Ten sice nesvítí v noci, ale když je šero, záře se z něj nepříjemně šíří do okolí.

Na kopci by přitom mělo vyrůst další zařízení na hydroponickým způsobem pěstovaná cherry a koktejlová rajčata.

Smržice se k němu vyjádřily nesouhlasně, stejně jako k prvnímu skleníku, který potřebná razítka dostal. Třetí jim přibude směrem od Kostelce na Hané.

„Je pátek 7.00 a svítí naplno. Protože je šero, zřejmě budou svítit celý dne. Zkrátka tak, jak se jim to hodí,“ ukazovali manželé z Čelechovic na Hané na zářící skleník na kopci. Nepřirozené světlo vidí ze zahrady a všech oken domu orientovaných na jih a jihovýchod.

Kritizují, že firma avizovala „svícení“ ráno a večer. Vadí jim, že je před výstavbou nikdo neinformoval, kterým směrem bude skleník svítit a jaké obydlené oblasti světlo zasáhne.

"Skleník je sice na katastru Smržic, ale světlo přece může obtěžovat i obyvatele Čelechovic. A dívat se při kávě na obrovitou svítící krabici, to se každému jistě nechce. Navíc těchto zařízení může v regionu vzniknout více a je potřeba vědět, jaká negativa a pozitiva může podobný provoz přinést,“ hněvali se mladí manželé. Jméno si zveřejnit nepřáli.

U Bristolu začaly zemní práce pro provizorní lávku pro pěší a cyklisty.
U Bristolu se už pracuje na lávce pro pěší

Smržický nesouhlas

Další skleník skutečně může vyrůst hned za stávajícím zařízením. Smržice už dostaly projekt na stůl a připojily stanovisko.

„Znovu jsme nesouhlasili, stejně jako v případě prvního skleníku,“ reagoval místostarosta Smržic Jiří Přikryl.

„Odkazovat vznik benzo a pyrenu několik dní v roce na to, že se tak děje i v jiných částech republiky? Obavy jsou zde také z prašnosti, navýšení dopravy. Požadujeme, aby se posuzoval celý areál, všechny výroby, ne pouze část,“ vyjmenovával místostarosta.

Miss OK 2018 - semifinále. Ilustrační foto
MissOK rozzáří NH hotel. Tady jsou olomoucké finalistky

Skleník u Kostelce už má zelenou

Skleník, ač stojí na katastru Smržic, může umístěním vadit spíše v každodenním životě Čelechovických. Smržičtí naopak budou mít blíže jiné zařízení narýsované za hranicí vesnice. Už má zelenou a bude stát na katastru Kostelce na Hané.

„Tento projekt už má povolení stavebního úřadu,“ potvrdil starosta města František Horák.

Oficiální stížnosti na provoz skleníku radnice ve Smržicích ani v sousedních Čelechovicích na Hané podle vedení samospráv neobdržely.

„Stížnost zatím ke mně nedoputovala. V zimě jsem tam byla opakovaně a viděla jsem jen tmu. Ano, skleníky svítí, když se rozednívá, a když svítí ve dne, nikoho to obtěžovat nemůže. Večer, co jsem jela kolem, bylo zatemněno,“ ujišťovala starostka Čelechovic na Hané Jarmila Stawaritschová žijící v místní části Kaple.

Do konce srpna 2018 opravují most přes I/35 u Velké Bystřice.
Za Olomoucí se opravuje a brousí, zdržení je na dálnici i u Velké Bystřice

Firma kritiku odmítá

Firma kritiku bezohledného používání clon opakovaně odmítla.

Po lednovém průšvihu, kdy se během zkušebního provozu objevil na obloze světelný kužel zářící desítky kilometrů daleko, podle zástupce společnosti AGRO Haná Marka Jedličky funguje stmívací technologie bezchybně a firma se chová šetrně k lidem v okolí.

„V nočních hodinách, nebo když je šero, se skleník zatahuje. Je kompletně zatemněn. Funguje to perfektně,“ odmítl stížnost Čelechovických na obtížný světelný smog z 2,5 hektaru velkého skleníku na celoroční pěstování rajčat.

Světelný hřib vycházející ze skleníků u Smržic
Záře z obřího skleníku způsobila poprask

Podle odborníků jsou skleníky potenciálně zdrojem světelného znečištění enormního rozsahu. Pěstitelé mají sofistikované technologie, které dokáží téměř dokonale zastínit světlo uvnitř, a měli by je správně nastavit a využívat.

„Skleníky jsou plné sodíkových výbojek a mohou zářit jako padesátitisícové město, proto by se rolety měly používat správně a včas,“ připomněl astronom Martin Tylšar.

„Provozovatelé k tomu mají všechny prostředky. Není možné tato opatření podceňovat a soustředit se pouze na pěstování rajčat, aby měla optimální prostředí,“ dodal.

Nebezpečná křižovatka na I/46 odbočka na Štarnov.
U Štarnova bude sedmdesátka a nástřik, který pomůže brzdám