„Na místo jsme vyslali také USAR tým HZS hlavního města Prahy. Jeho hlavním úkolem je vyhledání, vyproštění a prvotní ošetření osob uvězněných v sutinách objektů, zřícených následkem přírodních katastrof, nehod či úmyslného jednání. USAR odřad je způsobilý k vyhledávání s pomocí vyhledávacích psů a vyhledávací techniky, k vyzvednutí těžkých nákladů, k prořezávání železobetonu a ocelových konstrukcí, k záchraně s využitím lan, ke stavbě vzpěr a k odhalování i izolaci nebezpečných materiálů. Cílem USAR operací je zachránit co největší počet lidí v co nejkratším čase a zároveň minimalizovat riziko pro záchranáře,“ informoval Martin Kavka, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy.

Dva muže zavalila zemina v Zahořanech nedaleko Vranova u Čerčan. Na místě jsou hasiči a policisté.Zdroj: Deník / Kellner Zdeněk

Čtěte také: Řidič zhasl svým vozem centrum města

Jeho kolega, mluvčí HZS Středočeského kraje Petr Svoboda pak potvrdil, že muži ve výkopu následkem sesuvu zemřeli.
„USAR tým musí nejprve stabilizovat svah, aby se neutrhl a nezasypal také zasahující hasiče. Pak dojde k vyproštění těl obou mužů,“ dodal Petr Svoboda.

Bližší informace, například tu jak byli muži staří, nepodala ani Veronika Čermáková, tisková mluvčí Policie ČR Benešov. Připomněla jen, že příčiny neštěstí vyšetřují benešovští policisté.

Čtěte: V podjezdu mezinárodní silnice E55 u Benešova uvízl další kamion

Vyprostit mrtvé dělníky jeli na Benešovsko hasiči z Prahy

Až na Benešovsko jeli ve čtvrtek zasahovat pražští hasiči. Příslušníci takzvaného USAR odřadu, vycvičeného k zásahům v místě zřícení budov či závalů, byli dopoledne přivoláni do Přestavlk u Čerčan, kde se na stavbě utrhl svah a zemina zasypala dva dělníky. Oba utrpěli zranění, kterým na místě podlehli. Specialistům přivolaným z Prahy tak připadl smutný úkol: stabilizovat svah, aby těla zesnulých bylo možno vyprostit.

Dva muže zavalila zemina v Zahořanech nedaleko Vranova u Čerčan. Na místě jsou hasiči a policisté.Zdroj: Deník / Kellner Zdeněk

Posláním USAR týmu je vyhledání, vyproštění a prvotní ošetření osob uvězněných v sutinách, ať už jde objekty zřícené následkem přírodních katastrof, nehod či úmyslného jednání. Ve čtvrtek to připomněl Martin Kavka z centrály pražských hasičů.

Členové týmu, kteří jsou připraveni vyjet k zásahu nejen po celé republice, ale i do zahraničí, vyhledávají zasypané lidi s pomocí speciální techniky i psů – a současně mají vybavení k tomu, aby zajistili bezpečný přístup.

Čtěte: Pozor! Malé děti lákají do auta