Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tuny ovoce se promění v kořalku

Česká Kamenice - Palírna Benátky jede už šestou sezónu. Její majitelé o práci rozhodně nouzi nemají. Ovoce vozí lidé z celého Děčínska.

14.8.2009
SDÍLEJ:

Palírna Benátky jede už šestou sezónu. Její majitelé o práci rozhodně nouzi nemají. Ovoce vozí lidé z celého Děčínska.Foto: Deník/Karel Pech

V českokamenické pálenici Benátky vládne v polovině srpna relativní klid. Destilační zařízení momentálně prochází očistou, a tak majitelé zatím jen přebírají ovoce od drobných pěstitelů a vyrábějí z něho kvas.

„Hlavní sezona už začne brzo, začneme pálit kvas z letního ovoce a pak už se připravíme na největší nápor. Ten začne v listopadu a v prosinci, a to jedeme v nepřetržitém provozu čtyři pálení za den,“ říká majitelka pálenice Radka Kotoučová. O práci v pálenici hovoří zasvěceně, jakoby celý život nedělala nic jiného, než pálila kořalku lidem, kteří ji dovezou ovoce.

„To ne, původně jsem učitelka, ale mám manžela z Moravy a ten k tomu měl vždycky vztah, máme velkou zahradu a jemu bylo líto popadaného ovoce. Rozhodla jsem se pro podnikání, a tak jsme zařídili palírnu,“ vzpomíná na začátky žena.

O práci nouzi nemají

Palírna Benátky jede už šestou sezónu. Její majitelé o práci rozhodně nouzi nemají. „Loni jsme zpracovali dvě stě deset tun ovoce, vypálili přesně 9781 litrů stoprocentního lihu, což obnáší dvakrát tolik litrů padesátiprocentní kořalky,“ počítá manžel Jan. On sám nemá s pálenicí prý nic společného, kromě účtů, čísel, prostě celé ekonomiky.

„Manželka učitelka, já ekonom, oba jsme toho nechali a jsme si vlastními pány,“ vysvětluje Kotouč. I on pálenic rozumí a zasvěceně vysvětluje, kudy a kam, co teče, jak dlouho to trvá, co všechno je nutné pro vyrobení jediného litru kořalky udělat. „Je to neuvěřitelná práce, ale je za námi vidět, když jsem pracoval jako ekonom v různých firmách, ten pocit jsem neměl,“ říká Jan Kotouč. Po pálenici pobíhá i muž v montérkách, brigádník Antonín Špírek. „Pojďte se podívat, jak budu drtit jablka, zrovna mi sem přivezli jednu várku,“ zve k drtičce. Ozve se ohlušující rámus a z bedny jablek je v mžiku drť přichystaná do nádoby ke kvašení. Těch za pálenicí stojí celá řada. Různě popsaných, s obsahem v různém stádiu kvašení.

Jedno i vícedruhové

„Samozřejmě poznáme, kdy je kvas hotový,“ odbývají laický dotaz manželé s úsměvem. Ovocná dužina už klesla ke dnu, navrchu je jen tekutina s drobnými zbytky slupek ovoce. Z obrovského barelu speciální zařízení nasaje jeho obsah přímo do destilačního zařízení, to zhruba pět hodin pracuje, aby na konci procesu vytekla kořalka vonící po právě vypalovaném ovoci.

„Nejlepší je z jednoho druhu ovoce, ale někteří lidé si přejí i pálenku z více druhů. „Ne všichni mají na zahradách jen jabloně, ale pěstují i rybíz, maliny nebo různé slívy a špendlíky. I z toho můžeme pálenku vyrobit,“ vysvětluje Kotoučová. Kromě pálenky tu umí vyrobit i jablečný mošt. „Z toho lze pak vypálit calvados, kdo nechce, mošt si odveze tak, jak je. Může ho hned vypít, ale i sterilizovat či zamrazit v pet lahvích,“ radí Kotoučová. Svému povolání rozumí. Aby ne. Musela totiž projít odborným kvalifikačním kursem a o pálení kořalky má plno literatury. Vysvětluje, co jaká kvasinka způsobí, co se děje pokud se kvas nechá v otevřené nádobě a míchá se s ním, zavalí nás termíny jako třeba destilační kolona, hnilobné či octové bakterie, kvas, enzymy a mnoho dalších. Na konci těchto výrazů je ale jediné slovo, a to pálenka.

Autor: Alice Klaubenschalková

14.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Útok v Cambrils
2 21

Útočníci z Barcelony plánovali krvavější akci. Řidič dodávky je prý mrtvý

Melbourne, ilustrační foto
6 10

Kde se žije nejlépe? Vítězí Melbourne a Vídeň. Praha uzavírá šestou desítku

VIDEO: Pař jako Rus, zpívá Robbie Williams v novince, kterou přiveze do Prahy

/FOTOGALERIE, HARMONOGRAM/ - Kolem dvaceti kousků naservíruje zítra publiku na letišti v Letňanech britský zpěvák a tanečník. Nebudou chybět nové věci z desky The Heavy Entertainment Show, jež vyšla loni. Areál se otevře již v 15 hodin. 

Velká světlometová krádež: zaměstnanci ukradli zboží za statisíce

Velkou krádež vyšetřují policisté ve firmě na výrobu světlometů v Mohelnici. Skupina devíti lidí zde kradla výrobky. Celkově způsobili škodu za devět set tisíc korun.

Dětské úrazy loni stály 815 milionů korun, častější jsou v létě

Dětské úrazy loni stály české zdravotnictví více než 815 milionů korun, nejvíce jich je v letních měsících. Počet i náklady každoročně rostou. Nejčastější jsou například poranění kotníků, chodidel, zápěstí, rukou a hlavy.

Lenovo je po dvou letech ve ztrátě. Ta činí téměř dvě miliardy

Čínský výrobce osobních počítačů Lenovo hlásí za první fiskální čtvrtletí ztrátu ve výši 72 milionů dolarů, tedy v přepočtu 1,6 miliardy korun. Informovala o tom agentura Reuters. Podle ní jsou příčinou vyšší náklady a tlak marže v souvislosti s nedostatkem některých součástí, jako jsou například paměťové čipy. Jedná se o první čtvrtletní ztrátu za poslední dva roky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení