„Podle majitelů rodinného domu se nejdříve ozvaly dva výbuchy ze dvora. Když vyběhli ven, uviděli zborcenou garáž a požár. Plameny se snažili hasit pomocí zahradní hadice, což bylo ale málo účinné,“ informoval mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Při výbuchu došlo k naprostému zničení celé garáže, které se probořila střecha, nosné konstrukce i zdivo z tvárnic. Tlaková vlna poškodila skleněné výplně oken a dveří domu.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Hluku a Vlčnova. Po asi deseti minutách pátrání nalezli hasiči zavalené tělo, které se snažili vyprostit. „Po uhašení požáru na místo mohl vstoupit lékař, který už muži nedokázal pomoct a prohlásil ho za mrtvého,“ sdělil Mitáček.

Při zásahu hasiči vynesli z garáže tlakovou nádobu na plyn a nalezli také svařovací soupravu. Podle informací sousedů měl nešťastník uvnitř zříceného objektu opravovat automobil.

Rodina je v šoku

Rodina zesnulého utrpěla značný psychický šok a velitel zásahu nechal na místo vyslat psycholožku Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Po jejím dojezdu byla pozůstalým poskytnuta odborná péče.

Na místo výbuchu a požáru se sjeli vyšetřovatelé hasičů i policie, aby zjistili příčinu tragédie. „Muž byl znám jako amatérský hledač válečných kovových pozůstatků a munice. Zároveň byly v garáži plynové lahve a samostatný plynový přívod. Případ je nadále ve společném šetření hasičů a policie,“ dodal mluvčí krajského hasičského sboru.

V půl deváté večer přerušili hasiči odklízení sutin a zřícených konstrukcí garáže a s pracemi budou pokračovat v pátek ráno, kdy se očekává příjezd pyrotechnika. O jeho vyslání požádali hasiči policii kvůli možným obavám z přítomnosti dalších výbušnin a munice.

Václav Brachtl, Pavel Bohun