Bouře Debbie se přihnala na queenslandské pobřeží v úterý jako cyklon čtvrtého stupně, což je druhý nejvyšší. Doprovázel jej vichr přesahující rychlost 260 kilometrů v hodině. Ve státě Queensland v okolí města Airlie Beach živel přerušil telefonní spojení, rozbíjel okna, vyvracel stromy a poškodil střechy domů. Uzavřeny byly uhelné doly a bouře poničila i pole s cukrovou třtinou.

Nyní cyklon oblastí postupuje už v menší síle, doprovázejí ho ale mohutné dešťové srážky, kvůli nimž se rozvodnilo mnoho řek. Výzvu k evakuaci dostalo mimo jiné 7000 obyvatel města Lismore, které se nachází ve státě Nový Jižní Wales a které očekává nejhorší záplavy za posledních 20 let.

Podívejte se: VIDEO: V Austrálii hrozí po cyklonu záplavy. Sčítají se materiální škody

Stát Queensland vyzval obyvatele, aby nevyjížděli na silnice a neotvírali obchody. Úřady poukázaly na to, že desítky lidí již museli záchranáři vyprošťovat ze záplavových vod. Premiérka státu Queensland Annastacia Palaszczuková uvedla, že všechny školy v téměř 600 kilometrů dlouhém pásu táhnoucím se při queenslandském pobřeží zůstanou minimálně do pondělí uzavřené. Opatření se týká asi 300 tisíc žáků z více než 2000 škol.

Meteorologové předpovídají v oblasti další silné deště. Nepříznivé počasí komplikuje také obnovu oblastí zdevastovaných v minulých dnech cyklonem.

Stovky turistů, kteří pobývali na tropických ostrovech na severovýchodě země, jsou evakuovány s pomocí vojenských vrtulníků, trajektů a letadel. Důvodem k evakuaci je mimo jiné nedostatek pitné vody.

Silné proudy vyvolané cyklonem Debbie podle oceánologů mohly poškodit i Velký bariérový útes, který trpí bělením korálů. Rozsah zkázy budou zkoumat v nadcházejících dnech.

Podívejte se: VIDEO: Pobřežní města se potápí. Jakarta i o čtvrt metru za rok