„Samosprávy, které samy provozují prodejnu nebo přispívají na její provoz, budou moci už v červnu požádat o dotaci z Fondu Vysočiny,“ oznámila mluvčí krajského úřadu Jitka Svatošová. Kvůli tomu má vzniknout grantový program Venkovské prodejny 2017. Kraj do něj na tento rok vloží dva miliony korun.

„Cílem programu je zachovat v nejmenších obcích rozsah služeb a udržet v provozu místní obchod, který je mnohdy pro starší občany jedinou možností, kde nakoupit základní potraviny. Obce mohou získat dotaci až padesát tisíc korun,“ informoval Pavel Pacal (Starostové pro Vysočinu), hejtmanův náměstek pro oblast regionálního rozvoje. Grantový program Fondu Vysočiny bude vyhlašovat krajské zastupitelstvo na svém jednání 9. května.

TISK. Tak se jmenuje výstava studentů, která je k vidění v kavárně Muzeum v Jihlavě. Jde o výtvory studentů ateliéru reklamní tvorby.
VIDEO: Studenti z Helenína vystavují v kavárně

Program Venkovské prodejny 2017 je určený pro obce do dvou tisíc obyvatel, pokud se prodejna nachází v její části, kde žije maximálně tři sta stálých obyvatel. „Za část obce je považována i vlastní mateřská obec, pokud splňuje tento maximální počet obyvatel,“ poznamenala ještě Svatošová. Obce, které samy prodejnu zřizují nebo ze svého rozpočtu každoročně přispívají jinému podnikatelskému subjektu na provoz, musejí ze svého rozpočtu dát minimálně třicet procent k požadované dotaci.

„V případě, že obchod zřizuje obec, lze dotaci využít na pokrytí nákladů vodného, energií, nájemného nebo mzdových nákladů prodavačky, pokud je provozovatelem jiný subjekt může obec požádat o dotaci, kterou následně převede na provozovatele,“ uvedl Pacal.

Pokud bude ze strany obcí o pomoc kraje zájem, zřejmě se příští rok zvýší i celková suma v daném rozpočtu programu.