VYBERTE SI REGION

Z idylky u grilu může být tragédie, varují hasiči

Zlínský kraj - Sezona grilování je tady. Jenomže i taková oblíbená zábava se může lehce změnit v noční můru. Lidé si velmi často neuvědomují, že grilování s sebou přináší celou řadu rizik.

1.6.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Nejenom zažívacích, ale i těch souvisejících s požáry. Ve Zlínském kraji se už objevily první případy, kdy lidé místo pochutnávání si na masu volali hasiče.

„Před pár dny vyjížděla jednotka do Kroměříže, kde začalo při grilování hořet. Zjistili jsme, že za to mohl netěsnící ventil od plynové lahve,“ popsal jeden z mnoha případů mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Podle jeho odhadů jde o stovky, ne-li tisíce případů ročně, kdy místo grilování lidé musejí hasit požár. „Ne všechny události jsou nám totiž hlášené. My jsme voláni až tehdy, kdy lidé oheň nejsou schopni sami zvládnout,“ vysvětlil mluvčí.

Hasiči tak už například likvidovali požáry pergol, přístřešků, altánů, dokonce i střech a lesů. „Díky technickým novinkám je nyní možné grilovat prakticky všude. Nejenom v přírodě, ale i na balkonech domů či dokonce přímo v bytech,“ podotkl Mitáček.

Právě proto by lidé měli být o to víc opatrnější. Výrobci totiž nabízejí nejrůznější druhy paliv. Nebezpečné tak může být jejich nevhodné zapálení. „Lidé jsou nedočkaví a zkouší to všemožně urychlit. Takže k podpalování používají různé gely, plyny a další, což už může zavinit nekontrolovatelné rozhoření,“ upozornil.

Další úskalí dokonce tkví i v samotné přípravě pokrmů. „Do ohně kape olej či olejové marinády, lidé mají poblíž ohniště spoustu hořlavých věcí. Navíc stojí v blízkosti grilu, takže může chytnout i jejich oděv,“ vysvětlil dále mluvčí.

Pořádně uhasit

Třetím nebezpečím je pak uhašení ohně. „Jídlo se připravuje při teplotách někde kolem sto až tři sta padesáti stupňů, ale samotné palivo má teplotu mnohonásobně vyšší. A vyhasíná i několik hodin. Proto je třeba jej řádně uhasit a počkat, až vychladne. Například některé domácí grily pracují na bázi bambusového dřevěného uhlí, které vůbec nekouří,“ podotkl Ivo Mitáček.

Častou součástí grilovací party je i alkohol. S přibývající hladinkou nejenom že lidé ztrácejí zábrany, ale do ohně házejí pak už i věci všeho druhu. Mají však snížené reakce, což se opět nemusí vyplatit. A co víc, pokud lidé způsobí svou nedbalostí požár, mohou za to zaplatit i pokutu.

Autor: Šárka Šarmanová

1.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
1

Senát schválil zákaz kouření v restauracích. Zbývá podpis prezidenta

Petra Kvitová poprvé veřejně promluvila o napadení.
5

Odměna nepomohla! Pachatel, který pořezal Kvitovou, stále uniká

AKTUALIZOVÁNO

Lavina v Itálii zasypala hotel, je v něm „mnoho mrtvých“

Z hotelu zavaleného po středečním zemětřesení lavinou ve střední Itálii se podařilo vyprostit tělo první oběti. Informovala o tom italská agentura ANSA. Záchranáři, kteří se na místo dostali brzo ráno, počítají s tím, že je na místě mnoho mrtvých. Dosud se uvádělo, že si zemětřesení, jež mělo sílu kolem pěti stupňů, vyžádalo v celém regionu život jedné osoby a další člověk byl pohřešován.

Spláchnou, zvednou prkénko, těžko se v nich orientuje - to jsou japonské toalety

Nejvyspělejší toalety najdete v japonském Tokiu. Prkénko se samo zvedne, je vyhřívané a můžete si tady pustit zvuky tekoucí vody. Výrobci nyní zjednodušují jejich obsluhu.

Na KLDR budou shlížet bývalí vůdci. Kim staví na nejvyšší hoře sousoší dynastie

Severokorejský diktátor Kim Čong-un utrácí miliony dolarů za výstavbu nového sousoší, které bude znázorňovat trojici dosavadních vůdců KLDR - tedy jeho, jeho otce Kim Čong-ila a dědečka Kim Ir-sena. Socha se má tyčit na vrcholu nejvyšší severokorejské hory Pektu. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies