Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cukrovka a celiakie: musíte se vzdát dobrého jídla?

Příčina vzniku obou onemocnění je zcela odlišná, ovšem dopad na jídelníček je téměř totožný. Omezení či naprosté vyřazení určité skupiny potravin je nevyhnutelné. Kde a jak sehnat podložené informace, diskuze a vyhnout se laickým mýtům?

9.4.2015
SDÍLEJ:

Foto:

Celiakie je chronické onemocnění s genetickým původem. Těžko vzniku předcházet a ještě hůře onemocnění léčit. Jedná se o neschopnost organismu zpracovat lepek. Lepek je směs bílkovin tvořící základ veškerého pšeničného pečiva a nejen toho. Lidé trpící celiakií se musí vyhýbat běžným uzeninám, těstovinám, pivu či omáčkám, jelikož i zde se lepek vyskytuje. Obdobný problém řeší dnes a denně diabetici. Diabetes mellitus, či cukrovka, je jedním z nejrozšířenějších civilizačních onemocnění. Opět se jedná o metabolickou poruchu, kdy postižený není schopen správně zpracovávat sacharidy přijímané z potravy. Při porušování či dlouhodobém ignorování nutných opatření může dojít až k poškození některých tkání.
Dříve, než se člověk vypraví brouzdat mezi regály se zvláštní výživou, je vhodné načerpat alespoň základní informace o celé problematice. Snadno se tak vyhnete zběsilým nákupům naprosto nevhodných potravin. Uceleným zdrojem srozumitelných a pravdivých informací je například webový portál www.celidia.cz . Tento portál byl založen specialisty na dietologii, sport a zdravý životní styl jako odezva na stále stoupající poptávku po bezlepkových potravinách, zdravé výživě, potravinách pro diabetiky a potřebných informacích. Zákazníci najdou na webu kompletní sortiment „svých" potravin, včetně rad, tipů, výživového poradenství, receptů a dalších zajímavých informací. Zároveň CELIDIA respektuje a podporuje trend zdravé výživy. Portál obsahuje kromě speciálních potravin určeným pro zvláštní výživu i ucelený sortiment potravin pro zdravý životní styl.

To už si nikdy nedám palačinky?
Základní chybou diabetiků či celiaků „začátečníků" je domněnka, že musí zcela zavrhnout určité druhy jídel. CELIDIA vysvětluje a učí své zákazníky, jak se nevzdat oblíbeného pokrmu, ale naučit se nahradit „špatnou" surovinou tou pravou. Při celiakii to znamená například běžnou hladkou mouku v palačinkách nahradit moukou amarantovou, na bábovku lze použít mouku jáhlovou a pohankovou a podobně. Diabetici zde naleznou mnoho bezvadných typů na zdravé moučníky, sušenky či vánoční cukroví, kde je kladen důraz na snížení glykemického indexu. Samozřejmě jsou zde recepty na hlavní jídla včetně doporučení, jaké přílohy volit.

Portál CELIDIA je zde zkrátka pro všechny, kteří se zajímají o zdravý životní styl či se teprve rozhodují, jak svou aktuální kondici změnit.
Více informací: www.celidia.cz

KOMERČNÍ PREZENTACE

Autor: Asset Media

9.4.2015
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Stanislav Šulc.
1 14

Komentář Stanislava Šulce: Politiky zbavená kauza Čapí hnízdo

Melbourne, ilustrační foto
6 10

Kde se žije nejlépe? Vítězí Melbourne a Vídeň. Praha uzavírá šestou desítku

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů pořízené během uplynulého týdne.

Velká světlometová krádež: zaměstnanci ukradli zboží za statisíce

Velkou krádež vyšetřují policisté ve firmě na výrobu světlometů v Mohelnici. Skupina devíti lidí zde kradla výrobky. Celkově způsobili škodu za devět set tisíc korun.

Dětské úrazy loni stály 815 milionů korun, častější jsou v létě

Dětské úrazy loni stály české zdravotnictví více než 815 milionů korun, nejvíce jich je v letních měsících. Počet i náklady každoročně rostou. Nejčastější jsou například poranění kotníků, chodidel, zápěstí, rukou a hlavy.

Lenovo je po dvou letech ve ztrátě. Ta činí téměř dvě miliardy

Čínský výrobce osobních počítačů Lenovo hlásí za první fiskální čtvrtletí ztrátu ve výši 72 milionů dolarů, tedy v přepočtu 1,6 miliardy korun. Informovala o tom agentura Reuters. Podle ní jsou příčinou vyšší náklady a tlak marže v souvislosti s nedostatkem některých součástí, jako jsou například paměťové čipy. Jedná se o první čtvrtletní ztrátu za poslední dva roky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení