Jde o prvek pouličního osvětlení, které však kromě osvětlovacího tělesa využívajícího energii pomocí úsporných LED zdrojů nabízí hned několik dalších užitečných „maličkostí". Například měří exhalace. Jejich součástí jsou snímače, které průběžně monitorují množství prachových částic v ovzduší, měří intenzitu hluku a teplotu. Naměřená data pomohou kontrolovat kvalitu vzduchu, který obyvatelé měst dýchají. „Chytré lampy" také zvýší bezpečí obyvatel měst. Pomocí SOS tlačítek na jejich sloupech bude možné v případě nouze kontaktovat linku 112, integrovaný záchranný systém a přivolat tak pomoc, ať už při ohrožení zdraví, či bezpečí obyvatel.


Zdroj: AssetMediaDále stožáry „chytrých lamp" nabídnou zásuvky pro nabíjení jak elektromobilům, tak pro elektrokola ve fázi pilotního provozu bezplatně. Další potěšující funkcí tohoto typu pouličního osvětlení budoucnosti je, že zajistí Wi-Fi připojení. Všichni obyvatelé, kteří se budou pohybovat v blízkosti „chytré lampy" mohou využívat neomezené a rychlé připojení k internetu bez omezení dat.


Skutečností se dnes v Praze staly tři takové lampy. První z nich stojí díky spolupráci Výstaviště Praha Holešovice a Magistrátu hlavního města Prahy v areálu pražského Výstaviště v jeho spodní části v blízkosti Křižíkových pavilonů před plaveckým bazénem. „Těší nás, že chytrá lampa je umístěna právě na Výstavišti Praha, které prochází postupnou revitalizací a modernizací, a to i po stránce technologické", řekl Martin Kala, předseda představenstva Rozvojových projektů, a. s.


Další dvě jsou v ulici Na Hroudě v Praze - Vršovicích. Pražská energetika na nich vyzkouší všechny funkcionality, tedy nejen vlastní osvětlení, ale i nabíjení elektromobilů a elektrokol, poskytování Wi-Fi připojení, monitoring kvality ovzduší a spolehlivost bezpečnostního SOS tlačítka. „Jakmile v pilotním provozu do poloviny příštího roku ověříme, že vše pracuje podle předpokladů, bude možné nabízet takový typ chytrého osvětlení k využití nejen Praze, ale i dalším městům a obcím v ČR", řekl předseda představenstva a generální ředitel Pražské energetiky Pavel Elis.


Tento typ „chytrých lamp" využívá Pražská energetika na základě zkušeností společnosti Energie Baden Württemberg, která patří k významným energetickým společnostem v Německu a chytré lampy tam také zavádí do běžného provozu prostřednictvím své start-upové společnost SMIGT.

KOMERČNÍ PREZENTACE