VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vegetariáni v restauracích na výběr moc nemají

Zlínský kraj - Natrefit na restauraci, která by nabízela menu pro vegetariány, je často obtížné.

28.9.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto:

K rozhodnutí nejíst maso může vést člověka několik důvodů. Většinou jsou to pohnutky etické, ekologické či zdravotní, někdo si k němu třeba vybudoval odpor ve školní jídelně.

Ať už k tomu nakonec vedlo cokoliv, je potřeba takový názor respektovat. Doma není problém si takovouto stravu ohlídat, ale najíst se venku už může být problémem. V některých městech speciální jídelny úplně chybí. „Vegetariánskou restauraci tady vůbec nemáme a ani si nepamatuji, že by tady někdy byla. Sama se o tuto stravu zajímám, takže když někam jdu, většinou volím hotel Magistr, restauraci U Tří slunečnic a kavárnu Pohoda,“ svěřila se Petra Kašparová z Městského informačního centra Vsetín.

Maso jde na odbyt více

Podobná situace je i v Uherském Hradišti. V běžných podnicích jsou bezmasá jídla k dispozici, ale specializovaná chybí. Alternativou je proto restaurant Net. „Denně děláme jedno meníčko zdravé výživy, většinou si na něj přijde dvacet až dvacet pět lidí. Masitá jídla jdou na odbyt více,“ popsal provozovatel René Svárovský.

V Kroměříži funguje Vegetariánská jídelna na Velkém náměstí již téměř dvacet let. Současný majitel Pavel Holub ji vede tři roky. S ostatními tamějšími restauracemi je podle něj návštěvnost té jeho srovnatelná. „Nejvíce hostů míváme na jaře a na podzim. Škála je velmi pohyblivá, od třiceti do sto třiceti lidí.“ Za nejoblíbenější pokrmy považuje cokoliv z hlívy ústřičné a jejich specialitu, provensálskou tykev.

Zdravá výživa

Nejvíce si mohou vegetariáni vybrat ve Zlíně. Již patnáct let zde funguje nekuřácká restaurace zaměřená na zdravou a bezmasou stravu Hami a od roku 2008 také Prašád. „Zájem je veliký. Většinou chodí zaměstnanci z okolí, studenti, maminky s dětmi i důchodci. Asi šedesát procent z nich tvoří ženy. Otázkou je, jestli jsou všichni vegetariáni, nebo jim jen u nás chutná,“ řekl jeho majitel Michal Nahálka.

„Vařím si hlavně sama. Vychází to nejlevněji a taky vím, že bude jídlo kvalitní. Když už musím jíst venku, jdu většinou do Prašádu, Hami a do menzy na vegetariánské menu. Vybrat si v normálních restauracích se mi moc nedaří,“ dodala smutně studentka Monika Appeltová ze Zlína.

Autor: Anna Zapletalová

28.9.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto k EET

Do druhé fáze EET by se mělo přihlásit 7000 podnikatelů

Oskar Hollywood

USA a Turecko nepustí na Oscary syrského filmaře

FOTO: Masopustní maškary vozil v Homoli speciální autobus

Homole u Panny - Sobota byla v obci Homole u Panny ve znamení masopustního veselí. Specifikem místních oslav byl speciální autobus, který převážel účastníky po jednotlivých částech obce.

Rychlobruslařka Erbanová je druhá na pětistovce

Rychlobruslařka Karolína Erbanová vstoupila do mistrovství světa ve sprintu v Calgary druhým místem v závodě na 500 metrů. V čele je favorizovaná Japonka Nao Kodairová, která jako jediná zajela čas pod hranici 37 sekund. Čtyřiadvacetiletá česká reprezentantka si časem 37,06 vytvořila nový osobní rekord.

Mezinárodní konference přinese nové pohledy na Hrabala

 „Pojídač dějin Bohumil Hrabal,"„…a z malýho vápna nezadržitelně vsítil míč pod futro" (S Hrabalem za fotbalem) a další originální přednášky přinese mezinárodní konference k 20. výročí Hrabalova úmrtí, která se uskuteční díky iniciativě Města Nymburk od 30. března do 1. dubna.

V Emauzích byla zahájena výstava o osudů Němců bojujících s nacismem

Praha - V Emauzském klášteře v pražském Podskalí byla v sobotu zahájena výstava mapující osudy sudetských Němců, kteří se z křesťanského přesvědčení postavili nacismu a zaplatili za to životem. Úvodní slovo pronesli kardinál Dominik Duka a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Expozice nese název Svědkové lidskosti - Odpůrci nacismu z řad sudetoněmeckých křesťanů v letech 1938 - 1945 a je součástí víkendové konference Ackermannovy obce, která se snaží o rozvoj česko-německých vztahů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies