Už za několik týdnů začnou dva razicí štíty, speciálně vyrobené pro stavbu pražského metra z Dejvické do Motola, rubat zem. Od pátku už mají také svá jména, která jim vymyslely děti z nemocnice v Motole. Jsou to Tonda a Adéla.

„Jméno vybíralo asi čtyřicet dětí ve věku od dvou do patnácti let, které byly nebo ještě jsou u nás na klinice dětské chirurgie. Měly za úkol nakreslit obrázek s tématikou ražby metra a k tomu připojit právě nějaké jméno,“ řekla Marcela Kerbachová, učitelka z motolské nemocnice.

Stroje pokřtí 21. března

Samotná křest štítů je naplánovaný na 21. března. „Celý komplex štítů by měl být sestaven do konce března a na začátku dubna chceme zahájit ražbu. Jako první začne pracovat Tonda. Jsem rád, že už mají štíty jména a nemusíme jim stále říkat čísly,“ uvedl David Cyroň, vedoucí projektu ražeb stroji TBM ze společnosti Metrostav, která společně s firmou Hochtief metro staví.

Do nemocnice dorazili také zástupci města, primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a první náměstek Karel Březina (ČSSD), kteří společně se zástupci Metrostavu předali dětem několik dárků, například DVD přehrávače.

„Metoda razících štítů je poprvé použita při stavbě tohoto úseku metra z Dejvické až do Motola. Kladu na tuto stavbu velký důraz, protože nejmodernější, největší nemocniční areál v České republice musí být obsluhován moderní veřejnou dopravou, tudíž metra,“ řekl Březina.
Nový úsek pražského metra ze stanice Dejvická do stanice Motol bude dokončen v roce 2014. Jeho délka činí 6134 metrů. V plánu je výstavba čtyř nových stanic – Červený Vrch, Veleslavín, Petřiny a Motol.

Čtěte také: OBRAZEM: Na Vypichu vyráží pod zem tunelovací stroje