Putovní výstava byla jednodenní. Do Rumburku zamířila ve středu. Obsahovala informační panely, které měly podle spolku za cíl lidem ukázat podobnost mezi umělým přerušením těhotenství a zločiny proti lidskosti.

Kvůli výstavě se ale rozpoutala na Facebooku bouřlivá diskuze. Na údajnou nevhodnost akce upozornila Lucie Fiedlerová.
„Stydím se za své město! Ten, kdo povolil billboardy v parku u Bytexu, má sám krev na rukách!“ nebrala si servítky.

Další diskutující s ní většinou souhlasili. Podle lidí byly obrázky příliš drastické a u základní školy, kudy chodí děti, neměly co dělat. Mnozí konání výstavy dávali za vinu městu.

Shromáždění u příležitosti výročí 17. listopadu v Děčíně.
FOTO: Od ideálů listopadu 1989 se vzdalujeme, zaznělo v Lípě

To má ale v tomto případě svázané ruce. Pokud totiž nejde o výstavu porušující zákon, zakázat ji nemůže. „Akce byla na Městský úřad Rumburk řádně nahlášená, pořadatel splnil všechny podmínky. Město akci nepovolilo u gymnázia, kde ji chtěl pořadatel uspořádat, jako náhradní místo byl proto vybrán park. Zakázat akci možné je, pokud k tomu existuje zákonný důvod,“ uvedl mluvčí rumburské radnice Luděk Stínil.

Zákon by výstava porušila v případech, že by propagovala násilí, nesnášenlivost vůči člověku pro jiné pohlaví, rasu, náboženské vyznání, politické smýšlení či sociální postavení.

Že pořadatelé zákon neporušili, potvrdil i velitel rumburských strážníků Waldemar Kotmel a děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová.

„Volala nám rozčilená paní s tím, že se jí to nelíbí. Vyslal jsem na místo hlídku, akci jsme nafotili a předali městskému úřadu, který věc následně předal státní policii,“ popsal Kotmel s tím, že sami strážníci akci rozpustit ze zákona nemohou.

Na místo pak na základě podnětu radnice vyrazili státní policisté. Podle Trypesové ale pořadatelé zajistili vstup tak, aby na výstavu malé děti neměly přístup.

Ilustrační foto.
Povinné čipování zvířat si chválí veterináři i útulek

„Podle policistů, kteří byli na místě, byla výstava postavena ze dvou stran do uličky tak, aby ji viděli lidé, kteří měli zájem se s danou problematikou seznámit,“ řekla Trypesová.

Protože většinu lidí akce pobouřila, možná se do Rumburku nevrátí. „Na základě negativní reakce lidí to bude město zpětně vyhodnocovat a uvažovat, jak akci příště třeba nepovolit,“ reagoval mluvčí radnice.

Jak se spolek ke kritice veřejnosti staví, není jasné. Na dotaz Deníku nikdo nereagoval.