Radim Friml na 12,5 roku a František Miko na 12 let do vězení. Rozhodl o tom včera Vrchní soud v Praze. V odvolacím jednání tak zmírnil únorový verdikt Krajského soudu v Hradci Králové, který mužům uložil tresty od 15 do 22 let.

Nejmírnější verdikt tehdy padl nad Mikem, který byl odsouzen k 15 letům vězení. Friml si měl odpykat 16 let a nejpřísnější rozsudek vyslechl Sivák. Ten odcházel od krajského soudu s výjimečným 22letým trestem.

Podle soudů se Sivák dopustil vraždy, Friml s Mikem pokusu o vraždu, a všichni tři pokusu o kuplířství. Sivákův trest je i za prodávání a předávání pervitinu dalším lidem. Rozhodnutí vrchního soudu, které zmírnilo tresty všem obžalovaným o několik let, je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Muži podle obžaloby nutili dívku k prostituci v říjnu 2006 v Litomyšli, ona však odmítla. Sivák ji kvůli tomu podle spisu v automobilu cestou do Vysokého Mýta bil do hlavy a po zastavení v lese ji uškrtil. Svázanou dívku pak muži hodili do betonového stavidla rybníka, kde torzo jejího těla našli v roce 2008 myslivci.

Sivák a Friml svou vinu před hradeckým soudem odmítli. Miko, který skutek na policii popsal, před prvoinstančním senátem uvedl, že jej k přiznání donutila policie fyzickým násilím a vinu také popřel. Krajský soud ale změněné výpovědi neuvěřil.

„Soud vycházel z výpovědi jednoho z obžalovaných, Františka Mika, který se původně k činu doznal. Teprve následně svou výpověď popřel a uvedl, že k tomu byl donucen policisty. Klíčovým důkazem byla také provedená rekonstrukce. Z jejího záznamu je patrné, že policisté Miku nijak nenaváděli a naopak i znalkyně uvedla, že uvedené události musel Miko prožít, jelikož by nebyl schopný se naučit tak rozsáhlý text,“ uvedl tehdy v odůvodnění rozsudku předseda senátu Krajského soudu v Hradci Králové Petr Mráka.

(čtk, sir)