VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U silnic se začíná prodávat první burčák

Slovácko, Břeclavsko - Řidiči na Slovácku už mohou u cest spatřit první prodejce burčáku. „Ve středu jsem míjel první stánek s burčákem u Uherského Ostrohu a další pak za Starým Městem,“ popsal Zdeněk Šmýd. Jeho slova potvrzují i další řidiči.

15.8.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Nabízet tento mok tak brzo zákonu neodporuje. „Burčák se může prodávat od 1. srpna do 30. listopadu,“ informovala tisková mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídová. Podle předseda Svazu vinařů Jiřího Sedla je skutečně možné, že jde o pravý burčák.

„Letos jsem měl na zahradě stolní víno už před deseti dny. Burčák, který se teď začal objevovat, se dělá z těch nejranější odrůd jako Irsai Oliver,“ vysvětlil Sedlo. Někdy se ale burčák vyrábí z dovezených hroznů. „Pak se nemůže jako burčák označovat. Pokud by byl dělaný z přivezených hroznů, bylo by to klamání spotřebitele,“ dodal Sedlo. Sedlo také tvrdí, že burčák z hroznů od toho z jablek většinou na první pohled nepoznáte. „Chuť vás může zmást, což poté může vést k tomu, abyste burčák dali na rozbor,“ upozornil Sedlo. Mok prodávaný u cesty může být kvalitní nebo také ne, vinaři ho ale spíše kritizují. „U cesty jsem si burčák nikdy nekoupil a nikomu to nedoporučuji. Těžko se dá věřit překupníkům, kteří možná kazí jméno vinařům,“ řekl vinař Radek Zlomek.

Ještě je čas

Na Slovácku se zatím burčák spíš nevyrábí. „Budu ho mít nejdřív za měsíc až měsíc a půl, nemám žádné rané odrůdy,“ prohlásil vinař Josef Škopík. Někteří vinaři z Polešovic tento nápoj ještě nedělají, i když rané odrůdy mají. „Na začátku září u nás máme vinobraní, takže si burčák nechávám až na tu dobu,“ potvrdil místní vinař Richard Drobil, proč si u nich dávají na čas. Někde se ale už na výrobu chystají. „My začneme s výrobou teprve po neděli. Nevím ale o nikom, kdo by v regionu burčák už dělal, i když už jsem také viděl ceduli, že ho prodávají. Myslím si, že ho vozí z jižní Moravy,“ doplnil Zdeněk Habrovanský ze Šlechtitelské stanice Polešovice.

U burčáku hlavně pozor na hygienu

Cedule s nápisem burčák. O kus dál stánek s hnědým až zlatavým nápojem v pet lahvích. Na Břeclavsku je to v těchto dnech častý jev. Lahodný nápoj začal plnit prodejcům peněženky. Zájem je podle nich velký, hlavně od kempujících turistů. Lidé by si ale měli všímat, co kupují. „Tohle je Irsai Oliver, z ničeho jiného by to teď nešlo dělat,“ ukazoval k nádobě plné voňavého nápoje Jiří Buček, který zakotvil se stánkem u autokempu Apollo.

O zákazníky neměl nouzi. Každých pár minut se u něj někdo zastavil, jednou auto, podruhé cyklista. „Dejte mi dva litry. A vy, kluci, budete večer bez jídla,“ usmál se na své děti turista, kterého zlákal čerstvě stočený burčák. Zákazníků je podle Bučka hodně. Lidé jsou, jak říká, naučení. „Na tomto místě prodáváme asi čtyři roky,“ vysvětlil obchodník, kterému nechybělo označení původu hroznů a jméno výrobce s kontaktem. A hygiena byla podle všeho také v pořádku. Už třetí den stála ve čtvrtek u silnice nedaleko Sedlece s burčákem Soňa Machučová z Valtic. I ona se setkává s nedůvěrou, jestli je burčák skutečně pravý. Vymyslela proto zajímavé řešení – vedle nádob s burčákem rozesela čerstvě ostříhané, zralé hrozny.

„Každý se může přesvědčit, že je u nás burčák z hroznů. Jsou sladké, ochutnejte,“ nabízela jeden ze střapců odrůdy Irsai Oliver. „Je to dobré, i když přijede na kontrolu státní inspekce,“ pokračovala prodejkyně, která jen za středu udala šestaosmdesát litrů burčáku.

A čím by se lidé měli u stánků řídit?

„Nekupovala bych třeba burčák, který prodejce čepuje do špinavých pet lahví,“ radí konzumentům sladkého nápoje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová. V dnešní době už výrazně ubylo obchodníků, kteří burčák ředí vodou. To je podle zákona nepřípustné, stejně jako jeho výroba z jiných než tuzemských hroznů či dokonce jiného ovoce. V takových případech se nejedná o burčák, ale částečně zkvašený hroznový mošt. Ten lze vyrábět třeba i z dovezených hroznů – například z Maďarska. Prodejce pak samozřejmě musí výrobek takto označit.

„Loni putovalo do laboratoří devětačtyřicet vzorků a jen u sedmi se potvrdilo ředění vodou. To je lepší výsledek než v předchozích letech,“ podotkla mluvčí inspekce. Kontroloři objíždějí prodejce od prvního srpna do konce listopadu, kdy zákon umožňuje prodej burčáku.Ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec by burčáku vyrobenému z odrůdy Irsai Oliver věřil. „Už před čtrnácti dny jsem ochutnal tyhle bobule. Ale jestli někdo zajede do Maďarska a koupí hrozny tam to nezjistíme. Možné to samozřejmě je,“ poznamenal.

A jak tedy poznat kvalitní burčák?

Prodejci většinou dávají lidem na místě vzorek ochutnat. Na barvě tolik nezáleží, pokud ovšem není vyloženě tmavě hnědá. „Pro obyčejného spotřebitele je to těžko definovatelné. Burčák stále pracuje a vyvíjí se, jak probíhá proces kvašení,“ vysvětlila mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Jitka Cilečková, Jiří Ševčík

15.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Rusku protestují tisíce lidí proti korupci.
AKTUALIZUJEME
8 6

V Rusku demonstrují tisíce lidí proti korupci. Šéf opozice byl zatčen

Vít Kalvoda.
9 12

Muž, který bojoval proti šmejdům: Někdo mi zapálil auto, raději jsem skončil

Premiér Sobotka zamířil ze summitu do nemocnice. Program ale nemění

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v sobotu po příletu z Říma ze summitu EU vyhledal lékařskou pomoc. Jeho zdravotní potíže podle mluvčího nejsou vážné a Sobotkův program v příštích dnech neovlivní.

Ministryně Valachová: Škola musí zveřejnit přijatého žáka s nejhorším výsledkem

Střední školy budou muset v rámci jednotných přijímacích zkoušek anonymně zveřejnit skóre přijatého žáka s nejhoršími výsledky testů. V pořadu Partie televize Prima to dnes řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Podle ní to bude ukazatel kvality dané školy pro rodiče a zájemce o studium. Jednotné přijímací zkoušky se letos plošně konají poprvé, a to na maturitní obory středních škol.

Český skialpinista spadl ve Vysokých Tatrách, pád dlouhý 200 metrů prežil

Český skialpinista přežil asi 200 metrů dlouhý pád ve Vysokých Tatrách na Slovensku. Informovala o tom dnes slovenská horská služba, která zraněnému muži v sobotu večer pomáhala.

Kvůli EET nemají kamberští prodejnu potravin

Závažný problém řeší aktuálně již měsíc obec Kamberk. Obyvatelé této vsi nemají, kde v obci nakoupit základní potraviny. Provozovatelka krámku na konci února skončila. Nechtěla kupovat drahou pokladnu pro EET.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies