Svěřenkyně trenérky Jany Červenkové závodí za AC Čáslav a trénuje zde třikrát až čtyřikrát týdně. „Ráda běhám vlastně pořád, neřeším, jestli je to na tréninku nebo mimo něj. Chodím běhat i sama, nebo vytáhnu mamku nebo sestru," poznamenává sprinterka. A trénink se vyplatil.

TROJITÁ PORCE

Brno hostilo na začátku září Evropské hry mládeže a v konkurenci 15 evropských výprav se Anna Kozlová představila na tartanovém oválu hned třikrát. V běhu na 60m a štafetě 4x60m přivezla stříbrnou medaili.

Ve své top disciplíně – běhu na 300m – nechala všechny konkurentky za zády. Zlatá medaile tak díky ní zůstala v České republice, stříbro mířilo do Bulharska a bronz do Itálie.

Čím však už tehdy roztleskala početnou diváckou kulisu byl čas – jako jediná zvládla trať pod čtyřicet vteřin (39.77s), což je osmý nejrychlejší čas žákovské historie ČR.

VRCHOLNÁ FORMA OBOU SPRINTEREK

V Brně však nestartovala její největší evropská konkurentka – Češka Barbora Malíková. Jejich vzájemný souboj byl již ozdobou březnového halového MČR, kde zlato patřilo Malíkové, stříbro Kozlové. Od Olympiády dětí a mládeže v Plzni 2015, kde naopak zlatá byla Kozlová, přitahoval souboj těchto dvou vyrůstajících hvězdiček české atletiky pozornost na každém mítinku, kde se obě potkaly.

Mistrovství ČR v Jablonci nad Nisou se konalo 18. – 19. září. Sobotní rozběhy ukázaly, že obě dívky přijely v top formě.

V nedělním finále diváci sledovali strhující závod, ve kterém o titulu Mistra ČR rozhodla jediná setina sekundy – s časem 39.65s se ze zlata radovala Anna Kozlová a také i z posunu na 5. místo historických tabulek žákovské atletiky ČR.

ZLATA ZE ZAHRANIČÍ

Mistryni České republiky tak logicky neminula pozvánka do reprezentačního dresu. Mezistátní utkání U16 mezi ČR, Slovenskem, Slovinskem, Chorvatskem a Maďarskem hostila 24. září slovenská Trnava.

Nejcennější kovy ve sprintu na 300 metrů tu braly Češky. Anna Kozlová i Barbora Malíková trať zaběhly pod 40 vteřin. Ve vzájemném duelu českých reprezentantek se potvrdilo umístění z nedávného mistrovství – 1. Kozlová, 2. Malíková.

Spolu pak nastoupily do smíšené štafety chlapců a dívek na 4 x 300 metrů, což oběma vyneslo další zlatý kov.

JEŠTĚ JEDEN POSUN

Závěr atletické sezóny na začátku října v Opavě přinesl další úspěchy. V běhu na 300 metrů sprinterka Kozlová zaběhla čas 39.30, čímž ještě zlepšila dosavadní osobní rekord a posunula se v tabulce žákovské atletiky na třetí místo.

Atletická kariéra Anny Kozlové je sice na začátku, ale už nyní její výkony přitahují pozornost pořadatelů významných českých mítinků, poptává se Evropa.
Jakkoliv je tréninkový a závodní program Anny Kozlové náročný, školu zatím podle svých slov zvládá závodnice bez potíží. „Stíhám i kroužek angličtiny, učitelé si ale občas stěžují, že často chybím," dodává sprinterka. (lv, jk)