Přesun sochy z parku Psychiatrické nemocnice v brněnských Černovicích prosazuje architekt a radní Brna-středu Petr Bořecký. „Brno totiž nemá ve veřejném prostoru mnoho kvalitních historických soch,“ vysvětlil Bořecký.

Sochu si na Dominikánském náměstí přeje třeba vrátný Jaromír Marek, který tudy chodí do práce. „I když je socha Josefa trochu velká, líbila by se mi tam. Je to rozhodně lepší varianta, než kdyby na prostranství nainstalovali kašnu, ve které by se lidé koupali,“ řekl.

Josef II. se na náměstí hodí i podle architekty Zuzany Jurákové. „Proporce i ztvárnění sochy koresponduje s budovou Nové radnice. I její výška reaguje na střešní věžičku na radnici,“ přiblížila odbornice.

Naopak proti je třeba Michaela Nárožná, která studuje v Brně. „Stavět na náměstí sochu mi připadá zbytečné. Jde přece jen o malou a nakloněnou plochu. Nelíbí se mi ani její umístění před radnicí,“ zdůvodnila.

Značení nových parkovacích zón v centru města Brna.
Přípravy na rezidentní parkování začaly v centru Brna malováním čar

Moderní sochu by místo Josefa uvítal brněnský historik Libor Jan. „Češi by podle mě měli upustit od tradice stavění soch historických postav, a spíš se zaměřit na moderní díla jako jinde v Evropě,“ sdělil Jan.

S přesunem nesouhlasí ani farmaceutka Anna Bartáková. „Socha je velká. Nelíbí se mi ani snížení počtu parkovacích míst v centru, kvůli přestavbě náměstí,“ argumentovala.

Parkovací místa mohou ale podle mluvčího brněnského magistrátu Filipa Poňuchálka lidé využít jinde: například v nedalekém Domini parku nebo u Janáčkova divadla.

Dosud o umístění díla hlasovali jen lidé s Brno iD, tedy elektronickou identitou pro Brňany, a to na internetu. Od středy mohou Brňané i přespolní hlasovat pomocí lístků v turistickém informačním centru v Domini parku.  Hlasování končí posledního srpna.

Ani poté však není jisté, zda bude socha na náměstí opravdu stát. Podle Bořeckého ještě záleží na jednání s památkáři.

Historie sochy Josefa II.
• Autor sousoší je sochař Antonín Břenek.
• Jeho součástí byly kromě postavy císaře Josefa II. sochy Obchodu a Tolerance, které nyní stojí v Lužánkách.
• Od roku 1892 stála socha Josefa II. na dnešním Moravském náměstí před Německým domem.
• Legionáři ji strhli 28. září 1919 a lidé zakopali.
• Od roku 1947 byla na fakultě architektury.
• Od roku 1988 stojí v parku Psychiatrické nemocnice Brno v Černovicích.

TEREZA KOŠŤÁLOVÁ
KLÁRA STRÁSKÁ