VYBERTE SI REGION

Vegetariáni v restauracích na výběr moc nemají

Zlínský kraj - Natrefit na restauraci, která by nabízela menu pro vegetariány, je často obtížné.

28.9.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto:

K rozhodnutí nejíst maso může vést člověka několik důvodů. Většinou jsou to pohnutky etické, ekologické či zdravotní, někdo si k němu třeba vybudoval odpor ve školní jídelně.

Ať už k tomu nakonec vedlo cokoliv, je potřeba takový názor respektovat. Doma není problém si takovouto stravu ohlídat, ale najíst se venku už může být problémem. V některých městech speciální jídelny úplně chybí. „Vegetariánskou restauraci tady vůbec nemáme a ani si nepamatuji, že by tady někdy byla. Sama se o tuto stravu zajímám, takže když někam jdu, většinou volím hotel Magistr, restauraci U Tří slunečnic a kavárnu Pohoda,“ svěřila se Petra Kašparová z Městského informačního centra Vsetín.

Maso jde na odbyt více

Podobná situace je i v Uherském Hradišti. V běžných podnicích jsou bezmasá jídla k dispozici, ale specializovaná chybí. Alternativou je proto restaurant Net. „Denně děláme jedno meníčko zdravé výživy, většinou si na něj přijde dvacet až dvacet pět lidí. Masitá jídla jdou na odbyt více,“ popsal provozovatel René Svárovský.

V Kroměříži funguje Vegetariánská jídelna na Velkém náměstí již téměř dvacet let. Současný majitel Pavel Holub ji vede tři roky. S ostatními tamějšími restauracemi je podle něj návštěvnost té jeho srovnatelná. „Nejvíce hostů míváme na jaře a na podzim. Škála je velmi pohyblivá, od třiceti do sto třiceti lidí.“ Za nejoblíbenější pokrmy považuje cokoliv z hlívy ústřičné a jejich specialitu, provensálskou tykev.

Zdravá výživa

Nejvíce si mohou vegetariáni vybrat ve Zlíně. Již patnáct let zde funguje nekuřácká restaurace zaměřená na zdravou a bezmasou stravu Hami a od roku 2008 také Prašád. „Zájem je veliký. Většinou chodí zaměstnanci z okolí, studenti, maminky s dětmi i důchodci. Asi šedesát procent z nich tvoří ženy. Otázkou je, jestli jsou všichni vegetariáni, nebo jim jen u nás chutná,“ řekl jeho majitel Michal Nahálka.

„Vařím si hlavně sama. Vychází to nejlevněji a taky vím, že bude jídlo kvalitní. Když už musím jíst venku, jdu většinou do Prašádu, Hami a do menzy na vegetariánské menu. Vybrat si v normálních restauracích se mi moc nedaří,“ dodala smutně studentka Monika Appeltová ze Zlína.

Autor: Anna Zapletalová

28.9.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nejdelší železniční tunel v České republice bude hotový za rok

Kyšice, Plzeň – Ražba druhého tubusu mezi Kyšicemi a Plzni je rychlejší.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Veterinární správa varuje chovatele před ptačí chřipkou

Benešov – Odbor životního prostředí na základě výzvy Státní veterinární správy upozornil občany a zvláště drobnochovatele drůbeže na výskyt ptačí chřipky. „V současné době se už v několika státech Evropy objevila řada případů vysoce patogenní ptačí chřipky u volně žijících ptáků i v chovech drůbeže," uvedl vedoucí odboru Tomáš Heřmánek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies