Když po loňských komunálních volbách ovládla zlínskou radnici nová koalice ve složení TOP 09-S, M.O.R., Zlínské hnutí nezávislých, Věci veřejné a KDU-ČSL, řada Zlíňanů změnu kvitovala s povděkem. Až dosud zůstávaly sebemenší náznaky rozepří za zavřenými dveřmi, nyní však vládnoucí garnituře hrozí ztráta jednoho koaličního partnera.

„Tuto informaci mohu skutečně potvrdit. Problém je podle všeho mezilidský, nikoli věcný. Rada zasedne v pondělí a celou záležitost projedná,“ potvrdil mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák. Zároveň naznačil, kde je příčina sváru.

„Nelíbí se jim zrušení Výboru pro podporu podnikání a lidské zdroje, který byl zakotven v koaliční smlouvě,“ přiblížil mluvčí.

Odhadnout následující vývoj je obtížné. Ať už nastalá situace dopadne jakkoli, je zřejmé, že o většinu vládnoucí subjekty rozhodně nepřijdou. Věci veřejné mají ve zlínském zastupitelstvu pouze dva mandáty. I bez nich tak budou mít v jedenačtyři­cetičlenném zastupitelstvu k dispozici 23 hlasů. Opoziční strany ODS a ČSSD mají spolu s KSČM k dispozici pouze 16 hlasů.

Prý se jedná o podmínečné vypovězení koaliční smlouvy.

„Mám o tom všem jen kusé informace, takže nevím, co si o tom myslet. Prý se jedná o podmínečné vypovězení koaliční smlouvy. Podle mě je to jen snaha Věcí veřejných získat placené místo, které zrušením výboru zaniklo, zpět,“ okomentoval celou záležitost předseda Klubu zastupitelů za ODS Miroslav Hladík. Zrušení výboru, jehož nejasnou činnost opoziční strany na jednání zastupitelstva napadali, však považuje za správné rozhodnutí.

„Třeba by mohl být přínosem, avšak v podobě v jaké fungoval, byl neakceptovatelný,“ podotkl.

Podle zastupitele Rudolfa Chmelaře (VV), který je pod dokumentem podepsán spolu s poslancem Martinem Vackem (VV) však výpověď nedala jejich strana, nýbrž sami radní.

„Tím, že zrušili výbor porušili koaliční smlouvu, a prakticky nám dali výpověď. Rada města o tom rozhodla bez nás. Naše písemná reakce je spíše upozorněním, nikoli výpovědí,“ naznačil s tím, že při projednávání tohoto bodu na zastupitelstvu nebyl bohužel přítomen. Právě Rudolf Chmelař výboru předsedal. Jeho role přitom podle něj byla pro budoucí vývoj města klíčová.

„Úkolem bylo vytvořit nějakou koncepci, která by pomohla příští generaci,“ míní.

Spíše než jeho zrušení měli prý ostatní členové koalice přijít s úpravami.

„V rámci našeho klubu tento postup vyvolal doslova rozčarování,“ dodal. Zároveň však vyjádřil naději, že celá věc může nabrat jiný spád.

„Neberme to kategoricky, vyčkávejme spíše věcí příštích,“ poznamenal Chmelař. Do nezáviděníhodné situace se tak dostal zejména radní Jiří Viktorín (VV), který jako nestraník za Věci veřejné kandidoval.

„Teď vám nic neřeknu, obraťte se na tiskového mluvčího,“ zareagoval úsečně. Na rozuzlení celého sporu uvnitř koalice tak musejí Zlíňané čekat do zasedání Rady města Zlína