Momentálně chybí v kraji šedesát policistů. „Velkou roli hraje nástupní plat a úspěšnost v přijímacím řízení, jehož kvalitu nechceme snižovat,“ přiblížila důvody stále nedostačujícího počtu policistů Andrea Jarušková z personálního oddělení blanenské policie.

Dalším důležitým faktem je, že se o případné zájemce policie dělí s ostatními bezpečnostními složkami, které také přibírají. I tak má o třicet uniformovaných více než v srpnu minulého roku, kdy na jižní Moravě chybělo téměř devadesát policistů.

Například na Blanensku a Hodonínsku nyní hlásí úplně plno. I přesto mají o nové adepty do uniforem stále zájem. „Stávající policisté totiž různě přechází z územního odboru na jiné složky nebo pod jiná ředitelství. Chtějí například sloužit v Brně nebo Praze,“ vysvětlila krajská policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Stavy policistů na jižní Moravě
• Hodonínský a blanenský obvod nyní hlásí plnou kapacitu
• Na Břeclavsku jsou neobsazená dvě místa, na Vyškovsku tři, čísla ze Znojemska nebyla včera k dispozici
• Do územních obvodů se nezapočítává krajská kriminálka, cizinecká police, kynologie, dálniční policie nebo dopravní složky. Plus Brno město a Brno-venkov

Další pak odcházejí úplně. Častým důvodem je nespokojenost s výší mzdy. To potvrzuje bývalý muž zákona Petr Daněk ze Znojemska. „Když člověk slouží za šestnáct a půl tisíce nebo po pár letech za osmnáct tisíc korun, tak si mnozí řeknou, že tak náročnou a zodpovědnou práci za tyto peníze dělat nebudou a třeba po pěti letech odchází,“ zdůvodnil Daněk.

Průměrný plat policisty na jižní Moravě přitom díky lépe placeným řídícím postům už v roce 2015 převyšoval čtyřiatřicet tisíc korun. To je o osm tisíc více než byl loňský jihomoravský průměr u všech profesí.

Zvýšit zájem o policejní uniformu má speciální akce s názvem Policistou na zkoušku. Zatím se konala pouze v Brně. „Celkem se jich uskutečnilo pět a přihlásilo se asi čtyři sta zájemců,“ zmínila Jarušková. Cílem je seznámit uchazeče s policejní prací.

Úskalím pro mnohé zájemce jsou především přijímací testy. „Řekněme, že přes fyzické testy se dostane většina zájemců pod dvacet let. Ti ale mají zase problémy s psychotesty, protože jejich osobnost ještě není tak vyzrálá,“ sdělil brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek s tím, že psychologické testy si lze zopakovat až po dvou letech.

Obávané psychotesty si lze vyzkoušet právě na akci Policistou na zkoušku. Nebo se pustit do fyzických zkoušek. Pokud je adept úspěšně složí, u přijímacího řízení už je dělat nemusí. „Testy jsem složil loni v říjnu. Práce se mi zalíbila, tak jsem se přihlásil a od ledna jsem policistou. Nejtěžší nebyly testy, ale policejní kemp. Po hodině spánku nás třeba nechali počítat matematické příklady, bylo to tvrdých několik hodin,“ přiznal nový policista z Vyškovska, který chtěl raději zůstat v anonymitě. Jeho jméno ale v redakci známe.

Policistou na zkoušku si vyzkoušel také redaktor Deníku Rovnost. Jeho zkušenost si přečtěte ZDE.

Pokud někoho práce v uniformě láká, nejbližší možnost má na akcích Policistou na zkoušku dvaadvacátého dubna v Blansku, Břeclavi, Hodoníně i Znojmě.

Testy? Uspěje jen desetina

Jižní Morava – Stát se policistou není až tak jednoduché. Testy podle statistik zvládne jen desetina přihlášených zájemců. Ti musí v prvé řadě splnit základní předpoklady. „Uchazeč musí mít alespoň osmnáct let a minimálně středoškolské vzdělání ukončené maturitou,“ sdělila Andrea Jarušková z blanenského personálního oddělení policie.

Dále musí být zdravotně, osobnostně i fyzicky způsobilý a bezúhonný. Nesmí být členem žádné politické strany nebo hnutí ani vykonávat živnostenskou či jinou výdělečnou činnosti.

Kromě toho čekají zájemce náročné testy fyzické zdatnosti, které jsou stejné pro ženy i muže. A také psychotesty. „Může se stát, že někdo uspěje ve fyzických testech a nepodaří se mu z různých důvodů ty psychologické. Zopakovat si je pak může až za dva roky,“ upozornil brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

To ale stále není konec. Po zvládnutí testů čeká všechny účastníky náborový kemp, který prověří jejich fyzičku i psychickou odolnost. Tato zkouška otvírá dveře vyšetření zdravotní způsobilosti a poté závěrečnému pohovoru, kde se definitivně rozhoduje o přijetí či nepřijetí uchazeče.