Valtičtí již v minulosti nabídli návštěvníkům například pohled na Zlaté rouno či koruny nejrůznějších panovníků. Alexandrova poháru si však cení ze všeho nejvíc. „Jako zlatý artefakt je to opravdu jedna z nejvzácnějších věcí, co tu kdy byla,“ potvrdil Zbyněk Šolc ze správy zámku.

Jedinečný je i pro svoje bohaté zdobení, ze zlatých stěn vystupují jednotlivé scény. „Král, který z poháru pil, držel v jedné chvíli v rukou celý svět – mikrokosmos. Nade vším bdí Hélios, po jeho levici přemáhá okřídlený lev kozoroha. Soudě podle výzdoby jde bezpochyby o královský pohár, jenž měl svému uživateli připomínat světovládné ambice,“ popsal historický kousek Majer, který si dodnes pamatuje pocit, když jej poprvé uviděl.

Kam na výstavu· Zlatý pohár je vystavený ve druhém patře valtického zámku jako součást výstavy Křižáci.
· Pohár bude k vidění do 31. července. Výstava trvá do 31. října, a to každý den od 9.00 do 18.00 hodin.
· Dospělí zaplatí 160 korun, děti 110 korun.

Pohár patří jednomu z členů královského rodu z Blízkého východu. „Setkal jsem se s ním před pár lety v Uzbekistánu, vůbec jsem nevěděl, že to je princ. Spřátelili jsme se a já jsem asi až za dva měsíce po návratu domů zjistil, s kým jsem se to vlastně seznámil,“ přiznal kurátor.

A pokračoval. „Když zjistil, že mě zajímá Hedvábná cesta, tak se nabídl, že mi ze své soukromé sbírky bude půjčovat artefakty na výstavy. Že do České republiky přivezeme Zlatý královský pohár, to mě v té době nenapadlo ani ve snu. To nemá ve světě obdoby,“ vyjádřil se Majer.

Výstavu s jedinečným klenotem zpřístupnili před týdnem. Už první víkend naznačil, že bude úspěšná. „Nárůst návštěvnosti je raketový. O víkendu to byly stovky lidí denně,“ pochvaloval si Šolc.

Zajímavé výstavy do valtického zámku táhnou. „Loni se návštěvnost zvedla hlavně v druhé půlce sezony. Ve chvíli, kdy se do povědomí dostala výstava Zlato císařů a králů, kde byly k vidění koruny panovníků. Jenom za září se na ně přišlo podívat deset tisíc lidí,“ vzpomenul.

S podobným zájmem počítají i teď. Do Valtic se těší například Martina Plánská z Kájova u Českého Krumlova. „Už se těšíme na léto ve Valticích. Opět krásná výstava,“ vysekla poklonu na webových stránkách zámku.