VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Věhlas Zelofestu už sahá až do Plzně

Pohořelice /FOTOGALERIE/ - Pohořelický košt kysaného zelí přilákal na dvě stovky labužníků. Ti si mohli pochutnat také na segedýnském guláši.

23.1.2011
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií

Pohořeličtí si v sobotu pochutnávali na kysaném zelí a dobrotách z něj.Foto: DENÍK/Iva Valentová

Pomalými kroky se blížím ke staré pohořelické radnici. Doprovodem je mi vítr a chlad. Zarazím se a rozhlížím kolem. Ceduli, která by upozorňovala na to, kde a jestli vůbec se v sobotu populární Zelofest koná, hledám marně. Odvážím se a vstupuji do útrob historické budovy. O tom, že jsem ve správný čas na správném místě, mě přesvědčí čichové buňky. Vůně kysaného zelí mě zcela ovládne. Hned za dveřmi narazím na jednoho z organizátorů vyhlášené akce.

„Letošní ročník je zvláštní v tom, že máme vzorky zelí ze vzdálenějších míst republiky jakými jsou například Plzeň, Ostrava či Pardubice. Přesahujeme tím hranice regionu. Tentorkát se nám sešlo na sto třicet vzorků. To je v porovnání s loňským rokem asi o dvace méně,“ prozrazuje přesto spokojeně Miroslav Vaněk, který je mi po nějakou dobu příjemným společníkem.

Zatímco stojíme u úhledně zarovnaných zelím naplněných zavařovacích sklenic, vypráví mi usmívající se muž něco o sobě a vzniku festivalu, na kterém se úplně všechno točí kolem zelí.

Začalo to rozepří

„V místní restauraci jsme se jednou u stolu přeli, kdo má lepší zelí. Řekli jsme si, že je ochutnáme, obodujeme a při rozetneme. Každý přinesl jednu sklenici zelí a anonymně jsme hodnotili. Pamatuji se, že tehy jsme měli asi deset vzorků. Postupně se akce rozrostla do sálu restaurace a v současnosti je nám malý už i radniční sál,“ vzpomíná Vaněk.

Zelofest v Pohořelicích je podle jeho slov vůbec největší akcí podobného typu v České republice. On sám se do něj tentorkát zapojil hned se dvěma vzorky kysané lahůdky. „Musím se přiznat, že se mi festival podařilo už třikrát vyhrát. Bylo to loni, předloni a ještě rok předtím,“ chlubí se mi po krátkém zdráhání Vaněk.

Letos je však mírně skeptický. „Moc si nevěřím. Podle mých představ zelí není. Nepovedlo se, jak bych si přál,“ nešetří kritikou.

Záhy se hovor stočí na fígle, které mu dříve dopomohly k vítězství. „Recept speciální nemám. Sázím na sůl, cibuli a hlavně jemné nakrouhání. Hodně dělá také skladování,“ vypočítává Vaněk a podává další sklenici s kysaným zelím dychtivým labužníkům.

Na parketu se začíná něco dít. Téměř dvě stovky lidí zbystří. Sálu totiž začínají vládnout tanečníci z dětského souboru Rozmarýnek.

Příjemná a přátelská atmosféra na již devátém ročníku koštu kysaného zelí mě nenechává chladnou. Neovládnu se a zamířím ke stolu, ze kterého se na mlsouny směje pizza s kysaným zelím, slaný závin ze zelí a uzeného masa a různé jiné pečené pochutiny. Potkávám se tam s Miroslavem Dobrovolným z Cvrčovic, který svoje chuťové buňky podobně jako já na uzdě neudržel.

„Poprvé jsem tady byl loni. Akce se mi moc líbí. Mám pocit, že i její zásluhou se kultura v Pohořelicích trošku pozvedne. Zatím jsem žádný vzorek neochutnal, ale doufám, že narazím na nějaký výborný,“ svěřuje se smějící se mladík.

Vonící guláš

Tu a tam se kolem mne mihnou pánové starší i mladší, kteří v rukou majetnicky svírají talíře s libě vonícím segedínským gulášem. Já však zvědavě zamířím ke stolu, u něhož pilně „pracuje“ porota.

„Zatím jsme ochutnali asi šest vzorků. Musím říct, že mezi nimi bylo skvostné zelí, ale některé i trošku nepovedené. Jsou vidět rozdíly,“ podotýká s kritickým pohledem typickým pro porotce Antonín Krása z Pohořelic, který také do soutěže jednou sklenicí přispěl.

„Doufám, že se nám podaří ochutnat všechna kysaná zelí. Myslím, že je to možné. Tedy rozhodně je to pravděpodobnější, než kdybychom měli ochutnávat sto třicet vzorků vína nebo slivovice,“ hýří dobrou náladou Krása, který se soutěže zúčastňuje pravidelně a vnímá ji jako jakousi společenskou událost.

Letošním šampionem festivalu kysaného zelí se v Pohořelicích nakonec stal domácí Ladislav Nakládal.

Autor: Iva Valentová

23.1.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

S novým rokem se opět mírně upravují pravidla pro přiznání důchodu: rozhoduje nejen dosažení zákonem stanoveného věku, ale rovněž doba pojištění.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Divadlo Bez zábradlí. Ilustrační fotografie.
16

Kavárna divadla, kde hraje žena Stropnického, nemá EET. Prý nemusí

Mládek nevydržel, Sobotka ho odvolal. Na tahu je Zeman

/ANALÝZA/ - Volby se nevyhrávají díky potlesku velkých firem, ale díky lidem, kteří vhazují hlasovací lístek do urny. Většinou to dělají na základě svých zkušeností – u lékaře, ve škole, při pohledu na výplatní pásku nebo na účet od mobilního operátora. A právě ten je nepřiměřeně vysoký celé tři roky, kdy vedl ministerstvo průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Čeští vojáci měli konflikt s policií v Litvě

Pětice českých vojáků, kteří jsou na tříměsíčním cvičení v Litvě, měli v noci na neděli incident s policií v přístavu Klaipeda. Vojáci byli údajně opilí a dožadovali se vstupu do nočního klubu. Informoval o tom server iHned.cz s odvoláním na litevskou policii a ruská a litevská média.

Migranti pronikli na španělské území. Překonali šestimetrový plot

Na 360 migrantů dnes časně ráno proniklo z Maroka přes vysoký hraniční plot do španělské severoafrické enklávy Ceuta. Jde o druhý masový případ za posledních několik dnů. V pátek se takto dostalo na španělské území kolem 500 lidí.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies