"Z volného výběhu zmizel sup, jeřáby, emu hnědý. Bohužel je návštěvníci v těchto dnech neuvidí," řekla mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová. Opatření platí až do odvolání.

Podobně jsou na tom i v Děčíně. Návštěvníci děčínské zoo nyní neuvidí jeřáby japonské nebo různé druhy vrubozobých. "Druhým krokem preventivních opatření bylo překrytí venkovních voliér malých sov, sovic nebo papoušků vlnkovaných plachtami, abychom předešli zanesení trusu do expozice," uvedl zoolog děčínské zoo Roman Řehák.

PŘÍSNÁ HYGIENICKÁ PRAVIDLA

U expozic, které nelze z technických důvodů zakrýt plachtami, krmení a pití nyní opeřenci dostávají pod přístřešek, aby nemohlo být kontaminováno. Při péči o ptáky se dodržují přísnější hygienická pravidla. Před jejich expozicemi jsou dezinfekční rohože, ošetřovatelé používají nářadí určené jen pro daný výběh, myjí si ruce dezinfekčním mýdlem.

Od vyhlášení rizika nákazy ptačí chřipkou nemohou ven ani obyvatelé Ptačího domu. "Velké papoušky, jako jsou kakadu žlutolící sumbští, kakadu brýloví nebo ara vojenští, mohou návštěvníci vidět pouze uvnitř expozice, průchody do venkovní voliéry jsou nyní zavřené. A to jak s ohledem na ptačí chřipku, tak s ohledem na mrazivé počasí," doplnil zoolog.

Obavy z výskytu ptačí chřipky se na Děčínsku vyskytly před několika dny. Čtěte více: Na Děčínsku uhynulo několik ptáků, chovatelé měli obavy

Ptačí chřipka se v České republice objevila zhruba po deseti letech. V okolí dosavadních ohnisek, hlavně na jihu Moravy, byly utraceny tisíce kusů drůbeže. Veterináři nemoc potvrdili také u volně žijící labutě v Olomouci a v Praze. Jedno ohnisko je ve Středočeském kraji a dvě jsou na jihu Čech. Celkem v Česku veterináři dosud utratili přes 13.000 ptáků.