VYBERTE SI REGION

V Brně usmažili obří bramborák na dvoumetrové pánvi

Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ -Je krátce před desátou. Brněnské náměstí Svobody připomíná rušné mraveniště. Přípravy na smažení obřího bramboráku vrcholí.

24.6.2010
SDÍLEJ:
Fotogalerie
17 fotografií
Dobrovolníci z Hnutí Duha ve čtvrtek na náměstí Svobody rozdávali Brňanům bramboráky. Smažili je na dvoumetrové pánvi, kterou si půjčili z Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Dobrovolníci z Hnutí Duha ve čtvrtek na náměstí Svobody rozdávali Brňanům bramboráky. Smažili je na dvoumetrové pánvi, kterou si půjčili z Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.Foto: DENÍK/Attila Racek

Uprostřed náměstí se vyjímá dvoumetrová pánev, kterou si organizátoři z Hnutí Duha půjčili z Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Dobrovolníci oděni do křiklavých oranžových triček staví velký stan, infostánek, dřevěné stoly a lavice.

„Čekáme, až přijedou s těstem. Suroviny putují od farmáře Aleše Horáka z Vysočiny, tedy jen necelých padesát kilometrů,“ říká jeden z organizátorů akce Jan Kotěra.

Těsto z třiceti kilogramů brambor si dobrovolníci připravili sami. „Budeme ho chystat i v průběhu smažení, aby vyšlo na všechny. Bohužel ale nebudeme smažit dvoumetrový bramborák, jak jsme původně plánovali, ale menší kousky. Zjistili jsme totiž, že na prohnuté pánvi to není možné,“ dodává Kotěra.

První kapky oleje

Kolem jedenácté je na stolech vše připraveno, tácky, ubrousky, suroviny i struhadla. Usměvaví organizátoři s kuchařskými čepicemi na hlavách informují zvědavce, kterých se zastavuje čím dál víc. Jeden z dobrovolníků začíná podpalovat obrovskou pánev. Po pár minutách se rozpálené pánve dotknout první kapky oleje a zanedlouho se začíná smažit první dávka bramboráků.

„Dobrý den, srdečně vás vítám na dnešní akci, kterou pořádá Hnutí Duha,“ rozléhá se hlas moderátora. „Přijďte ochutnat bramboráky z domácích surovin na podporu českých pěstitelů,“ pokračuje. Vůně bramboráků se line centrem a láká kolemjdoucí. „Už je to hotové, ochutnejte,“ pobízí organizátoři návštěvníky. V zápětí se první zájemci zakusují do čerstvých bramboráků.

„Není to chuťově špatné, ale těsto bych více osolila. Přidala bych ještě vejce a majoránku, kterou dávám do všech jídel a nemá to chybu,“ popisuje Ludmila Staňková, která se snaží podporovat české zemědělce. „Jsem pro české věci, všechny markety bych zavřela, abychom byli soběstační,“ doplňuje

Velký zájem

Fronta na bramboráky se zvětšuje a organizátoři se nestíhají otáčet. „Ještěže jsme si ve středu přípravu a smažení bramboráků nanečisto vyzkoušeli,“ popisují situaci dobrovolnice Maria Šupicová a Anna Kudynová z Hnutí Duha. „Dnes jsme těsto začali chystat kolem sedmé. Pracovalo nás asi osm a za dvě hodinky jsme měli hotovo,“ dodávají dívky. Názory na to, jak chutná bramborák, jsou různé. „Je výborný, dal bych tam ale více česneku, soli a pepře. Jinak jsem moc spokojený,“ líčí Josef Keprt.

„Bramborák je stejný, jako kdybych ho dělal doma. Necítím žádný rozdíl mezi zahraniční a domácí surovinou. Brambory z Egypta jsou stejné jako brambory z České republiky,“ myslí si Antoním Šimek. Obrovská pánev přitahuje pozornost dětí i dospělých. „Běžte dál, ať se nespálíte. Nemůžete být tak blízko,“ upozorňuje zvědavce hasič, který od počátku akce kontroluje bezpečnost.

Až se všechny bramboráky dosmaží, začnou se ve stanu promítat krátké filmy o životním prostředí. „Smažení bramboráků skončí přibližně ve třináct hodin, poté začneme pouštět filmy, což potrvá asi tři hodiny,“ uzavírá pořadatel Kotěra.

LUCIE TŮMOVÁ

24.6.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
3

Zvěř kromě hladu trápí i psi. Myslivci se snaží pomoct i zakládáním políček

Likvidační a dezinfekční práce v ohnisku nákazy ptačí chřipkou.
17

Poláci utratili drůbež. Ptačí chřipka je v sousedství

Eiffelovu věž čeká „plastika". Za osm miliard

Nepřehlédnutelný symbol Paříže čeká dlouhá a nákladná rekonstrukce. Trvat by měla až do roku 2025 a stát 300 milionů eur, v přepočtu tedy přes osm miliard korun.

Šamanka z dob lovců mamutů dostane tvář. Vědci vytvoří bustu s lidskými vlasy

Brno – Brněnští vědci pracují na jedinečném projektu. Vytváří bustu tisíce let staré šamanky na základě kostry z Dolních Věstonic.

Šéf lékáren Dr.Max: Reklama spojená s léky u nás existuje historicky

Největší tuzemská lékárenská síť Dr.Max atakuje hranici 400 poboček. Tento měsíc otevíráme lékárny v Jaroměři a Stříbře, přírůstky představují v drtivé části úplně nově zřizované provozovny, podotýká generální ředitel Daniel Horák, který se vyjádřil k dotazům čtenářů Deníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies