Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Z idylky u grilu může být tragédie, varují hasiči

Zlínský kraj - Sezona grilování je tady. Jenomže i taková oblíbená zábava se může lehce změnit v noční můru. Lidé si velmi často neuvědomují, že grilování s sebou přináší celou řadu rizik.

1.6.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Nejenom zažívacích, ale i těch souvisejících s požáry. Ve Zlínském kraji se už objevily první případy, kdy lidé místo pochutnávání si na masu volali hasiče.

„Před pár dny vyjížděla jednotka do Kroměříže, kde začalo při grilování hořet. Zjistili jsme, že za to mohl netěsnící ventil od plynové lahve,“ popsal jeden z mnoha případů mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Podle jeho odhadů jde o stovky, ne-li tisíce případů ročně, kdy místo grilování lidé musejí hasit požár. „Ne všechny události jsou nám totiž hlášené. My jsme voláni až tehdy, kdy lidé oheň nejsou schopni sami zvládnout,“ vysvětlil mluvčí.

Hasiči tak už například likvidovali požáry pergol, přístřešků, altánů, dokonce i střech a lesů. „Díky technickým novinkám je nyní možné grilovat prakticky všude. Nejenom v přírodě, ale i na balkonech domů či dokonce přímo v bytech,“ podotkl Mitáček.

Právě proto by lidé měli být o to víc opatrnější. Výrobci totiž nabízejí nejrůznější druhy paliv. Nebezpečné tak může být jejich nevhodné zapálení. „Lidé jsou nedočkaví a zkouší to všemožně urychlit. Takže k podpalování používají různé gely, plyny a další, což už může zavinit nekontrolovatelné rozhoření,“ upozornil.

Další úskalí dokonce tkví i v samotné přípravě pokrmů. „Do ohně kape olej či olejové marinády, lidé mají poblíž ohniště spoustu hořlavých věcí. Navíc stojí v blízkosti grilu, takže může chytnout i jejich oděv,“ vysvětlil dále mluvčí.

Pořádně uhasit

Třetím nebezpečím je pak uhašení ohně. „Jídlo se připravuje při teplotách někde kolem sto až tři sta padesáti stupňů, ale samotné palivo má teplotu mnohonásobně vyšší. A vyhasíná i několik hodin. Proto je třeba jej řádně uhasit a počkat, až vychladne. Například některé domácí grily pracují na bázi bambusového dřevěného uhlí, které vůbec nekouří,“ podotkl Ivo Mitáček.

Častou součástí grilovací party je i alkohol. S přibývající hladinkou nejenom že lidé ztrácejí zábrany, ale do ohně házejí pak už i věci všeho druhu. Mají však snížené reakce, což se opět nemusí vyplatit. A co víc, pokud lidé způsobí svou nedbalostí požár, mohou za to zaplatit i pokutu.

Autor: Šárka Šarmanová

1.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Euro, ilustrační foto
4

Duel Deníku: Měla by Česká republika přijmout euro?

Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto.
1 6

Někteří nynější poslanci nemají obhajobu mandátu jistou

Nastavme pojištění pro nemocnice jako povinné ručení u aut, navrhují poslanci

Pojištění odpovědnosti je příliš drahé, stěžují si české špitály. Suma roste i těm, které chyby nedělají. Nejčastěji se dostávají do sporů porodníci a chirurgové, tvrdí právník.  

DOTYK.CZ

Kolonie o sto lidech na Měsíci. To je vize Bernarda Foinga pro rok 2040

Během několika desetiletí se objeví první "měsíční miminka" - děti, které budou žít se svými rodiči na Měsíci. Tvrdí to Bernard Foing, jenž svou vizi osídleného Měsíce představil na Evropském kongresu planetárních věd v lotyšské Rize.

Dokumenty v kinech: Rodina v háji a stáří v samotě

Hned dva české dokumenty se sešly v kinech. Oba na aktuální téma. Rodinné modely a život ve stáří. 

Čtyři možnosti, jak vyřešit spaní v obýváku

Někdy to zkrátka jinak nejde. Nejčastějším kompromisem v malém bytě je spojení obývacího pokoje s ložnicí dohromady. V článku si přiblížíme čtyři možnosti, jak to elegantně vyřešit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení