Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tuky si vybírejte nejenom při dietě!

Už asi deset let se ví, že drastické omezení příjmu tuků žádné příznivé zdravotní účinky nemá a že daleko škodlivější než nezdravé tuky jsou cukry. Tuky samozřejmě mohou způsobovat obezitu, protože jsou nositelem velkého množství energie, ale obrovský rozdíl je v jejich kvalitě – ve zdravotním dopadu tuků živočišného a rostlinného původu…

27.5.2015
SDÍLEJ:

Foto: Asset Media

Diety založené na omezování tuků už „nejsou v módě" a už vůbec se nedoporučují ty, které nemají vůbec žádný tuk. Dochází při nich k avitaminózám, kdy tělo nedokáže vstřebávat vitaminy rozpustné v tucích, a protože i náš mozek je mimo bílkovin složený hlavně z tuků, potřebujeme tuky také k obnovování nervového systému.
Obsah tuků ve stravě by měl být i při dietě neměnný. Mělo by se jednat zhruba o 30 % celkového kalorického příjmu, a to aniž by rozhodovalo, zda se jedná o klasický či redukční jídelníček - při redukci se pracuje především se snižováním poměru sacharidů ve prospěch bílkovin, třicetiprocentní podíl tuků zůstává. Největším rizikem vzniku nadváhy totiž není nadměrné množství tuků, ale kombinace tuků a jednoduchých cukrů. I mimo redukční režim bychom se však měli obloukem vyhnout hlavně tukům, které obsahují trans-nenasycené mastné kyseliny. Nejčastěji jsou v náplních oplatek, polevách či trvanlivém pečivu. Žádoucí je nepřehánět to ani s přísunem nasycených mastných kyselin, u kterých ale jejich přítomnost a množství na rozdíl od trans-nenasycených tuků z nutričních tabulek na obalech vyčteme.
Otázkou je, proč jsou trans-nenasycené mastné kyseliny ty nejhorší, když si v sobě za předponou „trans" to „dobré nenasycené" přímo nesou? Trans-nenasycené mastné kyseliny totiž paradoxně vznikají právě ze zdravých nenasycených mastných kyselin, a to formou určité technologické úpravy – přepalováním nebo ztužováním. Obsahují je tedy (zdánlivě nelogicky) především tuky z jinak upřednostňovaných rostlinných zdrojů. Kdybychom srovnávali prospěšnost nebo škodlivost nasycených mastných kyselin, které na obalech výrobků jsou, a trans-nenasycených mastných kyselin, které na nich zákazník nenajde, jsou trans-nenasycené tuky oproti nasyceným horší dokonce v násobcích! Ve zdravotnických doporučeních se s ohledem na vznik např. arterosklerózy a srdečně-cévních onemocnění hovoří dokonce až o třikrát větším riziku.
A tuky bychom si měli vybírat i u cereálií a müsli. Měli bychom se vyhnout müsli tyčinkám s polevami, které ztužený tuk s „neviditelnými" trans-nenasycenými kyselinami obsahují prakticky stoprocentně, a před zapékanými cereáliemi bychom měli dát přednost müsli sypanému - tuk, který sem vnesou oříšky, slunečnice, len, sezam a jiná semínka, je totiž zdraví prospěšný. Historicky první pomocník při rozhodování, po kterém cereálním výrobku sáhnout a který našemu zdraví s ohledem na obsažený tuk a cukr naopak příliš neprospěje (třebaže chutná fantasticky!), už dokonce existuje.

KOMERČNÍ PREZENTACE

Autor: Asset Media

27.5.2015
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dílčí výsledky houbařských výprav Jiřího Laštůvky z uplynulého týdne.
2 4

Hlinecký houbař nanosil za týden z lesa přes tisíc hřibů

Ilustrační foto
18

Do půlky srpna má být mírně chladněji a deštivěji, než je zvykem

Stovky těl bojovníků Islámského státu čekají na repatriaci z Libye

Ještě sedm měsíců poté, co libyjské síly porazily Islámský stát ve městě Syrta, zůstávají stovky těl zahraničních bojovníků za Islámský stát uloženy v chladících boxech. Libyjské úřady jednají s vládami různých zemí o tom, jak s nimi naložit. 

V Lokti zahynul mladý motokrosař

Motokrosové mistrovství světa v Lokti si vybralou krutou daň. V sobotním závodě evropského šampionátu do 85 ccm 13letý Moldavan Igor Cuharcius havaroval při dopadu svého stroje na dvojskoku z horní části okruhu.

Myslivci rozmisťovali pachové ohradníky. Ty mají zabránit migraci divočáků

/VIDEO/ Tisíce kelímků s pěnou a koncentrátem, stovky myslivců, desítky kilometrů. Tak v sobotu vypadala hranice zlínského okresu od brzkých ranních hodin.

Kláštery nabízejí poznání, odpočinek, ubytování i nové zážitky

Kláštery jako cíl výletů, seznámení s historií i nalezení chvíle klidu v uspěchaném světě prezentuje web Klášterní stezky. Vytvořili ho učitelé a studenti pražské pedagogické fakulty a zahrnuje podrobné informace o více než dvacítce klášterů v Čechách a na Moravě. Seznamuje s řeholním životem i s tím, jak církev postupně staleté objekty renovuje. Kláštery jsou stále více objevovanou skupinou památek, která láká zájemce o kulturu i milovníky technických či přírodních památek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení