VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Palírny už berou ovoce i kvas

Východní Čechy - Letošní „lihovarnická“ sezona o dva tři týdny dříve. „Třešně už jsou vypálené, zákazníci si jezdí pro destiláty. Teď je doba na meruňky, broskve a švestky.“

10.8.2009 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK / Jiří Kopáč

„Kompoty nebo zkvašené džemy k destilaci nebereme,“ směje se provozovatel chrudimské pěstitelské palírny Tomáš Grubner. „Tam je přidaný cukr a doslazovat kvas zákon zakazuje.“

Jste na „netu“?

Grubnerova palírna má velmi pestře vedené webové stránky. Na nich se i úplný začátečník dozví, jak kvas připravit a jakým „zázrakem“ se z nevábné kaše získá padesátiprocentní „tekuté stříbro“.

Také palírna v Libčanech na Hradecku na svém webu v případě zájmu zákazníky poučí. A když nic jiného, najdou tam alespoň telefonní kontakt, protože doba příjmu ovoce se různí. „Od příštího týdne začínáme brát švestky. Jablka a hrušky až od září. Letní jablka nejsou vhodná,“ upozorňuje pracovnice provozovny.

Kontaktovat palírnu předem se vyplatí. Například v Hrobicích na Pardubicku se ozve pouze telefonní automat. Ani neočekává jiný dotaz a okamžitě oznámí, že příjem ovoce k destilaci začne 7. září.

Naopak téměř celoroční provoz má Knížecí palírna v Jaroměři. „S pálením jsme skončili v červnu a hned pokračujeme. Do 17. srpna přijímáme ovoce jen v pondělí a v úterý, potom kromě neděle každý den,“ říká majitel Miroslav Holub. „Z kurióznějšího ovoce jsme vypalovali třeba jahody nebo arónie. Chleba? Ne, nic takového. Ze zákona můžeme destilovat jen výpěstky,“ upozorňuje podnikatel.

Vlastní jen z kvasu

Ve všech dotázaných pěstitelských palírnách je praxe přibližně stejná: Když chce mít zákazník pálenku z vlastního ovoce, musí přivézt předem připravený kvas (minimální množství se liší, obvykle to není méně než dvě stě litrů).

„Je technicky nemožné vypalovat dovezené ovoce,“ říká Miroslav Holub. Nechat si zhotovit „domácí“ pálenku není, jak by se neznalý člověk mohl domnívat, nic levného. Litr padesátiprocentní kořalky se pohybuje od 135 do 160 korun. Ovocný destilát vyrobený pěstitelským pálením nesmí být prodáván dál.

Zákazník ještě musí počítat s tím, že po něm obsluha bude vyžadovat občanský průkaz. „Maximální množství vyrobeného padesátiprocentního destilátu na domácnost je 60 litrů,“ upozorňují provozovatelé pálenic, aby se u nich rodinní příslušníci „netočili“.

10.8.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

S novým rokem se opět mírně upravují pravidla pro přiznání důchodu: rozhoduje nejen dosažení zákonem stanoveného věku, ale rovněž doba pojištění.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Divadlo Bez zábradlí. Ilustrační fotografie.
16

Kavárna divadla, kde hraje žena Stropnického, nemá EET. Prý nemusí

Mládek nevydržel, Sobotka ho odvolal. Na tahu je Zeman

/ANALÝZA/ - Volby se nevyhrávají díky potlesku velkých firem, ale díky lidem, kteří vhazují hlasovací lístek do urny. Většinou to dělají na základě svých zkušeností – u lékaře, ve škole, při pohledu na výplatní pásku nebo na účet od mobilního operátora. A právě ten je nepřiměřeně vysoký celé tři roky, kdy vedl ministerstvo průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Čeští vojáci měli konflikt s policií v Litvě

Pětice českých vojáků, kteří jsou na tříměsíčním cvičení v Litvě, měli v noci na neděli incident s policií v přístavu Klaipeda. Vojáci byli údajně opilí a dožadovali se vstupu do nočního klubu. Informoval o tom server iHned.cz s odvoláním na litevskou policii a ruská a litevská média.

VIDEO: Ve Zlíně na cyklostezce spálili korán

„Proč pálíme korán? Chceme podpořit slovenskou aktivistku, která řekla svůj názor a byla za svůj čin zatčena," komentoval David Nepimach ze Zlína akt, při kterém v pondělí ve Zlíně společně s desítkou zúčastněných spálil na cyklostezce na Vršavě svatou knihu muslimů.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies