Projekt s názvem Humanitní vědy dokořán funguje od února. „Mikrokurzy jsme vytvořili, abychom představili zájemcům různá témata, jimiž se vědci a studenti na fakultě zabývají. A to v rozmezí desítek minut, výhradně online a otevřeně celému světu," vysvětlil proděkan filozofické fakulty Petr Škyřík.

Projekt je podle Martiny Fojtů z Masarykovy univerzity inspirovaný úspěšnými zahraničními kurzy. „Jejich základ jsou videa ve formě rozhovoru odborníka se studentem, doplněná o výpovědi studentů, kteří obor aktuálně studují. Součástí jsou i testy a ověřovací úkoly," popsala.

Lidem jsou na stránce https://openedx.phil.muni.cz/ k dispozici čtyři kurzy, představující stejný počet oborů. „Jmenují se Migrace v průběhu tisíciletí, Buddhistická ikonografie: Umění nebo náboženství, Zlatá bula sicilská: Od reality k mýtům a zase zpět a Prostor v mysli a jazyce," přiblížila Fojtů.

V budoucnu přibydou další dva, a to kurz s názvem Římské umění pozdní antiky: pohané, křesťané a kočovníci nebo archeologická lekce Jak pochopit pahorek duchů.