Po Novém roce do vysočinských útulků mnoho odložených psů nepřibylo. „Počet zvířat nestoupl, poslední příjem byl 29. prosince, ale hned druhý den se o pejska přihlásil majitel. Ještě byl jeden ztracenec 9. ledna u městské policie a majitelé si ho vyzvedli rovnou tam. Věděla jsem, že ho hledají, takže se do útulku ani nedostal,“ uvedla Eva Rippelová z útulku pro psy v Mírovce u Havlíčkova Brodu.

Podobná situace je i v jihlavském útulku. „Počet psů je v průměru stále stejný,“ podotkla Radka Lázničková. Bohužel tady ale mají smutnou zkušenost s petardami. „Byl tu případ, kdy majitelé svého psa neuhlídali, vytrhl se jim při vybuchlé petardě z obojku a srazilo ho auto. S mnoha četnými frakturami zadní poloviny těla byl následně utracen. Dva až tři pejsci také utekli během ohňostroje,“ zmínila Lázničková.

Útulky si předem dávají pozor na to, komu přírůstek do rodiny svěřují. „Jsou lidé, kteří chtějí psa jako vánoční dárek, ale těm my je rozhodně nedáváme,“ zdůraznila Radka Lázničková. Pořízení psa si každý musí dobře rozmyslet. Vyžaduje hodně času, péče a samozřejmě i peněz. „Stále se vyskytují lidé, kteří své psy nezvládají v důsledku špatné výchovy, neumí si s nimi poradit a chtějí je dát pryč, to ale s vánočními svátky nesouvisí. Každopádně je pes jako dárek nevhodný, pořízení je třeba dobře zvážit,“ přidává se Eva Rippelová.

Den otevřených dveří u příležitosti 65. výročí zahájení zahájení výuky v pracovišti ve Strojírenská žďárské střední průmyslové školy (bývalé odborné učiliště podniku Žďas).
Škola oslavila výročí dnem otevřených dveří i plesem

Lednové přírůstky nemají ani v Rodinném azylu pro opuštěné psy Dej pac! v Častoníně. „Štěňata, která lidé dostávají o Vánocích se objevují spíše až tak v únoru. Štěňátka odrostou, začnou více „zlobit“ a pak je lidé vyhazují,“ uvedla za Rodinný azyl Iva Raisová. Na počtu svěřenců se nepodepsaly ani novoroční petardy. „Petardového zaběhlíka jsme letos na útulku neměli, jenom jsme jednoho pomáhali dohledávat na našem spádovém území – Pelhřimov a okolí,“ dodala Iva Raisová. Útulek má nyní v péči zhruba 25 psů.

Její slova potvrzují i ze Spolku na ochranu zvířat v Polné. „Prozatím se u nás počet zvířat nenavýšil, bývá to až v březnu a déle,“ doplnil Jiří Dvořák ze spolku.

Vlastnění psa neznamená jenom radost z jeho přítomnosti, ale především odpovědnost za něj a to s sebou nese i určité náklady. Podle průzkumu společnosti Royal Canin většina českých majitelů (59 %) investuje do svého psa zhruba 1077 korun měsíčně. „Snadno si představíme, jak lákavé je se jednoho rána probudit a najít tam roztomilou kočičku či pejska, kteří na vás čekají. Přinést si domů na svátky zvířátko může být nádherným zážitkem – vždyť přinášejí tolik radosti do našich životů. Pravdou je, že na světě jsou miliony psů a koček, kteří zoufale potřebují trvalý domov,“ píše společnost Royal Canin na svých stránkách. Současně však radí, jak důležité je tento krok zvážit, protože na rozdíl od hraček, doplňků, oblečení nebo šperků, je domácí zvíře dárkem na celý jeho život.

„Do rozhodnutí, jaké zvíře je pro vás to správné, zapojte každého, kdo s kočkou nebo se psem bude žít. Totéž platí pro rozhodování, kdo se bude o nového mazlíčka starat,“ radí například Royal Canin.

Takový krok je z mnoha rodin ověřený. „Když jsme s bratrem jako malí moc chtěli psa, maminka nás donutila, abychom podepsali smlouvu, kde se zavazujeme, že ho budeme venčit a opravdu se o něj plnohodnotně starat. Byl to sice takový symbolický akt, ale myslím, že je důležité dát rodině najevo, že nový přírůstek není hračka, ale také závazek,“ doplnila Markéta Hniková z Havlíčkova Brodu.

„Nikdy jsem psa nechtěla a celé rodině jsem to dávala hlasitě najevo. Když syn přinesl štěně z útulků, zuřila jsem. Po pár týdnech se to ale zlomilo. Syn se o něj vzorně staral a já jsem pochopila, jak takový malý tvor dokáže přinést štěstí do celé rodiny. Teď se mnou spí v posteli a celý den spolu běháme někde venku. Nedala bych ho ani za nic. Přiznávám ale, že je to opravdu velký závazek. Nemůžete si jen tak někam odjet a přehodit odpovědnost za něj na někoho jiného. Za vítaní, když přijdu domů z práce to ale stojí,“ vypráví svůj příběh Hana Malá z Jihlavy.

Celých 160 let. Tak dlouhá je historie ochotnického divadla v Přibyslavi.
Historie ochotnického divadla v Přibyslavi

Pejsci jako nechtěné dárky zatím do útulků neputují. Jiné nevhodné dárky by ale v útulcích naopak uvítali. „Celkem máme vše potřebné, ale na mírné doplnění zásoby uvítáme deky, pelíšky nebo oblečky. Nejvíce oceníme dobrovolníky na venčení a samozřejmě zodpovědné zájemce o adopci,“ říká Iva Raisová z útulku Dej pac!.

Dary přivítají i v ostatních útulcích. „Hodily by se nám napínací prostěradla, matrace, Flexi vodítka, nejvíce však Savo. Pozor ale na nejlevnější granule a pamlsky, z těch mají psi akorát střevní potíže. Po pravdě jsou vhodné maximálně jako krmení pro kachny,“ doplňuje Radka Lázničková z jihlavského útulku. „Využijeme i stará vodítka, jednorázové rukavice, obojky, náhubky nebo pamlsky jako jsou třeba piškoty,“ dodal Jiří Dvořák ze Spolku na ochranu zvířat v Polné.