V následujícím textu získáte základní návod, jak informace, které se k vám dostávají ověřit a co dělat, když máte pocit, že jste zaznamenali šířící se hoax. Připravil jej vládní projekt HateFree Culture, který se věnuje ověřování těchto zpráv.

Jak ověřit fotografie

Velmi častým případem manipulace je zneužití fotografie. Fotografie jsou nejčastěji vytrhávány z kontextu a dávány do souvislosti s nesouvisející či zcela smyšlenou situací. Bez uvedení zdroje a upozornění čtenáře nelze hovořit o ilustrační fotografii. Takovéto fotografie mají naopak přímo dokládat zmanipulovaná fakta. Příkladem může být fotka chlapečka údajně zbitého muslimy

Ověření fotografie je však velmi jednoduché. Google nabízí možnost vyhledávání pomocí obrázku.

Ilustrační foto.

Na obrázek kliknete pravým tlačítkem myši a zvolíte "Kopírovat adresu URL obrázku".

Ilustrační foto.

Adresu vložte do vyhledávače. Případně lze nahrát obrázek přímo z počítače. Služba zobrazí místa na internetu, kde se obrázek nachází a tak můžete snadno dohledat původní zprávu a kontext, ve kterém byl obrázek publikován poprvé.

Ilustrační foto.

Podobným způsobem funguje služba TinEye.

Jak ověřit video

Recyklace starých videí je v poslední době další častou metodou tvorby hoaxů. Je potřeba dokázat, že země, které uprchlíky přijímají, jsou již dnes v rozkladu, v podstatě ve válečném stavu, města jsou rabována apod. Protože žádná multikulturní válka v evropských zemích neprobíhá (přestože se zde problémy samozřejmě vyskytují), používají se k šíření strachu a paniky videa staršího data a videa vytržená z kontextu.

Často lze takové video jednoduše ověřit otevřením přímo na stránkách YouTube.com. Zde najdete informace o datu vložení videa, často pak také informace o dané situaci (datum, stát, město, názvy, jména). Tyto informace můžete využít k vyhledávání na Google.com a s trochou štěstí se vám podaří dohledat, co se stalo doopravdy. Tvůrci hoaxů na toto přišli také, a proto nahrávají videa znovu a uvádějí k nim zavádějící informace. Taková videa je velmi těžké ověřit, můžete ale zkusit hledat podle dané situace. Situaci na videu zkuste popsat pomocí takzvaných klíčových slov, která pak vyhledávejte na Youtube či na Google. Jejich seznam najdete na konci článku.

Ověření článků

Články ověřujte podobným způsobem jako videa, pomocí využití klíčových slov. Pokud článek obsahuje zdroj, můžete využít klíčová slova ve zdroji, která vám pomohou najít další články informující o situaci. (U zahraničních méně známých webů je složitější rozpoznat, zda jde o důvěryhodný zdroj. Můžete se pokusit orientovat pomocí dalších věcí na webu. Pokud se web jmenuje muslimwatch.com, případně na stránce najdeme reklamu na trička „My jsme tady doma", doporučujeme ověřit si informaci v dalších zdrojích.)

Ověření příběhů

Na internetu se objevuje také řada zaručeně pravých osobních zážitků. Například příběhy o útocích imigrantů, neudržitelných situacích ve školách a nemocnicích apod. Takové příběhy lze všeobecně špatně ověřit, většinou proto, že o nich není žádný záznam v médiích ani jinde. V některých případech však lze kontaktovat instituce a poprosit o vyjádření. Můžete tedy kontaktovat policii, školy, úřady, magistráty apod., kterých se daná situace týká. Případně se obraťte na e-mail info@hatefree.cz, kde situaci ověří. Již ověřené situace a příběhy poté najdete na stránkách www.hatefree.cz v rubrikách Hejtomat a Hoaxy.

Co dělat, když jste svědkem šíření nepravdivých zpráv

Každý z nás by si měl být vědom, že za obsah, který zveřejní na svém profilu, či který jinak šíří, nese zodpovědnost. Šíření poplašných zpráv, šíření nenávisti a rasismu, pomluva a další, jsou činy, za které můžete být trestně odpovědní. Je proto dobré si rozmyslet, co nasdílíte. A co dělat, pokud vidíte, že se někdo takového jednání dopouští? Prvním krokem je daného člověka na jeho jednání upozornit, případně ho pořádat o odstranění obsahu. Další možností je požádat o pomoc poskytovatele – například na Facebooku lze využít systém nahlašování. Případně se můžete obrátit s žádostí o pomoc na horkou linku. V případě, že máte podezření na páchání trestného činu na internetu, kontaktujte policii pomocí formuláře pro hlášení kyberkriminality. Nezneužívejte však formulář policie k hlášení hádek na sociálních sítích a dalších drobností, na takové jevy použijte spíše hlášení obsahu či další možnosti poskytovatele.

Pokud máte podezření na hoax, můžete ho zaslat na e-mail info@hatefree.cz k ověření a zpracování.
Další tipy a návody najdete zde a zde.

Slovníček některých anglických klíčových slov, která můžete k hledání využít
vzpoura, povstání – riot, rebellion, uprising, insurgency
imigranti – immigrants
muslim – muslim
demonstrace – protest
požadavky – demand
masakr – massacre, slaughter, killing
mešita – mosque
znásilnění – rape, sexual abuse
vražda – murder, killing
poprava – execution, hanging (oběšení)
protestující – protesters
radikálové – radicals
teroristický útok – terrorist attack
střelba, masakr – shooting
sociální dávky, dávky – welfare, social security (především v Británii)
nezaměstnanost – eunemployment
nezaměstnaní – unemployed
uprchlíci – refugees (jednotné číslo refugee)
right of asylum – právo na azyl