VYBERTE SI REGION

Vegetariáni v restauracích na výběr moc nemají

Zlínský kraj - Natrefit na restauraci, která by nabízela menu pro vegetariány, je často obtížné.

28.9.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto:

K rozhodnutí nejíst maso může vést člověka několik důvodů. Většinou jsou to pohnutky etické, ekologické či zdravotní, někdo si k němu třeba vybudoval odpor ve školní jídelně.

Ať už k tomu nakonec vedlo cokoliv, je potřeba takový názor respektovat. Doma není problém si takovouto stravu ohlídat, ale najíst se venku už může být problémem. V některých městech speciální jídelny úplně chybí. „Vegetariánskou restauraci tady vůbec nemáme a ani si nepamatuji, že by tady někdy byla. Sama se o tuto stravu zajímám, takže když někam jdu, většinou volím hotel Magistr, restauraci U Tří slunečnic a kavárnu Pohoda,“ svěřila se Petra Kašparová z Městského informačního centra Vsetín.

Maso jde na odbyt více

Podobná situace je i v Uherském Hradišti. V běžných podnicích jsou bezmasá jídla k dispozici, ale specializovaná chybí. Alternativou je proto restaurant Net. „Denně děláme jedno meníčko zdravé výživy, většinou si na něj přijde dvacet až dvacet pět lidí. Masitá jídla jdou na odbyt více,“ popsal provozovatel René Svárovský.

V Kroměříži funguje Vegetariánská jídelna na Velkém náměstí již téměř dvacet let. Současný majitel Pavel Holub ji vede tři roky. S ostatními tamějšími restauracemi je podle něj návštěvnost té jeho srovnatelná. „Nejvíce hostů míváme na jaře a na podzim. Škála je velmi pohyblivá, od třiceti do sto třiceti lidí.“ Za nejoblíbenější pokrmy považuje cokoliv z hlívy ústřičné a jejich specialitu, provensálskou tykev.

Zdravá výživa

Nejvíce si mohou vegetariáni vybrat ve Zlíně. Již patnáct let zde funguje nekuřácká restaurace zaměřená na zdravou a bezmasou stravu Hami a od roku 2008 také Prašád. „Zájem je veliký. Většinou chodí zaměstnanci z okolí, studenti, maminky s dětmi i důchodci. Asi šedesát procent z nich tvoří ženy. Otázkou je, jestli jsou všichni vegetariáni, nebo jim jen u nás chutná,“ řekl jeho majitel Michal Nahálka.

„Vařím si hlavně sama. Vychází to nejlevněji a taky vím, že bude jídlo kvalitní. Když už musím jíst venku, jdu většinou do Prašádu, Hami a do menzy na vegetariánské menu. Vybrat si v normálních restauracích se mi moc nedaří,“ dodala smutně studentka Monika Appeltová ze Zlína.

Autor: Anna Zapletalová

28.9.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Mrazy v letošní zimě ještě zdaleka neskončily.
AKTUALIZOVÁNO
7

Česko svírá silný mráz. Noční teploty klesnou až k minus 20 stupňům

Petra Kvitová poprvé veřejně promluvila o napadení.
5

Odměna nepomohla! Pachatel, který pořezal Kvitovou, stále uniká

AKTUALIZOVÁNO

Lavina v Itálii zasypala hotel, je v něm „mnoho mrtvých“

Z hotelu zavaleného po středečním zemětřesení lavinou ve střední Itálii se podařilo vyprostit tělo první oběti. Informovala o tom italská agentura ANSA. Záchranáři, kteří se na místo dostali brzo ráno, počítají s tím, že je na místě mnoho mrtvých. Dosud se uvádělo, že si zemětřesení, jež mělo sílu kolem pěti stupňů, vyžádalo v celém regionu život jedné osoby a další člověk byl pohřešován.

Spláchnou, zvednou prkénko, těžko se v nich orientuje - to jsou japonské toalety

Nejvyspělejší toalety najdete v japonském Tokiu. Prkénko se samo zvedne, je vyhřívané a můžete si tady pustit zvuky tekoucí vody. Výrobci nyní zjednodušují jejich obsluhu.

Na KLDR budou shlížet bývalí vůdci. Kim staví na nejvyšší hoře sousoší dynastie

Severokorejský diktátor Kim Čong-un utrácí miliony dolarů za výstavbu nového sousoší, které bude znázorňovat trojici dosavadních vůdců KLDR - tedy jeho, jeho otce Kim Čong-ila a dědečka Kim Ir-sena. Socha se má tyčit na vrcholu nejvyšší severokorejské hory Pektu. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies