Až dva roky vězení mu hrozily za to, že pro sever youtube.com natočil video, v němž se vulgárním způsobem vyjadřuje o projektu Petry Yamuny Wolf, která provozuje psychologickou poradnu, jejíž součástí je i takzvaná vaginální terapie.

Čtěte také: Zdroj obživy i boj s „hejty" – takový je svět youtubera

Dvaadvacetiletý Jelínek, který patří mezi sto nejsledovanějších youtuberů v zemi, doslova označil P. Y. Wolf za: „zasranou zkurvenou zlodějku". Ve videu s názvem Projekt „mám ji ráda" tu moji kundu, navíc použil mimo jiné výrazy jako píča, kunda, sračky či krávy tupý. Podle jeho slov ho k natočení videa vyprovokovala cena, za jakou P. Y. Wolf službu nabízí. Podle Jelínka je nehorázně předražená, když si za desetihodinový seminář účtuje až patnáct tisíc korun.

Zdroj: Youtube

Neobvyklou kauzou se včera zabýval Okresní soud v Jihlavě. Státní zástupce Ivo Novák upozornil, že každý má právo vyjádřit svůj názor, ale způsob, jaký obžalovaný zvolil, je podle žalobce neakceptovatelnýa za hranou zákona.

Čtěte také:  Útok hackerů trval měsíce. Zaorálek odmítl, že by unikly tajné informace

Soudce Zdeněk Chalupa nakonec rozhodl, že se Jelínek ve videu dopustil hrubé neslušnosti, čímž spáchal trestný čin výtržnictví, a odsoudil ho k šesti měsícům s podmínkou na jeden rok. Soudce navíc nechal video u hlavního líčení přehrát, aby podle něj bylo zřejmé, jakým způsobem se youtuber vyjadřoval. Soudní síň byla v té chvíli plná dívek ze střední školy, které se přišly na hlavní líčení podívat jako veřejnost.

„To, co jsme viděli, je děsivý příklad nekulturnosti a špatný příklad pro mládež," konstatoval Chalupa.

Připustil, že to s vulgarismy přehnal

Soudce se pozastavil nejen nad oplzlým slovníkem Jelínka, ale i nad tím, že svým vyjadřováním uráží ženy jako takové. Video tehdy podle Jelínka zhlédlo asi čtyři tisíce lidí.

„Nešlo o mé nejsledovanější video. U některých mám až tři sta tisíc zhlédnutí," řekl soudu Jelínek, který ale připustil, že tos vulgarismy přehnal.
„S trestem jsem počítal. Video jsem z internetu stáhl ihned po výslechu na policii. Nyní už ho nelze přehrát," podotkl a přímo v soudní síni se poškozené omluvil.

Čtěte také:  Útoky přes počítač řeší kriminalisté i na Domažlicku

Ta po něm požadovala odškodné za ušlý zisk 700 tisíc korun Poškozená to zdůvodnila tím, že po zveřejnění hanlivého videa přišla o několik klientek. Jelínek částku neakceptoval a odmítl i jakékoli mimosoudní vyrovnání. Podle jeho obhájce Jana Herouta navíc poškozená svou živnost provozuje nelegálně a označil ji za šamanství. Zmocněnec poškozené naopak deklaroval, že je všechno legální.

Soudce Chalupa nakonec zmíněnou částku poškozené v rozsudku nepřiznal a odkázal ji na řízení ve věcech občanskoprávních. Podle soudce není částka dostatečně doložena.

Včerejší rozsudek zatím není pravomocný. Poškozená i obžalovaný youtuber ještě případné odvolání zváží. Není tedy vyloučeno, že se případem bude ještě muset zabývat Krajský soud v Brně. Státní zástupce Ivo Novák se odvolání vzdal.

Petr Jelínek přiznal, že tento případ měl vliv na jeho další tvorbu. „Pod vlivem toho případu jsem ji změnil již před půl rokem. Jsem mírnější ve vyjadřování a chovám se umírněněji," přiznal Jelínek.

Čtěte také: Kyberšikana ve škole? Dětem chybí pozitivní příklady