Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U silnic se začíná prodávat první burčák

Slovácko, Břeclavsko - Řidiči na Slovácku už mohou u cest spatřit první prodejce burčáku. „Ve středu jsem míjel první stánek s burčákem u Uherského Ostrohu a další pak za Starým Městem,“ popsal Zdeněk Šmýd. Jeho slova potvrzují i další řidiči.

15.8.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Nabízet tento mok tak brzo zákonu neodporuje. „Burčák se může prodávat od 1. srpna do 30. listopadu,“ informovala tisková mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídová. Podle předseda Svazu vinařů Jiřího Sedla je skutečně možné, že jde o pravý burčák.

„Letos jsem měl na zahradě stolní víno už před deseti dny. Burčák, který se teď začal objevovat, se dělá z těch nejranější odrůd jako Irsai Oliver,“ vysvětlil Sedlo. Někdy se ale burčák vyrábí z dovezených hroznů. „Pak se nemůže jako burčák označovat. Pokud by byl dělaný z přivezených hroznů, bylo by to klamání spotřebitele,“ dodal Sedlo. Sedlo také tvrdí, že burčák z hroznů od toho z jablek většinou na první pohled nepoznáte. „Chuť vás může zmást, což poté může vést k tomu, abyste burčák dali na rozbor,“ upozornil Sedlo. Mok prodávaný u cesty může být kvalitní nebo také ne, vinaři ho ale spíše kritizují. „U cesty jsem si burčák nikdy nekoupil a nikomu to nedoporučuji. Těžko se dá věřit překupníkům, kteří možná kazí jméno vinařům,“ řekl vinař Radek Zlomek.

Ještě je čas

Na Slovácku se zatím burčák spíš nevyrábí. „Budu ho mít nejdřív za měsíc až měsíc a půl, nemám žádné rané odrůdy,“ prohlásil vinař Josef Škopík. Někteří vinaři z Polešovic tento nápoj ještě nedělají, i když rané odrůdy mají. „Na začátku září u nás máme vinobraní, takže si burčák nechávám až na tu dobu,“ potvrdil místní vinař Richard Drobil, proč si u nich dávají na čas. Někde se ale už na výrobu chystají. „My začneme s výrobou teprve po neděli. Nevím ale o nikom, kdo by v regionu burčák už dělal, i když už jsem také viděl ceduli, že ho prodávají. Myslím si, že ho vozí z jižní Moravy,“ doplnil Zdeněk Habrovanský ze Šlechtitelské stanice Polešovice.

U burčáku hlavně pozor na hygienu

Cedule s nápisem burčák. O kus dál stánek s hnědým až zlatavým nápojem v pet lahvích. Na Břeclavsku je to v těchto dnech častý jev. Lahodný nápoj začal plnit prodejcům peněženky. Zájem je podle nich velký, hlavně od kempujících turistů. Lidé by si ale měli všímat, co kupují. „Tohle je Irsai Oliver, z ničeho jiného by to teď nešlo dělat,“ ukazoval k nádobě plné voňavého nápoje Jiří Buček, který zakotvil se stánkem u autokempu Apollo.

O zákazníky neměl nouzi. Každých pár minut se u něj někdo zastavil, jednou auto, podruhé cyklista. „Dejte mi dva litry. A vy, kluci, budete večer bez jídla,“ usmál se na své děti turista, kterého zlákal čerstvě stočený burčák. Zákazníků je podle Bučka hodně. Lidé jsou, jak říká, naučení. „Na tomto místě prodáváme asi čtyři roky,“ vysvětlil obchodník, kterému nechybělo označení původu hroznů a jméno výrobce s kontaktem. A hygiena byla podle všeho také v pořádku. Už třetí den stála ve čtvrtek u silnice nedaleko Sedlece s burčákem Soňa Machučová z Valtic. I ona se setkává s nedůvěrou, jestli je burčák skutečně pravý. Vymyslela proto zajímavé řešení – vedle nádob s burčákem rozesela čerstvě ostříhané, zralé hrozny.

„Každý se může přesvědčit, že je u nás burčák z hroznů. Jsou sladké, ochutnejte,“ nabízela jeden ze střapců odrůdy Irsai Oliver. „Je to dobré, i když přijede na kontrolu státní inspekce,“ pokračovala prodejkyně, která jen za středu udala šestaosmdesát litrů burčáku.

A čím by se lidé měli u stánků řídit?

„Nekupovala bych třeba burčák, který prodejce čepuje do špinavých pet lahví,“ radí konzumentům sladkého nápoje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová. V dnešní době už výrazně ubylo obchodníků, kteří burčák ředí vodou. To je podle zákona nepřípustné, stejně jako jeho výroba z jiných než tuzemských hroznů či dokonce jiného ovoce. V takových případech se nejedná o burčák, ale částečně zkvašený hroznový mošt. Ten lze vyrábět třeba i z dovezených hroznů – například z Maďarska. Prodejce pak samozřejmě musí výrobek takto označit.

„Loni putovalo do laboratoří devětačtyřicet vzorků a jen u sedmi se potvrdilo ředění vodou. To je lepší výsledek než v předchozích letech,“ podotkla mluvčí inspekce. Kontroloři objíždějí prodejce od prvního srpna do konce listopadu, kdy zákon umožňuje prodej burčáku.Ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec by burčáku vyrobenému z odrůdy Irsai Oliver věřil. „Už před čtrnácti dny jsem ochutnal tyhle bobule. Ale jestli někdo zajede do Maďarska a koupí hrozny tam to nezjistíme. Možné to samozřejmě je,“ poznamenal.

A jak tedy poznat kvalitní burčák?

Prodejci většinou dávají lidem na místě vzorek ochutnat. Na barvě tolik nezáleží, pokud ovšem není vyloženě tmavě hnědá. „Pro obyčejného spotřebitele je to těžko definovatelné. Burčák stále pracuje a vyvíjí se, jak probíhá proces kvašení,“ vysvětlila mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Jitka Cilečková, Jiří Ševčík

15.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z důvodu zajištění efektivity plavecké výuky doporučuje ministerstvo školství její zařazení do dvou po sobě jdoucích ročníků 1. stupně ZŠ v minimálním rozsahu 20 vyučovacích hodin v jednom ročníku.
18

Povinné plavání. Některým školám dělají potíže peníze a musejí předělat rozvrh

Přistávající jumbo nizozemských aerolinií KLM na Svatém Martinu
10

Jumbo mizí z oblohy. Objednávky na nové nejsou

EXKLUZIVNĚ

Somálka, která prohrála soud o hidžáb, získala azyl na čestné slovo

Deník zjistil, jak se do Česka dostala Somálka Ayan Jamaal Ahmednuurová, které v úterý Městský soud v Praze zamítl žalobu proti pražské Střední zdravotnické škole kvůli zákazu nošení hidžábu. Sedmadvacetiletá Somálka se do země dostala bez jediného dokladu, azyl jí byl udělen na základě čestného prohlášení.

Začíná kampaň Číst Havla. Dětem přiblíží Havla jako literáta

Knihovna Václava Havla dnes spustila kampaň Číst Havla, která chce žákům základních a středních škol pomoci poznat Václava Havla nejen jako velkou postavu české historie, ale především jako čtivého a podnětného spisovatele.

Zemřel básník a výtvarník Ivo Vodseďálek

Ve věku 86 let dnes zemřel  spisovatel,výtvarník a vzduchoplave Ivo Vodseďálek. Byl jedním z hlavních představitelů první vlny českého undergroundu. Společně s Egonem Bondym založil jednu z prvních českých samizdatových edic Půlnoc. O Vodseďálkově úmrtí ČTK informovala Edita Onuferová z časopisu Revolver Revue, ve kterém Vodseďálek publikoval.

Pohledem Stanislava Šulce: Češi jsou bohatí

Boj o vyšší mzdy je u konce. To však neznamená, že jsou u konce předvolební bitvy. Další se povede o to, jak moc bude zdaněna práce. Jde o boj ještě důležitější než střet o platy učitelů a úředníků, protože výsledek tohoto politikaření se dotkne všech.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení