„Na den a na hodinu přesně po sedmdesáti letech vyjela T87 z pražské Opletalovy ulice,“ vysvětlil za organizátory Petr Horký. Veteránská jízda, okrášlena několika dalšími historickými vozy a expedičními auty, vyrazila v poledne na cestu do Zlína. Konvoj historických vozů se přitom cestou z Prahy do Zlína nezapomenul zastavit před domem Miroslava Zikmunda. „Záměrně jsme přijeli k panu Zikmundovi a chvíli jsme s ním pohovořili,“ popsal Petr Horký, organizátor vzpomínkové jízdy.

V koloně, která měla vzdát hold nejslavnější české cestovatelské dvojici, byly také dvě přesné kopie vozu, se kterým Hanzelka a Zikmund vyrazili před 70 lety do Marseille a do Afriky. Jednu přesnou kopii vozu, jakým se na první dobrodružnou cestu vydal Hanzelka se Zikmundem, představil na zlínském náměstí Míru Karel Říha z Ratiboře u Vsetína. Jeho Tatra T87 má pouze jinou barvu, jinak se jedná o zcela stejný typ vozu.

STĚHOVÁNÍ A ZIKMUND ZA VOLANTEM. „Nevěřil jsem, že se s tímto skvělým vozem ještě ve Zlíně setkám,“ řekl sice s úsměvem, ale dojatě cestovatel Miroslav Zikmund.
Historická auta, ohromující dokumenty, neuvěřitelné příběhy – to vše jako pocta cestovatelům

„Auto máme v provozu jen krátce. Před čtyřmi lety jsme ho koupili z Polska. Na polské ministerstvo se dostalo už před válkou,“ popsal pro Deník. Zdevastovaný vůz musel kompletně rekonstruovat. „Chyběla spousta věcí, vše bylo složité sehnat, včetně budíků. Věnovali jsme se tři roky opravám a teprve rok s ním jezdíme. Od generálky máme najeto jen 500 km. Je to náš splněný sen,“ uzavřel Karel Říha, který absolvoval deštivou jízdu do Prahy a zpět i se svou partnerkou.

Na náměstí byla k vidění také druhá Tatra T87. Její majitel s ní běžně jezdí na nejrůznější výpravy, tedy nejedná se rozhodně o veterána, který by stál naleštěný v garáži. Tatra 87 bude následně vystavena v Centro Zlín, které si také menší výstavou připomíná výročí jedinečné výpravy Hanzelky a Zikmunda. Mnoho akcí připravilo k sedmdesátinám ojedinělého projektu také Muzeum jihovýchodní Moravy.
Další podrobnosti přineseme v pondělním vydání Zlínského deníku.

Miroslav Zikmund. Ilustrační foto.
Před 70. lety vyrazil Hanzelka se Zikmundem na první velkou výpravu!