71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj
regionální Deník

Poctivá Jihlavanka pro život v pohodě

Jihlavanka Autor: Tchibo

30.11.2012

Pozvání na kávu je dodnes vnímáno jako přátelské gesto spojené s pohodou. K této pohodě přispívá již od roku 1993 i kávová jednička Jihlavanka. Vyrábí se podle léty osvědčené receptury z kvalitních kávových zrn a je dlouhodobě nejoblíbenější kávou – nejen díky hořkosladkému chuťovému profilu, který zcela odpovídá zvyklostem českého a moravského spotřebitele, ale i kvůli optimální vyváženosti kvality a ceny.

Fenomén jménem „český turek"
Víte, že osm z deseti šálků, připravených z pražené kávy, se v Čechách a na Moravě podává na způsob českého turka? Má to svůj dobrý důvod, a není jím boj s časem! Takto připravená káva má totiž intenzivní chuť a bohatě rozvine své aroma. Metoda spaření mleté kávy vodou těsně pod bodem varu se při dodržení jednoduchých pravidel dodnes využívá při tzv. „cuppingu", tedy hodnocení kávy znalci např. při nákupu kávy, jako kontrolní metoda v průběhu pražení a vytváření směsí nebo při degustacích na soutěžích.

Jak Češi k turku přišli…
Za kávu vlastně vděčíme Turkům. Jejich pustošivé tažení Evropou skončilo až v září roku 1863 v rozhodující bitvě u Vídně. Součástí válečné kořisti bylo tehdy i mnoho žoků kávy, z nichž byla část převezena i do Prahy, Jindřichova Hradce, Brna, Olomouce a dalších měst. Řadoví obyvatelé si mohli na kávě pochutnávat o několik let později, když na konci 17. století začal kávu v Praze prodávat podnikavý Arab Gorgos Hatalah il Damašky, který po konverzi ke katolické víře přijal jméno Jiří Deodat. Původně připravoval kávový odvar - tureckou kávu - ve svém bytě v dnešní pražské Karlově ulici a prodával ji jako pouliční prodavač z vědra, které nosil zavěšené na krku ulicemi Starého Města spolu s malými koflíky a třtinovým cukrem. A tady nejspíš začíná stopa českého turka. Jiří Deodát získal roku 1714 měšťanské právo a povolení k provozování první kavárny na našem území, kterou otevřel v Praze pod Malostranskou mosteckou věží.

Jihlavanka káva

Jak na českého turka
I dnes, po více než 300 letech, je český turek stále fenoménem hodným pozornosti. A jak si doma připravíte českého turka, na kterém si opravdu pochutnáte? Do nahřátého hrnku (stačí jej vypláchnout horkou vodou) vložte 7 − 9 g, tedy dvě vrchovaté lžičky kávy Jihlavanka Standard nebo Jihlavanka Standard Extra Jemná. Přelijte kávu asi 1,5 dcl čerstvé vody, kterou necháte zahřát těsně k bodu varu, nejlépe na teplotu 98 °C. Zalévejte postupně – nejprve do jedné třetiny a pak nadvakrát dolijte zbytek vody krouživým pohybem. Zlehka třikrát zamíchejte, poklepejte lžičkou o okraj šálku, aby kávové částečky začaly klesat a počkejte asi tři minuty, než se sedlina usadí na dně.

Pro přípravu v ručním presovači se nejlépe hodí Jihlavanka Extra Special ze 100% kávy Arabica, mleté na středně hrubý stupeň, A pokud spěcháte, bude pro vás tou pravou volbou některá z rychle rozpustných instantních káv Jihlavanka.

Další tipy pro přípravu chutné kávy
Ať už připravujete kávový nápoj z pražené mleté kávy na způsob českého turka, v ručním presovači nebo sáhnete po instantní kávě, kvalita a teplota vody zásadně ovlivňují to, zda si na černém moku opravdu pochutnáte. Používejte čerstvou vodu a nechejte ji dobře odtéci. Pokud doma nemáte opravdu kvalitní mlýnek, raději kupujte kávu mletou a balenou v ochranné atmosféře nebo vakuově balenou a sáček kávy uchovávejte uzavřený sponou v hermetické dóze v chladničce. Velmi záleží i na teplotě vody, kterou kávu zaléváte. Pro přípravu českého turka použijte vodu mírně pod bodem varu, asi 98 °C. Pro přípravu v ručním presovači je ideální teplota kolem 95 °C a pokud máte čas jen na šálek nápoje z instantní kávy, ohřejte vodu jen na 90 °C, abyste kávu nespálili.

Více o značce, recepty a další tipy najdete na www.jihlavanka.cz.

Jihlavanka kávová zrna

KOMERČNÍ PREZENTACE

Autor: MixMedia

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

Líbí se vám zpravodajství Deníku? Hlasujte pro něj v anketě Křišťálová lupa

HLAVNÍ ZPRÁVY

Premiér Bohuslav Sobotka vystoupil 2. října v Praze na tiskové konferenci k České poště.

Sobotka: Pošta se privatizovat nebude, na udržení poboček bude přispívat stát

Praha - Stát by měl přispívat České poště na udržení sítě poboček. Je proto potřeba najít politický koncenzus, jak poště za tyto služby platit. Na dnešním setkání s novináři…

Houby stále rostou, začínají se objevovat podzimní druhy

Ilustrační foto.

Praha – Růst hub v Česku v uplynulých dnech mírně zpomalil, méně jich je zejména na Moravě a také ve středních Čechách. Na většině míst jich ale stále roste dost,…

Škoda začíná prodávat novou Fabii. Základní provedení stojí 235 tisíc

Škoda Fabia.

Paříž /FOTOGALERIE/ - Škoda začala přijímat objednávky na třetí generaci Fabie. Cena novinky v základním výbavovém stupni Active a s tříválcovým benzinovým motorem činí…

Nejvyšší soud odmítl dovolání vrahů patnáctileté Petry v Jihlavě

Jakub Doležal (vlevo) a Michal Kisiov (vpravo).

Brno – Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Michala Kisiova a Tomáše Zavřela, kteří dostali výjimečné tresty za brutální vraždu patnáctileté dívky v Jihlavě. Dovolání byla…

CELEBRITY

Havlová má nového muže? Po jejím boku se objevuje tmavovlasý cizinec!

Havlová má nového muže? Po jejím boku se objevuje tmavovlasý cizinec!

Herečka a bývalá první dáma Dagmar Havlová (61) se nápadně často objevuje vedle neznámého gentlemana,… celý článek ›

Módní policie: Které dámy souboj s elegancí krutě prohrály?

Módní policie: Které dámy souboj s elegancí krutě prohrály?

Řada celebrit je na společenských akcích jako doma, někteří na nich i pracují. Jiní se na party objeví… celý článek ›

Na Slovensku zabíjel antrax: Dvě oběti na farmě!

Na Slovensku zabíjel antrax: Dvě oběti na farmě!

U našich sousedů zabíjel antrax! Zatím potvrdili dvě oběti zákeřné bakterie. Jde o krávy z farmy ze… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Markéta Mayerová

MÓDNÍ TRAPAS! Podívejte, do čeho se NAVLÉKLA moderátorka Markéta Mayerová!

Markéta Mayerová (47) se snaží jít s poslední módou. Někdy by ale před odchodem z domu nebyl špatný… celý článek ›

Kate Middleton teď rozhodně není co závidět.

STRACH o vévodkyni: Zdravotní stav Kate Middleton je horší, než se čekalo!

Jen málokdo si dokáže představit, jak to musí být vyčerpávající. Neustálé silné nevolnosti, které sužují… celý článek ›

Jaké bude složení moderátorských dvojic ve zprávách Novy?

DALŠÍ ZMĚNA mezi moderátory Televizních novin! Kdo se vrátí na obrazovku?

Moderátoři Televizních novin v TV Nova jsou nejsledovanějšími osobami v českém televizním éteru. V… celý článek ›

Jezero Karačaj je kvůli radioaktivitě životu nebezpečné.

Nejjedovatější místo na světě: Proč je jezero Karačaj SMRTONOSNOU PASTÍ?

Stačí tam pobýt hodinu a máte podepsaný rozsudek smrti. Okolí ruského jezera Karačaj je podle mnohých… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz