VYBERTE SI REGION

Palírny už berou ovoce i kvas

Východní Čechy - Letošní „lihovarnická“ sezona o dva tři týdny dříve. „Třešně už jsou vypálené, zákazníci si jezdí pro destiláty. Teď je doba na meruňky, broskve a švestky.“

10.8.2009 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK / Jiří Kopáč

„Kompoty nebo zkvašené džemy k destilaci nebereme,“ směje se provozovatel chrudimské pěstitelské palírny Tomáš Grubner. „Tam je přidaný cukr a doslazovat kvas zákon zakazuje.“

Jste na „netu“?

Grubnerova palírna má velmi pestře vedené webové stránky. Na nich se i úplný začátečník dozví, jak kvas připravit a jakým „zázrakem“ se z nevábné kaše získá padesátiprocentní „tekuté stříbro“.

Také palírna v Libčanech na Hradecku na svém webu v případě zájmu zákazníky poučí. A když nic jiného, najdou tam alespoň telefonní kontakt, protože doba příjmu ovoce se různí. „Od příštího týdne začínáme brát švestky. Jablka a hrušky až od září. Letní jablka nejsou vhodná,“ upozorňuje pracovnice provozovny.

Kontaktovat palírnu předem se vyplatí. Například v Hrobicích na Pardubicku se ozve pouze telefonní automat. Ani neočekává jiný dotaz a okamžitě oznámí, že příjem ovoce k destilaci začne 7. září.

Naopak téměř celoroční provoz má Knížecí palírna v Jaroměři. „S pálením jsme skončili v červnu a hned pokračujeme. Do 17. srpna přijímáme ovoce jen v pondělí a v úterý, potom kromě neděle každý den,“ říká majitel Miroslav Holub. „Z kurióznějšího ovoce jsme vypalovali třeba jahody nebo arónie. Chleba? Ne, nic takového. Ze zákona můžeme destilovat jen výpěstky,“ upozorňuje podnikatel.

Vlastní jen z kvasu

Ve všech dotázaných pěstitelských palírnách je praxe přibližně stejná: Když chce mít zákazník pálenku z vlastního ovoce, musí přivézt předem připravený kvas (minimální množství se liší, obvykle to není méně než dvě stě litrů).

„Je technicky nemožné vypalovat dovezené ovoce,“ říká Miroslav Holub. Nechat si zhotovit „domácí“ pálenku není, jak by se neznalý člověk mohl domnívat, nic levného. Litr padesátiprocentní kořalky se pohybuje od 135 do 160 korun. Ovocný destilát vyrobený pěstitelským pálením nesmí být prodáván dál.

Zákazník ještě musí počítat s tím, že po něm obsluha bude vyžadovat občanský průkaz. „Maximální množství vyrobeného padesátiprocentního destilátu na domácnost je 60 litrů,“ upozorňují provozovatelé pálenic, aby se u nich rodinní příslušníci „netočili“.

10.8.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Politici nechápou, co je věda, jak funguje, říká nositel Nobelovy ceny za fyziku

Brno - Vědci se musí místo výzkumu věnovat papírování, kritizoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannou-dji. „Moje děti se věnují vědě také a tráví šedesát procent času sepisováním zpráv," řekl ve čtvrtek fyzik publiku na VUT v Brně.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Veterinární správa varuje chovatele před ptačí chřipkou

Benešov – Odbor životního prostředí na základě výzvy Státní veterinární správy upozornil občany a zvláště drobnochovatele drůbeže na výskyt ptačí chřipky. „V současné době se už v několika státech Evropy objevila řada případů vysoce patogenní ptačí chřipky u volně žijících ptáků i v chovech drůbeže," uvedl vedoucí odboru Tomáš Heřmánek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies