Tak vypadala středeční demonstrace před budovou ministerstva zdravotnictví na Palackého náměstí konaná pod příznačným heslem Minuta hluku.

Účastnilo se jí několik desítek Pražanů i mimopražských zužovaných hlukem z magistrály, obchvatu i letiště. „Stát jde proti zdraví občanů. Záměrně nahrává automobilové či developerské lobby. Je to hanba a zločin,“ znělo z megafonu rozvášněných řečníků. Terčem největší kritiky se stal právě úřad ministerstva. Podle jeho návrhu, který hodlá schválit vláda Petra Nečase (ODS), se mají znatelně zvýšit maximální povolené limity hluku na silnicích a železnicích. Přes den o 5, přes noc dokonce o 10 decibelů.

„Vláda bezostyšně obětuje zdraví lidí ve prospěch zisku velkých investorů a korporací,“ zlobila se jedna z řečnic Tereza Stöcklová z iniciativy ProAlt. „Místo aby se investovalo do protihlukových stěn a jiných opatření, jsme svědky toho, že při stavbě páteřních komunikací mizí vždy minimálně polovina veřejných peněz v soukromých kapsách,“ stěžoval si další z mluvčích protestu Petr Štěpánek ze Strany zelených.

Překročené limity

„Už teď jsme hlukem zahlceni nadlimitně. Tímto krokem si chce stát vytvořit alibi, aby nás beztrestně mohla válcovat auta,“ řekla Deníku jedna z účastnic demonstrace Jana H. A nezávislý výklad novely jí dává zapravdu. Místa, kde jsou nyní limity překračovány by se jednoduchým úředním zásahem stala rázem „papírově“ klidnými. Letáčky rozdávané organizátory Minuty hluku upozorňují například na soustavné překračování limitů na náměstí Míru o zhruba deset až patnáct decibelů. „Proto tu každý z účastníků demonstrace může podepsat petici proti plánovanému vládnímu nařízení, které je podvodem na občany,“ vysvětlil Deníku jeden z organizátorů protestní akce. Otevřeně ji podporují městské části Praha 12, Libuš, Běchovice, Suchdol a další, většinou zasažené náporem automobilů řítících se pražským okruhem.

Ministerstvo zdravotnictví se domnívá, že aktivisté znění novely dostatečně nepochopili. „Limity se nebudou zvyšovat automaticky. Každý jednotlivý úsek bude posuzován zvlášť hygieniky,“ brání kroky nadřízených mluvčí ministerstva zdravotnictví Vladimír Sršeň.