VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Z idylky u grilu může být tragédie, varují hasiči

Zlínský kraj - Sezona grilování je tady. Jenomže i taková oblíbená zábava se může lehce změnit v noční můru. Lidé si velmi často neuvědomují, že grilování s sebou přináší celou řadu rizik.

1.6.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Nejenom zažívacích, ale i těch souvisejících s požáry. Ve Zlínském kraji se už objevily první případy, kdy lidé místo pochutnávání si na masu volali hasiče.

„Před pár dny vyjížděla jednotka do Kroměříže, kde začalo při grilování hořet. Zjistili jsme, že za to mohl netěsnící ventil od plynové lahve,“ popsal jeden z mnoha případů mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Podle jeho odhadů jde o stovky, ne-li tisíce případů ročně, kdy místo grilování lidé musejí hasit požár. „Ne všechny události jsou nám totiž hlášené. My jsme voláni až tehdy, kdy lidé oheň nejsou schopni sami zvládnout,“ vysvětlil mluvčí.

Hasiči tak už například likvidovali požáry pergol, přístřešků, altánů, dokonce i střech a lesů. „Díky technickým novinkám je nyní možné grilovat prakticky všude. Nejenom v přírodě, ale i na balkonech domů či dokonce přímo v bytech,“ podotkl Mitáček.

Právě proto by lidé měli být o to víc opatrnější. Výrobci totiž nabízejí nejrůznější druhy paliv. Nebezpečné tak může být jejich nevhodné zapálení. „Lidé jsou nedočkaví a zkouší to všemožně urychlit. Takže k podpalování používají různé gely, plyny a další, což už může zavinit nekontrolovatelné rozhoření,“ upozornil.

Další úskalí dokonce tkví i v samotné přípravě pokrmů. „Do ohně kape olej či olejové marinády, lidé mají poblíž ohniště spoustu hořlavých věcí. Navíc stojí v blízkosti grilu, takže může chytnout i jejich oděv,“ vysvětlil dále mluvčí.

Pořádně uhasit

Třetím nebezpečím je pak uhašení ohně. „Jídlo se připravuje při teplotách někde kolem sto až tři sta padesáti stupňů, ale samotné palivo má teplotu mnohonásobně vyšší. A vyhasíná i několik hodin. Proto je třeba jej řádně uhasit a počkat, až vychladne. Například některé domácí grily pracují na bázi bambusového dřevěného uhlí, které vůbec nekouří,“ podotkl Ivo Mitáček.

Častou součástí grilovací party je i alkohol. S přibývající hladinkou nejenom že lidé ztrácejí zábrany, ale do ohně házejí pak už i věci všeho druhu. Mají však snížené reakce, což se opět nemusí vyplatit. A co víc, pokud lidé způsobí svou nedbalostí požár, mohou za to zaplatit i pokutu.

Autor: Šárka Šarmanová

1.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kanylu doktoři zavádějí pacientům při závažnějších operacích. Ilustrační foto.
9

Stížnost na lékaře? Pacient platí za důkazy. Komora to chce změnit

Amazon v Dobrovízi.
DOTYK.CZ

Po Rohlíku zasahovala cizinecká policie také v Amazonu

Alkohol za volantem ohrožuje koalici v Ostravě

/FOTOGALERIE/ Další osud vedení města visí na vlásku. Důvod? ODS vsadila na vyčkávací taktiku v otázce rezignace svého náměstka primátora Martina Štěpánka, který byl přistižen opilý za volantem. To se však přestalo líbit koaličním partnerům.

Pohledem Davida Vagadaye: Babiš se naštval

Miliardáře a ministra financí Andreje Babiše naštval komentář našeho redakčního kolegy. V reakci pak jeho styl psaní nazval amatérským a přidal hodně dlouhý výčet počinů, které se mu ve vládě povedly.

Brexit bude drahý. Pro všechny

Britská premiérka Theresa Mayová dnes oficiálně posílá do Bruselu dopis, kterým odstartuje to, čemu se říká „proces odchodu z EU". Co může brexit znamenat pro Británii a co pro samotnou i unii?

Spartě hrozí kolaps. Fanoušci napsali Křetínskému: Ukončete chaos

Kdyby mohly fotbalové kluby mluvit, Sparta by si asi teď postěžovala: Jsem jako fackovací panák. Ano, bez přehánění se dá říct, ženejúspěšnější celek v české historii dostává jednu ránu za druhou. Neustálé výměny trenérů, krach v Evropě, vzdalující se vidina titulu a také lapálie Tomáše Rosického.Může být hůř? Odpověď zní: samozřejmě. Poslední políček dostala Sparta od vlastních příznivců. Před nedělním derby se Slavií se ozvala nejvěrnější skupina: oficiální fankluby.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies