Silný nárazový vítr připravil dnes, ve čtvrtek 2. března, v Libereckém kraji desítky domácností o elektřinu. Dispečink ČEZ Distribuce evidoval poruchy na vedení vysokého a nízkého napětí především na Semilsku, Jablonecku a Liberecku. Popadané stromy zatarasily silnice, hasiči jich dnes odklízeli ke čtyřiceti.

Na Českolipsku zabil spadlý strom dvaapadesátiletého řidiče cisterny, když zcela zdemoloval kabinu.

Čtěte více: Vítr rve stromy i s kořeny. V kabině auta zemřel muž

Podle severočeské mluvčí skupiny ČEZ Soni Holingerové není situace tak dramatická jako před týdnem, kdy museli dokonce energetici kvůli množství poruch vyhlásit pro Českolipsko, Liberecko a Semilsko kalamitní stav. "Bez proudu dnes byly části obcí Desná, Kořenov, Tanvald, Paseky nad Jizerou, Zlatá Olešnice na Jablonecku a také části Jeřmanic a Frýdlantu na Liberecku a část Semilska," řekla Holingerová.

Vítr lámal větve, které padaly do vedení. "Poruchy se nám dařilo v rychlém tempu opravovat, pomohlo i počasí - vítr se utišil," dodala. Dodávky by tak měly být obnoveny ještě dnes, tedy ve čtvrtek.

Připomeňte si: Energetici vyhlásili v Libereckém kraji kalamitní stav

Silný vítr, který se krajem prohnal, dosahoval podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Jizerských horách v nárazech až 65 kilometrů v hodině. Odpoledne se ale postupně uklidnil a večer už se pohyboval jen kolem 20 až 30 km/h.

Desítky výjezdů

Hasiči v Libereckém kraji začali být k popadaným stromům voláni zhruba hodinu před polednem. Do 19.00 měli podle operačního důstojníka hasičů takových výjezdů bezmála čtyřicet. Spadlý strom mimo jiné uzavřel silnici v Deštné na Českolipsku. "Další stromy odklízeli hasiči v Brništi, Oknech, České Lípě, na Sychrově nebo na silnicích z Frýdštejna na Malou Skálu a z Nové Vsi nad Nisou na Dolní Černou Studnici," doplnila mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Po pádu vzrostlého stromu na kabinu cisterny Tatra zemřel dnes krátce po poledni na Českolipsku její řidič. Nehoda se stala na silnici I/9 za osadou Podolec u Jestřebí. Strom kabinu nákladního auta zcela zdemoloval. Řidič na místě nehody zemřel. "Přivolaný lékař mohl jen konstatovat smrt," řekl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

(ivc knt dr)