Obyvatelé Doks po něm už dlouho volali, politická hnutí ho měla ve volebním programu. Teď přímý autobus z Doks do krajského Liberce konečně vyjíždí.

Nová linka 241 bude z dokského autobusového nádraží odjíždět každý pracovní den v 7:10, jízda přes Mimoň a Stráž pod Ralskem potrvá hodinu a čtyřicet minut. Na zpáteční cestu se z Liberce vydá v 13:15.

Nové spojení Doks a Liberce není jedinou změnou v jízdním řádu. Ty se každoročně v prosinci mění v celé Evropě. „V Libereckém kraji letos nedochází k zásadnějším koncepčním změnám," uvedl Otto Pospíšil ze společnosti KORID LK, která má dopravu v kraji na starosti. Cestující se musí připravit hlavně na posuny odjezdů některých autobusů a na rušení či zavádění spojů ve vybrané dny.

Na železnici se změny nejvíce dotknou trati z České Lípy přes Nový Bor a Svor na Jedlovou. „Čtyři další vlaky se prodlouží až do Rumburku, naopak jiné se zkrátí do Svoru," popsal Pospíšil. Nejvíc novinek v autobusové dopravě se týká okolí Dubé. „Upravují se trasy i časy autobusů na linkách 251 a 281 mezi Dubou a Českou Lípou, dojde i k rozšíření tamních ranních školních spojů," dodal Pospíšil.

V létě opět vyjede turistický vlak „Mácháč" na trase Drážďany Liberec Doksy. Letos zavedený spoj jezdící o letních víkendech měl úspěch. „Vlak byl v některých dnech obsazen do posledního místa," uvedl Pospíšil.

MHD se přesune

I v následujícím roce bude pokračovat miliardová modernizace českolipského vlakového nádraží, která už několik měsíců komplikuje cestování vlakem. Ještě během prosince ale začne cestujícím sloužit nová odbavovací hala, podchody a nástupiště.

„Současně s tím začnou linky městské hromadné dopravy zastavovat před novou nádražní budovou," uvedl jednatel KORIDu Pavel Blažek. Tam, kde městské autobusy zastavují nyní, by se měly postupně přesunout příměstské autobusy. „Zatím nevíme, kdy přesně to bude, ale předpokládáme, že na jaře nebo v létě," řekl Blažek.

Změny v jízdních řádech se týkají i dalších částí kraje. Z Liberce vyjedou nové noční spoje do Hrádku, Frýdlantu a Semil. Pro cyklisty zase dráhy vypraví nový cyklovlak do Českého ráje.

Další vybrané změny na Českolipsku- ranní vlak z Jablonného do České Lípy pojede o víkendu dříve, už ve 4:32
- ruší se ranní autobus z Jablonce přes Nový Bor do Ústí nad Labem a zpět
- dopoledne pojede více autobusů z České Lípy do Nového Boru přes Sloup
- v Ralsku vzniknou nové autobusové zastávky Hvězdov 2 a Hvězdov 3
Kompletní přehled změn najdou cestující na www.iidol.cz