VYBERTE SI REGION

Cukrovka a celiakie: musíte se vzdát dobrého jídla?

Příčina vzniku obou onemocnění je zcela odlišná, ovšem dopad na jídelníček je téměř totožný. Omezení či naprosté vyřazení určité skupiny potravin je nevyhnutelné. Kde a jak sehnat podložené informace, diskuze a vyhnout se laickým mýtům?

9.4.2015
SDÍLEJ:

Foto:

Celiakie je chronické onemocnění s genetickým původem. Těžko vzniku předcházet a ještě hůře onemocnění léčit. Jedná se o neschopnost organismu zpracovat lepek. Lepek je směs bílkovin tvořící základ veškerého pšeničného pečiva a nejen toho. Lidé trpící celiakií se musí vyhýbat běžným uzeninám, těstovinám, pivu či omáčkám, jelikož i zde se lepek vyskytuje. Obdobný problém řeší dnes a denně diabetici. Diabetes mellitus, či cukrovka, je jedním z nejrozšířenějších civilizačních onemocnění. Opět se jedná o metabolickou poruchu, kdy postižený není schopen správně zpracovávat sacharidy přijímané z potravy. Při porušování či dlouhodobém ignorování nutných opatření může dojít až k poškození některých tkání.
Dříve, než se člověk vypraví brouzdat mezi regály se zvláštní výživou, je vhodné načerpat alespoň základní informace o celé problematice. Snadno se tak vyhnete zběsilým nákupům naprosto nevhodných potravin. Uceleným zdrojem srozumitelných a pravdivých informací je například webový portál www.celidia.cz . Tento portál byl založen specialisty na dietologii, sport a zdravý životní styl jako odezva na stále stoupající poptávku po bezlepkových potravinách, zdravé výživě, potravinách pro diabetiky a potřebných informacích. Zákazníci najdou na webu kompletní sortiment „svých" potravin, včetně rad, tipů, výživového poradenství, receptů a dalších zajímavých informací. Zároveň CELIDIA respektuje a podporuje trend zdravé výživy. Portál obsahuje kromě speciálních potravin určeným pro zvláštní výživu i ucelený sortiment potravin pro zdravý životní styl.

To už si nikdy nedám palačinky?
Základní chybou diabetiků či celiaků „začátečníků" je domněnka, že musí zcela zavrhnout určité druhy jídel. CELIDIA vysvětluje a učí své zákazníky, jak se nevzdat oblíbeného pokrmu, ale naučit se nahradit „špatnou" surovinou tou pravou. Při celiakii to znamená například běžnou hladkou mouku v palačinkách nahradit moukou amarantovou, na bábovku lze použít mouku jáhlovou a pohankovou a podobně. Diabetici zde naleznou mnoho bezvadných typů na zdravé moučníky, sušenky či vánoční cukroví, kde je kladen důraz na snížení glykemického indexu. Samozřejmě jsou zde recepty na hlavní jídla včetně doporučení, jaké přílohy volit.

Portál CELIDIA je zde zkrátka pro všechny, kteří se zajímají o zdravý životní styl či se teprve rozhodují, jak svou aktuální kondici změnit.
Více informací: www.celidia.cz

KOMERČNÍ PREZENTACE

Autor: Asset Media

9.4.2015
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
5 18

Poslanec ČSSD chce od Babiše vědět, kde vzal peníze na dluhopisy

Platforma Bez komunistů.cz. uspořádala v Praze shromáždění k odkazu Jana Palacha.
3

Na památku Palacha, v den jeho smrti, si lidé zapalovali svíčky

AKTUALIZOVÁNO

Podívejte se na pustý stadion před zbouráním. Nástupce je ve hvězdách

Nadšený řev fanoušků vítězného týmu se rozléhal brněnským zimním stadionem za Lužánkami, když domácí hokejisté Rudé hvězdy, dnešní Komety, poprvé doma před Brňany přebírali mistrovský titul. Tehdy se psal rok 1957 a stadion měl za sebou deset let fungování a před sebou ještě mnoho radosti i smutků fanoušků brněnských hokejistů. Nyní, sedmdesát let od slavnostního otevření stadionu, už na něj odkazuje jen název zastávky hromadné dopravy. Slibovaná nová aréna je v nedohlednu.

Vicekancléř Gabriel: AfD se radikalizuje, měla by ji sledovat kontrarozvědka

Berlín - Německý vicekancléř Sigmar Gabriel navrhuje, aby německou protiimigrační stranu Alternativa pro Německo (AfD) sledovala tajná služba. Reaguje tak na hojně kritizované výroky představitele AfD Björna Höckeho, který vyjádřil nelibost nad přítomností památníku holokaustu v Berlíně.

Lavina na italský hotel spadla, když už hosté měli sbaleno

Řím - Hosté italského hotelu Rigopiano měli v okamžiku pádu ničivé laviny sbalené kufry a budovu na úpatí pohoří Gran Sasso se chystali opustit. Museli ale počkat, dokud sněžný pluh neodstraní sníh, který zablokoval přístupovou cestu. Italskému listu La Repubblica to dnes řekl Quintino Marcella, přítel a zaměstnavatel jednoho ze dvou přeživších, kuchaře Giampiera Pareteho, který byl v hotelu s rodinou na dovolené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies