VYBERTE SI REGION

V nové jídelně pracují převážně Romové. Podnik chce vozit jídlo do továren

Ústecký kraj - Jídelna, kde pracují téměř výhradně Romové, otevřela před dvěma týdny v Trmicích na Ústecku. Provozuje ji podnikatel Martin Bajger. Podle něj najít lidi, kteří by chtěli pracovat, není zcela jednoduché. Přesto plánuje rozšíření svých služeb.

18.11.2016
SDÍLEJ:

Jídelna.Foto: DENÍK/ilustrační foto Libor Plíhal

Bajger podniká dlouhé roky ve stavebnictví. K provozování jídelny se dostal náhodou, když sháněl sál na kamarádovu svatbu. "Ptali jsme se na jednodenní pronájem. Na to nám řekli, že ne, ale dlouhodobý ano. Takže jsem do toho šel hned po hlavě a řekl ano, mám zájem o dlouhodobý pronájem. Takhle jídelna vznikla," řekl Bajger.

Příprava na otevření trvala tři měsíce. "Lezli jsme tady po čtyřech, všechno drhli kartáčky. Bylo to šílené, ale zvládli jsme to," doplnil Bajger. I přesto, že majitel objektu poskytl novému nájemci většinu zařízení včetně nákladného vybavení kuchyně, náklady na rozjezd byly podle Bajgera vysoké. "Není legrace dnes otevřít jídelnu. Většinu vybavení máme v pronájmu, něco jsme si museli pořídit sami," vysvětlil Bajger.

Jídelna denně vydává zatím 80 - 90 jídel, více než tři čtvrtiny zákazníků tvoří zaměstnanci nedaleké teplárny. "Ale chodí k nám i místní," doplnil Bajger. Jídelna má zatím šest zaměstnanců. Až na hlavní kuchařku jsou všichni Romové. Zaměstnance sháněl Bajger přes úřad práce. Na jejich mzdy čerpá dotace.

"Jsou to lidé, které ta práce baví a chtějí to dělat. Neřešíme, jestli je to Rom nebo bílý, prostě jsou to lidé, kteří chtějí pracovat," vysvětlil Bajger. Dva zaměstnanci jídelně stále chybí. Z uchazečů od úřadu práce je firma zatím nevybrala. "Je to všelijaké. Nedokážu za ty lidi říct, jestli pracovat chtějí nebo ne, ale je to různé," dodává Bajger.

Jídelna sází většinou na typicky česká jídla. "Snažíme se vnímat lidi, co nejvíce chtějí. Jestli spíše omáčky nebo minutky. Máme tři hlavní jídla a k tomu jednu polévku," řekla hlavní kuchařka Petra Škorpilová.

Bajger chce do budoucna služby jídelny rozšířit. "Chtěli bychom se rozšířit i na rozvoz jídel, do různých fabrik. Uvidíme, jak to budeme stíhat. Zatím se nám zdá všechno růžové, ale uvidíme, co nás v budoucnu potká," dodal Bajger.

Autor: ČTK

18.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Švýcaři otevírají nejdelší tunel světa

Historický moment. V neděli 11. prosince 2016 se pro pravidelný provoz otevře Gotthardský železniční tunel. V jeho případě se podařilo něco neskutečného – stavitelé dodrželi rozpočet schválený už na počátku 90. let.

Babiš: Daňové změny podle ČSSD vyženou z Česka úspěšné firmy a lidi

Praha - Daňové změny, o kterých uvažuje ČSSD, by z Česka vyhnaly úspěšné lidi a firmy. Uvedl to ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Sociální demokraté chtějí voliče zaujmout především progresivní daní. Z dnešního jednání širšího vedení ČSSD zní také myšlenka, že ANO a sociální demokracie budou hlavními a jedinými uchazeči o vítězství v příštích volbách do Sněmovny. "Nechápu, proč mě a mé hnutí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pořád kritizuje," uvedl Babiš.

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku byl obviněn z rozkrádání obecních peněz

Písková Lhota /FOTOGALERIE/ - Zpronevěra a zneužití pravomoci úřední osoby. To jsou dva trestné činy, z nichž policie obvinila šestačtyřicetiletého starostu Pískové Lhoty na Nymbursku Radovana Staňka. Obecní peníze měl rozkrádat ve spolupráci s účetní obce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies