Sklo, papír, plasty a nápojové kartony se třídí prostřednictvím barevných kontejnerů na ulicích (nebo někde prostřednictvím pytlového sběru). Kovy se v ČR sbírají prostřednictvím sběrných dvorů a někde také výkupů sběrných surovin.
Obce jsou navíc od letošního roku povinny umožnit třídění kovů na svém území – ovšem přesně jaký systém si zvolí, záleží na nich a na situaci, která v nakládání s odpady v té dané oblasti panuje.

Obec má v otázce nakládání s komunálními odpady zásadní postavení, určuje pravidla pro nakládání s odpady na svém území prostřednictvím obecně závazné vyhlášky. Ta se vztahuje na všechny obyvatele obce. Pokud máte jakékoliv dotazy na systém sběru ve vaší obci či městě, obraťte se na Městský nebo Obecní úřad, odbor životního prostředí. Informace o nakládání s odpady můžete také nalézt ve vyhlášce.

Informace o třídění odpadů jsou uvedeny také přímo na barevných sběrných nádobách. Na kontejnerech jsou umístěny nálepky, které přesně popisují, co do nich patří a co ne. Všeobecně platí, že dobře vytříděný odpad je takový, který neobsahuje zbytky potravin a chemikálií. Odpad je tak připraven pro kvalitní a efektivní recyklaci.

Třídění, recyklaci a využití obalových odpadů zajišťuje na celém území ČR Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM. Systém funguje díky aktivní spolupráci průmyslových podniků, měst a obcí. Díky tomu se odpady z použitých obalů vytřídí prostřednictvím 253 tisíc barevných kontejnerů, následně se odvezou na dotřiďovací zařízení, upraví na druhotnou surovinu a finálně se recyklují na nové výrobky. EKO-KOM tak ve spolupráci s průmyslem a dalšími partnery systému, jako jsou zejména obce a města, podílí na prokazatelném zlepšení životního prostředí.

V České republice mají občané aktuálně možnost třídit odpad ve více než 6000 obcích. Možnost třídit odpady ve své obci či městě tak má 10,4 mil obyvatel, tedy přes 99 % všech občanů ČR. V průměru musí k barevným kontejnerům ujít 99 metrů – jde o výrazné zkrácení oproti roku 2000, kdy tato vzdálenost činila 250 metrů. O jedno třídící místo se jich průměrně dělí jen 141. Díky třídění se nám všem podařilo zachránit 255 km2 přírody, tedy více než polovinu Krkonošského národního parku.

Více detailních informací o třídění a recyklaci naleznete na stránkách www.jaktridit.cz

KOMERČNÍ PREZENTACE