VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Žižkovský štrúdl dobývá svět

Praha – Pražský „živnostník“ Petr Šusta se svým výrobkem proslavil třeba v New Yorku, na Floridě, nebo v Německu.

4.2.2010 3
SDÍLEJ:

Ilustrační foto. Foto: Deník

Lahodná vůně skořice, čerstvě a ručně nastrouhaných jablek a křupavého taženého těsta se line po ulici. Odkud přesně? Je třeba hledat. Cukrářský krámek s jednoduchým názvem „Štrúdl“ se totiž schovává ve staré zástavbě Žižkova, v paneláku, v bývalých prostorách na kontejnery, pět pater od bytu majitele. „Hledáte Štrúdl, co? To musíte tam,“ ukáže starší dáma a zdálky zvolá: „To tady zná každý.“

A nejen na Žižkově

Vyhlášený obchůdek bývalého strojaře Petra Šusty se dostal i do mezinárodních knižních průvodců. „Znají nás široko daleko. Možná spíš daleko,“ směje se 63letý důchodce-podnikatel a vytahuje fotografie a knížky. „Tady třeba u mě nakupovala redaktorka píšící pro střední Evropu, byla to ženská z Ameriky. Znají nás i v Německu. V téhle publikaci není na stránkách o Praze tři věž, ale jsem tam já,“ mrkne šibalsky. „Občas žertuji, že nás neznají v Roháčovce, ale třeba v New Yorku ano. Někdo mi přinesl i časopis z Floridy, kde o nás byla celá stránka.“

Neobvyklý úspěch si pan Šusta vydobyl starou a poctivou recepturou. Při tom stačilo tak málo, nahradit tučné listové těsto taženým. „Je to vlastně dost jednoduché. Na to je recept v každé kuchařce. Jde jen o mouku s vodou. Finta je v tom umět s tím těstem pracovat – vytáhnout ho na dva metry. Nepoužíváme žádný přídavek, jako droždí, prášek, tuk.“

Výsměch

Majitel „štrúdlárny“ se střeží označení podnikatel, nepovažuje se za něj už 19 let, od doby, co si takto začal přivydělávat. „To víte, v té bláznivé době jsem musel dělat něco vedlejšího kvůli rodině, aby to člověk uživil,“ mrkne. „Nepředpokládal jsem totiž, že kapitalismus bude procházkou růžovým sadem. Dlouho jsem se zajímal o tažený štrúdl a když jsem pekl, vždy to mělo ohromný úspěch.“

Jeho smělému nápadu se buď smáli, nebo si dokonce ťukali na hlavu. „Prý jsem byl úplně mimo mísu. Každý totiž rozjížděl secondhandy, pak přišlo období francouzských baget. Všechno za chvíli padlo.“ Obřích továren na pečivo se pražský „živnostník“ nebojí, uvědomuje si, že přichází na trh s luxusnějším výrobkem a vlastně i se specifickým jménem.

ŠTRÚDL V DATECH

Adresa: Jeseniova 29, Praha 3
Druhy: jablko, tvaroh, mák
Složení: pšeničná mouka, pitná voda, rostlinný olej, sůl, ocet
Náplň: přes 60% podílu váhy, čerstvá jablka, bílá pražená strouhanka, cukr, rostlinný olej na přetření, skořice
Hmotnost: 480 g
Nutriční hodnoty na 100 g: 180 Kcal (759 KJ), tuk do 4% .

Štrúdl. O co jde, ví každý, jen se rozšířil pojem závin. „Začátkem devadesátých let to nepoužíval skoro nikdo, alespoň na té oficiální úrovni. Bylo krásné mediálně sledovat, jak se postupně ostatní nakazují. Nevím, jestli jsem na tom neměl podíl, ale postupně se začalo psát štrúdl, i když to tady bylo už dávno. Vždyť tomu rozumějí i Chorvaté a celá střední Evropa.“

Autor: Jan Zelenka

4.2.2010 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z areálu muniční továrny v Boříně se ozývají exploze. Hasiči se z místa museli stáhnout.
SLEDUJEME ON-LINE
12 18

Výbuch v Poličce: 19 zraněných. Policie chystá evakuaci okolí

Tramvaj přejela mladého muže u brněnského Ústředního hřbitova.
AKTUALIZOVÁNO
4

Tramvaj přejela muže ležícího na kolejích. Amputovala mu obě nohy

AKTUALIZOVÁNO

Muž se dotkl tyčí vedení na železniční trati. Na místě zemřel

Podivín – Tragické následky měl ve čtvrtek pro muže kontakt s vedením na železniční trati mezi Podivínem a Ladnou. Policii o tom informoval dozorčí železničního provozu.

Vybavení a spotřeba českých domácností: Auto vlastní dvě třetiny českých rodin

Praha - Zhruba dvě třetiny energií, které české domácnosti spotřebují, používají k vytápění. V roce 2015 to bylo 196 585 terajoulů. Průměrná energetická náročnost českých domácností od roku 1990 klesla o 28 procent na 65 gigajoulů na byt. Televizí, pračkou a ledničkou disponuje drtivá většina českých domácností. 

VIDEO: Na Moravě se hnuly ledy. Přehnaly se přes jez a zamířily k Dunaji

Hodonín – Zajímavou podívanou připravilo tání ledu v meandrech řeky Moravy. Ve středu se uvolněné ledové kry nahromadily u Rohatce, na druhý den se dostaly k hodonínskému jezu. „Kolem jedenácté dopoledne už směřovaly k Dunaji," uvedl provozovatel Přístaviště U Jezu František Ondruš.

Zlikviduje KLDR svého velvyslance v Česku? Prý je na řadě

Paranoidní severokorejský režim v čele s Kim Čong-unem by mohl zlikvidovat svého velvyslance v Česku Kim Pchjong-ila, který patří k členům vládnoucí dynastie. Tvrdí to zahraniční experti na KLDR, podle nichž je ambasador pro režim hrozbou, stejně jako nedávno zavražděný bratr diktátora Kim Čong-una.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies