Nevysoký kopec Chlum v Hajništi obepíná plot z ostnatého drátu. Turistické cesty tam nevedou. Dřív tam byl uzavřený vojenský prostor, dnes sklady vysloužilé munice. A v návrzích ministerstva zemědělství by prostor pod kopcem mohla teoreticky zatopit přehradní nádrž jako záložní zdroj pitné vody.

„Vždycky, když je nějaké suché léto, tak ministerstvo přijde se svým seznamem záložních zdrojů pitné vody. Liberecký kraj má v návrhu dvě takové přehrady. Jednu ve Vilémově ve druhé zóně národního parku KRNAP a teď se na seznamu nově objevila i přehrada v Hajništi u Nového Města pod Smrkem," říká hejtman Martin Půta.

Zatímco zatopení Vilémova kraj i dotčené obce intenzivně už několik let odmítají, Hajniště by podle Půty mohlo být méně sporné. „Rozhodně je méně problematické. Zatím ale k tomu nemáme žádné přesné podklady ani mapy, kolik obydlených oblastí by to zasáhlo, což bude to nejdůležitější. Také nemáme dosud oficiální stanovisko obcí. Nicméně debatu o rozsahu a velikosti vodní plochy v této lokalitě už jsme připustili," dodal hejtman.

Starosta Nového Města pod Smrkem Pavel Smutný už své připomínky sepsal a na ministerstvo odeslal. Podle něj návrh přehradní nádrže představuje dva problémy. „Ten první je, že že břehy přehrady by měly téměř zasahovat k dnes obydleným domům, které tam jsou, lidi by měli hned u domu obrovské jezero. Zároveň by hladina měla zasáhnout i současné sklady munice v bývalém vojenském prostoru. V podstatě všechny objekty, které se dneska v tom areálu využívají jako kanceláře, garáže a podobně, by měly být zatopené," popisuje Smutný.

POVODNĚ NEBO SUCHO?

Druhý problém pak vidí starosta v tom, že návrh záložního zdroje pitné vody se tluče s projektem na protipovodňová opatření.

„Pro celé Frýdlantsko se zpracovávala analýza protipovodňových opatření pro povodí Smědé. V místě, kde by měla být přehrada, tak tam analýza počítá s podobnou nádrží, která by ale měla být suchým poldrem. Zachycovat by tedy měla vodu, která bude stékat z Jizerek při velké vodě. S tím poldrem se počítá o něco níž pod Chlumem, blíž k Raspenavě. Protipovodňová nádrž je dobře vymyšlená, do ničeho nezasahuje a byla by škoda, kdyby se nerealizovala," dodal Smutný.

Jestli může být protipovodňová nádrž zároveň záložním zdrojem pitné vody je ale otázkou, se kterou se bude muset ministerstvo vypořádat. Podle dosavadního krajského radního pro životní prostředí Josefa Jadrného je ale vše spíš v rovině hypotetické.

„Osobně se domnívám, že návrhy přehradní nádrže v Hajništi i ve Vilémově časem ze seznamu záložních zdrojů pitné vody vypadnou. Ten seznam se průběžně mění, rozhodně neznamená, že by se někde mělo něco hned stavět. Ministerstvo si jen potřebuje vytipovat lokality, které případně připadají v úvahu. Ale je to běh na hodně dlouhou trať, ten proces je velmi složitý, dříve než za 15 let nepřipadá realizace v úvahu," okomentoval Jadrný.

Přehrada by se dotkla i firmy STV Group, která donedávna likvidovala v Hajništi munici. Před dvěma lety tam svoji činnost omezila a v areálu nechala jen sklady. STV ale plánuje, že se do Hajniště časem vrátí. „Zpracováváme určitý investiční záměr a počítáme s tím, že bychom se tu k výrobě střeliva časem vrátili a zase zaměstnali ten počet lidí, který tu pracoval," uvedl nedávno ředitel divize průmyslových trhavin Bohumír Pospíšil.

Hejtman Půta má ale jasno. „Pokud bych si měl vybrat, tak radši uvidím u Hajniště přehradu než muničák."