VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vegetariáni v restauracích na výběr moc nemají

Zlínský kraj - Natrefit na restauraci, která by nabízela menu pro vegetariány, je často obtížné.

28.9.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto:

K rozhodnutí nejíst maso může vést člověka několik důvodů. Většinou jsou to pohnutky etické, ekologické či zdravotní, někdo si k němu třeba vybudoval odpor ve školní jídelně.

Ať už k tomu nakonec vedlo cokoliv, je potřeba takový názor respektovat. Doma není problém si takovouto stravu ohlídat, ale najíst se venku už může být problémem. V některých městech speciální jídelny úplně chybí. „Vegetariánskou restauraci tady vůbec nemáme a ani si nepamatuji, že by tady někdy byla. Sama se o tuto stravu zajímám, takže když někam jdu, většinou volím hotel Magistr, restauraci U Tří slunečnic a kavárnu Pohoda,“ svěřila se Petra Kašparová z Městského informačního centra Vsetín.

Maso jde na odbyt více

Podobná situace je i v Uherském Hradišti. V běžných podnicích jsou bezmasá jídla k dispozici, ale specializovaná chybí. Alternativou je proto restaurant Net. „Denně děláme jedno meníčko zdravé výživy, většinou si na něj přijde dvacet až dvacet pět lidí. Masitá jídla jdou na odbyt více,“ popsal provozovatel René Svárovský.

V Kroměříži funguje Vegetariánská jídelna na Velkém náměstí již téměř dvacet let. Současný majitel Pavel Holub ji vede tři roky. S ostatními tamějšími restauracemi je podle něj návštěvnost té jeho srovnatelná. „Nejvíce hostů míváme na jaře a na podzim. Škála je velmi pohyblivá, od třiceti do sto třiceti lidí.“ Za nejoblíbenější pokrmy považuje cokoliv z hlívy ústřičné a jejich specialitu, provensálskou tykev.

Zdravá výživa

Nejvíce si mohou vegetariáni vybrat ve Zlíně. Již patnáct let zde funguje nekuřácká restaurace zaměřená na zdravou a bezmasou stravu Hami a od roku 2008 také Prašád. „Zájem je veliký. Většinou chodí zaměstnanci z okolí, studenti, maminky s dětmi i důchodci. Asi šedesát procent z nich tvoří ženy. Otázkou je, jestli jsou všichni vegetariáni, nebo jim jen u nás chutná,“ řekl jeho majitel Michal Nahálka.

„Vařím si hlavně sama. Vychází to nejlevněji a taky vím, že bude jídlo kvalitní. Když už musím jíst venku, jdu většinou do Prašádu, Hami a do menzy na vegetariánské menu. Vybrat si v normálních restauracích se mi moc nedaří,“ dodala smutně studentka Monika Appeltová ze Zlína.

Autor: Anna Zapletalová

28.9.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rada České televize volila ve druhém kole 26. dubna nového ředitele České televize. Na snímku Petr Dvořák.
13 9

Překvapení se nekoná, Rada zvolila šéfem ČT opět Petra Dvořáka

Biskup František Radkovský.
VÍME PRVNÍ
19

Prazdroji loni rostly prodeje, pomohl zájem o prémiová piva

Smutná zpráva z filmového světa. Zemřel Jonathan Demme, režisér Mlčení jehňátek

Jonathan Demme, režisér oscarového Mlčení jehňátek, dnes zemřel v New Yorku. Bylo mu 73 let. Příčinou úmrtí byly komplikace s rakovinou jícnu.

Kdo nemá platnou jízdenku, ať si vystoupí. Cože?!

Od dubna se na problémových linkách městské hromadné dopravy vyskytují takzvaní asistenti přepravy. Mají za úkol dbát na bezpečnost, nepustit do vozidla osoby bez platné jízdenky, se zápachem a pod vlivem alkoholu, nebo je na příští zastávce „vysadit".

Mexiko odmítá Trumpovu zeď. Je to nepřátelský akt, tvrdí

Mexický ministr zahraničí Luis Videgaray nazval plány na stavbu zdi oddělující Mexiko a Spojené státy nepřátelským činem a absolutním plýtváním penězi.

AKTUALIZUJEME

Charlie Hebdo: Policie zadržela 10 podezřelých

/VIDEO/ Velké zatýkání po Francii a Belgii. V souvislosti s útokem na redakci časopisu Charie Hebdo z ledna 2015 bylo do dneška zadrženo deset podezřelých.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies