S výhradami na přeplněné město auty, se obrátili někteří obyvatelé Hustopečí na vedení města. „Ulice byly plné, auta stála v křižovatce i na trávě. Pokud chce město pořádat takové akce, tak musí zajistit parkování,“ uvedli někteří z nich na diskuzním fóru města. To hodlá parkování při větších kulturních akcích co nejdřív řešit.

Jedná se hlavně o Burčákové slavnosti a Slavnosti mandloní. „Turistů už bude pravidelně mnoho. U mandloňových slavností je navíc problém, že je to jednodenní akce. Mnohdy tak lidé zastaví, kde je napadne. Měli jsme mapy, kde bylo vyznačené parkování, ale spousta z nich se prostě nepodívá,“ řekla starostka města Hana Potměšilová.

Rekonstrukce krytého plaveckého bazénu v Hodoníně.
Bazény? Hodonín ho opravuje, Znojmo zatím projektuje a Hustopeče jen plánují

Do budoucna uvažují například o odklonu aut na periferii města k tamním větším firmám a zavedení kyvadlové dopravy do centra. „Budeme hledat několik variant, jak tíživé situaci předejít,“ uvedla starostka.

Brzy se Hustopečští dočkají také nových parkovišť. „Jsme malé město, které není přizpůsobené na takový nápor. Pomoci by mohla chystaná parkoviště u nádraží,“ uvedl Robert Novák, který má na starosti krizové řízení města.

V Mikulově, který je mekkou turistů, si například při řešení parkování nechali vypracovat studii z Centra dopravního výzkumu. „Turisté jsou docela neukáznění. Aby nemuseli platit třicet korun, třikrát objedou město i jednosměrkami,“ sdělil dříve starosta Rostislav Koštial.

Rekreační sport fotbalgolf. Ilustrační foto.
Konec bouřlivých debat o hřišti na fotbalgolf v Lednici. Investor od plánu ustoupil