Výhra čeká na 3 města a 3 obce

Tři města a tři obce, jejichž stromky dostanou od návštěvníků vánoční mikrostránky nejvíce hlasů, získají finanční příspěvek na ekologické služby. Pro první v pořadí je přichystaný finanční dárek v hodnotě třiceti tisíc korun. Na druhé město a obec čekají dvaceti tisícové příspěvky a pro město a obec s třetím nevyšším počtem hlasů je nachystáno deset tisíc.

Soutěž začala 2. prosince a k 19.12 se přihlásilo 85 měst a obcí. Pokud se ve Vaší obci dokážete vyhecovat a spojit, můžete aktuálním pořadím pořádně zahýbat. Obec, nebo město může do soutěže přihlásit osoba pověřená místní samosprávou – na webu www.rozsvitimevasevanoce.cz vyplní online formulář a nahraje fotografii vánočního stromu, který je instalován v obci na veřejném místě. Posílání hlasů tomu Vašemu vánočnímu stromku je už pak je jen a jen na Vás. Dejte vědět svým přátelům a známým, ať strom ve Vašem městě podpoří – každý může poslat pouze jeden hlas. Podvádění se přísně hlídá a nekorektně přidané hlasy budou umazány.

Za výhru nové osvětlení obce

Vloni v kategorii obcí bodovaly Kozlovice, které za získané prostředky pořídily ekologické vánoční osvětlení. Starosta Kozlovic Miroslav Tofel o soutěži řekl: "Stmelila občany, každý vzal soutěž za svou a oslovil i spoustu svých známých. Získaný příspěvek jsme použili na dokoupení ekologického vánočního osvětlení a taktéž úsporných zářivek a žárovek , což přineslo městysu v konečné fázi i další finanční úsporu".

Za peníze na ekologické služby pořizují obce nejen úsporné osvětlení, další investují do výsadby nových stromů či rekultivace veřejných ploch.

Vyhrává sounáležitost a týmový duch

Soutěž je vyhlašovaná již třetí rok a výsledky ukazují, že nerozhoduje počet obyvatel v obci, ale to, jak se lidé dokáží pro společnou věc nadchnout. Obce vyzývají spoluobčany k účasti v soutěži nejen v místním rozhlase, v radničních listech, ale dnes stále více i na sociálních sítích a na obecních webových stránkách.

EKOLAMP odměňuje ekologické chování

Partner soutěže, společnost EKOLAMP, spravuje ve městech a obcích síť sběrných nádob, do kterých mohou občané i firmy zdarma odevzdávat vysloužilé úsporky a svítidla. Úsporky obsahují malé množství toxické rtuti a proto nesmí skončit v běžném odpadu. Na nutnost ekologické recyklace nefunkčních úsporných světelných zdrojů se EKOLAMP snaží upozorňovat po celý rok řadou osvětových kampaní, na Vánoce pro všechny příznivce ekologie již tradičně chystá eko nadílku. Na webu www.rozsvitimevasevanoce.cz mohou lidé nejen hlasovat v soutěži měst a obcí, ale také si vyzkoušeli své znalosti ve hře o živé stromky s ekologickým osvětlením a sadou vánočních ozdob.

Na závěr pro Vás máme poslední tip: udělejte svým blízkým radost originálním vánočním přáním. Na soutěžním webu můžete vytvořit jedinečnou vánoční pohlednici se svojí fotografií a rozeslat ji svým známým.

Aktuální pořadí:

www.rozsvitimevasevanoce.cz/soutez/