Na vývoji obleku pracovali vědci šest let, teď se dostavují zásadní úspěchy. České konsorcium, složené ze zástupců Regionálního inovačního centra elektrotechniky (RICE) a čtyř firem, zvítězilo v mezinárodním předkomerčním tendru. Díky tomu má velkou šanci vyhrát v chystaných výběrových řízeních na dodávku chytrých hasičských oděvů do Belgie, Francie, Německa a Velké Británie. Uvedené země chtějí v budoucnu vydat na tyto technologie asi 15 milionů eur.

Čtěte také: Unikátní dostavba Mariánské Týnice začíná

Vědci prošpikovali bundu senzory, které měří okolní teplotu, vlhkost nebo upozorňují na nebezpečné plyny. „Systém ale monitoruje i důležité tělesné funkce zasahujících osob," řekl vedoucí výzkumného týmu RICE Aleš Hamáček.

Jádro obleku tvoří elektronická řídicí jednotka obsahující mikropočítač s operačním systémem. Sbírá veškerá data a odesílá je do tabletu, jejž má velitel. Pokud některé hodnoty překročí stanovený limit, spustí se alarm. Tablet může znázorňovat stav až dvanácti hasičů.

Pomocí při zásahu jsou i chytré rukavice, díky nimž hasiči zjistí teplotu horkých předmětů, aniž by se jich dotýkali. V obuvi se zase nacházejí senzory určující přesné místo, kde se dotyčný vyskytuje.

Mercedes své třídy

Na vývoji chytrého zásahového obleku se podílely dvě desítky lidí, přičemž RICE spolupracovalo s partnerskými firmami VOCHOC, Holík International, Elitronic a Applycon. První si oblek vyzkoušeli hasiči z plzeňské Košutky. „Jeho hlavní předností je možnost kontroly okolního nebezpečného prostředí bez nutnosti ovládání různých detekčních přístrojů. Velkou výhodou je přenos těchto výstupů v reálném čase do velitelského tabletu. Velitel tak má přehled nejen o prostředí, ve kterém se hasič pohybuje, ale hlavně o jeho pozici a aktuální kondici. Zároveň může podle přijatých dat operativně měnit rozhodnutí a nasazovat další síly a prostředky u zásahu," pochvaloval si velitel stanice Michal Pathy.

Nepřehlédněte: Investor litických hal: můžeme změnit vzhled, ale ne objem

Ostrou zkouškou prošel oděv v projektu Smart@Fire, který organizoval mezinárodní předkomerční tendr v Bruselu. Ve finále jako jediný odolal náročnému testu ve francouzském hasičském polygonu v Aix-en Provence.

„Postavili jsme mercedes své třídy. Na současném trhu není nic lepšího," sdělil jednatel firmy Applycon Milan Baxa. Doplnil, že vítězství jim zásadně pomůže při výběrových řízeních pro Belgii, Francii, Německo a Velkou Británii.

První tendr by měl být vypsán už ve druhém čtvrtletí příštího roku. Ve hře je dodávka na 10 tisíc chytrých hasičských obleků za 15 milionů eur, tedy asi za 405 milionů korun. Zástupci partnerských firem jsou na sériovou výrobu připraveni.