Suma, za kterou Havránková svá pole státu prodá, je podle něj příliš vysoká. Jiní majitelé polí své parcely pro dálnici prý dříve prodávali mnohonásobně levněji. Uchytil to dnes řekl ČTK a České televizi.

Za 11 hektarů potřebných pro sjezdy z dálnice má farmářka dostat 90 milionů korun, tedy přes 800 korun za metr čtverečný. "Jde o částku určenou soudním znalcem, není to spekulativní cena," řekl dříve k určení ceny mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský. Farmářka podle něj na prodeji nijak nevydělá. Vždy deklarovala, že chce dál hospodařit a peníze utratí za pozemky. Statkářka si koupí parcely někde jinde a smění je s Pozemkovým fondem za ty, na kterých se spolu dohodli jako na náhradních. Cenový rozdíl mezi nimi fondu doplatí.

Podle Uchytila stát nepostupuje při výkupu pozemků spravedlivě. "Je to nemravné vůči jiným, kteří prodávali za dvacetinásobně nižší ceny, například u Chlumce či Praskačky. Lidé byli u nás státem okradeni. Někomu se dává více, někomu méně, podle toho, kdo jak je drzý," řekl starosta. Lidé, kteří prodali své pozemky pro D11 za ceny 40 až 50 korun za metr čtverečný, se nyní podle něj budou cítit podvedeni.

Dohoda státu s farmářkou je podle Uchytila návodem pro vlastníky, jak jednat se státem o prodeji pozemků. "Mohou stát vydírat, jak chtějí," řekl. Současná situace je podle něj důsledkem toho, že stát nemá zákon o liniových stavbách, který by zjednodušil výkupy pozemků pro dálnice.

Uchytil kritizoval i předchozí variantu dohody státu s farmářkou. Nelíbil se mu návrh z roku 2008, podle nějž měla Hávránková za svá pole dostat od státu pozemky o rozloze 253 hektarů. Směnu označil za pro stát nevýhodnou s tím, že při zájmu developerů by se později dala na pozemcích vydělat nejméně miliarda korun.

Spor státu s farmářkou trval 17 let. Podle ministerstva dopravy je nyní podepsaná smlouva mezi Havránkovou a Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) definitivní a stavbě nic nebrání. K Hradci zbývá postavit posledních 2,5 kilometru dálnice za přibližně 1,5 miliardy korun. Stavba by mohla být hotová v roce 2014. (ČTK)