VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Poctivá Jihlavanka pro život v pohodě

Pozvání na kávu je dodnes vnímáno jako přátelské gesto spojené s pohodou. K této pohodě přispívá již od roku 1993 i kávová jednička Jihlavanka. Vyrábí se podle léty osvědčené receptury z kvalitních kávových zrn a je dlouhodobě nejoblíbenější kávou – nejen díky hořkosladkému chuťovému profilu, který zcela odpovídá zvyklostem českého a moravského spotřebitele, ale i kvůli optimální vyváženosti kvality a ceny.

30.11.2012
SDÍLEJ:

JihlavankaFoto: Tchibo

Fenomén jménem „český turek"
Víte, že osm z deseti šálků, připravených z pražené kávy, se v Čechách a na Moravě podává na způsob českého turka? Má to svůj dobrý důvod, a není jím boj s časem! Takto připravená káva má totiž intenzivní chuť a bohatě rozvine své aroma. Metoda spaření mleté kávy vodou těsně pod bodem varu se při dodržení jednoduchých pravidel dodnes využívá při tzv. „cuppingu", tedy hodnocení kávy znalci např. při nákupu kávy, jako kontrolní metoda v průběhu pražení a vytváření směsí nebo při degustacích na soutěžích.

Jak Češi k turku přišli…
Za kávu vlastně vděčíme Turkům. Jejich pustošivé tažení Evropou skončilo až v září roku 1863 v rozhodující bitvě u Vídně. Součástí válečné kořisti bylo tehdy i mnoho žoků kávy, z nichž byla část převezena i do Prahy, Jindřichova Hradce, Brna, Olomouce a dalších měst. Řadoví obyvatelé si mohli na kávě pochutnávat o několik let později, když na konci 17. století začal kávu v Praze prodávat podnikavý Arab Gorgos Hatalah il Damašky, který po konverzi ke katolické víře přijal jméno Jiří Deodat. Původně připravoval kávový odvar - tureckou kávu - ve svém bytě v dnešní pražské Karlově ulici a prodával ji jako pouliční prodavač z vědra, které nosil zavěšené na krku ulicemi Starého Města spolu s malými koflíky a třtinovým cukrem. A tady nejspíš začíná stopa českého turka. Jiří Deodát získal roku 1714 měšťanské právo a povolení k provozování první kavárny na našem území, kterou otevřel v Praze pod Malostranskou mosteckou věží.

Jihlavanka káva

Jak na českého turka
I dnes, po více než 300 letech, je český turek stále fenoménem hodným pozornosti. A jak si doma připravíte českého turka, na kterém si opravdu pochutnáte? Do nahřátého hrnku (stačí jej vypláchnout horkou vodou) vložte 7 − 9 g, tedy dvě vrchovaté lžičky kávy Jihlavanka Standard nebo Jihlavanka Standard Extra Jemná. Přelijte kávu asi 1,5 dcl čerstvé vody, kterou necháte zahřát těsně k bodu varu, nejlépe na teplotu 98 °C. Zalévejte postupně – nejprve do jedné třetiny a pak nadvakrát dolijte zbytek vody krouživým pohybem. Zlehka třikrát zamíchejte, poklepejte lžičkou o okraj šálku, aby kávové částečky začaly klesat a počkejte asi tři minuty, než se sedlina usadí na dně.

Pro přípravu v ručním presovači se nejlépe hodí Jihlavanka Extra Special ze 100% kávy Arabica, mleté na středně hrubý stupeň, A pokud spěcháte, bude pro vás tou pravou volbou některá z rychle rozpustných instantních káv Jihlavanka.

Další tipy pro přípravu chutné kávy
Ať už připravujete kávový nápoj z pražené mleté kávy na způsob českého turka, v ručním presovači nebo sáhnete po instantní kávě, kvalita a teplota vody zásadně ovlivňují to, zda si na černém moku opravdu pochutnáte. Používejte čerstvou vodu a nechejte ji dobře odtéci. Pokud doma nemáte opravdu kvalitní mlýnek, raději kupujte kávu mletou a balenou v ochranné atmosféře nebo vakuově balenou a sáček kávy uchovávejte uzavřený sponou v hermetické dóze v chladničce. Velmi záleží i na teplotě vody, kterou kávu zaléváte. Pro přípravu českého turka použijte vodu mírně pod bodem varu, asi 98 °C. Pro přípravu v ručním presovači je ideální teplota kolem 95 °C a pokud máte čas jen na šálek nápoje z instantní kávy, ohřejte vodu jen na 90 °C, abyste kávu nespálili.

Více o značce, recepty a další tipy najdete na www.jihlavanka.cz.

Jihlavanka kávová zrna

KOMERČNÍ PREZENTACE

Autor: MixMedia

30.11.2012
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš
17 7

Median: Drahoš by ve druhém kole prezidentské volby porazil Zemana

Afričtí uprchlíci na ostrově Lampedusa. Prostředky na jejich život si pro sebe inkasovala italská mafie.
1

Libyjští pašeráci lidí cpou do lodí rekordní počty uprchlíků

Krev v mobilech? Suroviny pro baterie se těží v drastických podmínkách

Věděli jste, odkud pochází suroviny pro mobily, notebooky, nebo televize? Přichází totiž nová doba železná. O kontrolu nad těžbou a obchodem s kovy, ze kterých se vyrábí plošné spoje do elektronických přístrojů, se vedou tvrdé boje, na jejímž počátku jsou zubožené děti v afrických dolech a na konci spokojení uživatelé se smartphony. Z celosvětového byznysu profituje Čína, zásoby ale nejsou nekonečné.

Zeman má dalšího soupeře. Pana Škodu Vratislava Kulhánka

Miloši Zemanovi přibývají silní soupeři. Vedle bývalého předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše je to Vratislav Kulhánek, bývalý šéf mladoboleslavské Škody Auto. Jako prezidentského kandidáta ho zítra představí Občanská demokratická aliance podnikatele Pavla Sehnala.

DOTYK.CZ

První světovou válku roznítil nedomrlý intelektuál, který dožil v Čechách

Jeho kulka rozpoutala válku, které podlehlo 40 milionů nešťastníků. Sarajevský atentátník Gavrilo Princip byl bystrý chlapec, v Srbsku dodnes obdivovaný – jmenují se po něm ulice a náměstí. Ovšem mučedníkem se nestal, v době atentátu byl totiž nezletilý a tudíž nemohl dostat oprátku. Princip dožil v Čechách, v terezínské pevnosti, kde jeho tělo rozežírala tuberkulóza a duši sžírala samota i zlé zprávy o válečném osudu jeho milované země.

Stížností na zubaře přibývá, lidem vadí špatná čeština a drahé služby

Jsme zahlceni stížnostmi od pacientů, hlásí Česká stomatologická komora. Každý měsíc jich prý dostanou několik. Stížnosti směřují hlavně na kolegy z cizích zemí. Důvody: zubaři nerozumí dobře česky, další lidem nutí příliš drahé výkony. U některých lékařů se navíc provalilo, že nemají specializaci, kterou uvádějí na vizitce. To by mělo skončit, slibují stomatologové.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies