Státní zástupce Roman KafkaZdroj: DENÍK/Jan KarásekKlauni by si však měli dát velký pozor na to, co dělají, může se jim totiž stát, že skončí v hledáčku policie. Stejně jako ten z Hulína na konci října.

Státní zástupce Roman Kafka pracuje v současné době na kroměřížském státním zastupitelství a případy klaunů, kteří děsí a napadají lidi, vnímá jako znepokojivý fenomén.

Můžete říct, jak případ klauna z Hulína pokračuje, dozoruje jej například kroměřížské státní zastupitelství?

Ke kauze tzv. klaunů se mohu vyjádřit zatím jen obecně, nyní nedozorujeme žádný takový případ, šetří to jen policie a zatím zřejmě nedospěla k názoru, že by se mohlo jednat o trestnou činnost, což se ovšem může pochopitelně změnit.

O jaký trestný čin se jedná, nebo jak by se dalo takové jednání právně kvalifikovat?

Obecně musím říci, že ne každé jednání, které se nám nelíbí nebo není společensky obecně přijatelné, musí být trestným činem či přestupkovým jednáním. Samo převlečení se za tzv. děsícího klauna bez dalšího (zvláště je-li to spojeno s nějakou kulturní událostí) není protiprávním jednáním. Dále pak velmi záleží na konkrétním počínání dané osoby a do jisté míry i na tom, jak takové jednání působí na další jedince.

Co tedy pachatelům této „zábavy" hrozí?

Pokud takový „klaun" svým počínáním vzbudí pohoršení na veřejnosti, může se dopustit přinejmenším přestupkového jednání, např. přestupku proti veřejnému pořádku s hrozící peněžitou pokutou. Při závažnějších typech jednání, např. i typu věrohodného předstírání páchání brutální násilné trestné činnosti, by se mohlo jednat o trestný čin výtržnictví se sankcemi, které předpokládá trestní zákoník, a to nejenom trestu odnětí svobody, ale i například alternativních trestů typu obecně prospěšných prací. Vždy však je třeba hodnotit konkrétní okolnosti daného případu, bude-li se jednat zcela zjevně o hranou scénku s okolo stojícími diváky, pak by se jen stěží mohlo jednat o protiprávní jednání.

Ale jsou známy případy, kdy klaun bezprostředně ohrožoval život…

V případech jiného jednání pak přichází do úvahy i postih pro další trestnou činnost. Pokud by například takový „klaun", zvláště je-li ozbrojený zbraní typu sekery, palice či motorové pily, jak je u nich běžné, vyhrožoval jiné osobě takovým způsobem, že by to vzbudilo v poškozeném důvodné obavy o život a zdraví, pak by mohlo jít i o trestný čin nebezpečného vyhrožování s trestní sazbou až 3 roky.

Pokud by se již dopustil konkrétního trestného činu proti životu a zdraví či dejme tomu loupeže, pak je samozřejmě odpovědný jako každá jiná osoba za takový trestný čin. V neposlední řadě je pak třeba zmínit i trestný čin šíření poplašné zprávy, kdy odpovědný je ten, kdo úmyslně šíří nepravdivou zprávu, v tomto případě např. o řádění nebezpečných klaunů, a způsobí tak znepokojení alespoň části obyvatelstva.

V absolutním bezpečí pak nejsou ani klauni, někteří lidé se jim snaží bránit.

Rád bych ještě poukázal na jiný problém, který může nastat. Osoba, která se cítí ohrožená takovým „žertovným" počínáním klauna, může zcela reálně použít zbraň na svoji obranu a pak by muselo být řešeno, zda jednala zcela beztrestně, např. za podmínek nutné obrany, či zda v jejím počínání lze najít polehčující okolnosti, což by bylo s velkou mírou pravděpodobnosti dovozeno.

Obecně musím říci, že je to znepokojivý fenomén a je na škodu, že kopírujeme svět i v tom negativním.

Co v případě, pokud se této „činnosti" účastní nezletilí?

K nezletilým a mladistvým se nechci vyjadřovat, není to má specializace.