VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Poctivá Jihlavanka pro život v pohodě

Pozvání na kávu je dodnes vnímáno jako přátelské gesto spojené s pohodou. K této pohodě přispívá již od roku 1993 i kávová jednička Jihlavanka. Vyrábí se podle léty osvědčené receptury z kvalitních kávových zrn a je dlouhodobě nejoblíbenější kávou – nejen díky hořkosladkému chuťovému profilu, který zcela odpovídá zvyklostem českého a moravského spotřebitele, ale i kvůli optimální vyváženosti kvality a ceny.

30.11.2012
SDÍLEJ:

JihlavankaFoto: Tchibo

Fenomén jménem „český turek"
Víte, že osm z deseti šálků, připravených z pražené kávy, se v Čechách a na Moravě podává na způsob českého turka? Má to svůj dobrý důvod, a není jím boj s časem! Takto připravená káva má totiž intenzivní chuť a bohatě rozvine své aroma. Metoda spaření mleté kávy vodou těsně pod bodem varu se při dodržení jednoduchých pravidel dodnes využívá při tzv. „cuppingu", tedy hodnocení kávy znalci např. při nákupu kávy, jako kontrolní metoda v průběhu pražení a vytváření směsí nebo při degustacích na soutěžích.

Jak Češi k turku přišli…
Za kávu vlastně vděčíme Turkům. Jejich pustošivé tažení Evropou skončilo až v září roku 1863 v rozhodující bitvě u Vídně. Součástí válečné kořisti bylo tehdy i mnoho žoků kávy, z nichž byla část převezena i do Prahy, Jindřichova Hradce, Brna, Olomouce a dalších měst. Řadoví obyvatelé si mohli na kávě pochutnávat o několik let později, když na konci 17. století začal kávu v Praze prodávat podnikavý Arab Gorgos Hatalah il Damašky, který po konverzi ke katolické víře přijal jméno Jiří Deodat. Původně připravoval kávový odvar - tureckou kávu - ve svém bytě v dnešní pražské Karlově ulici a prodával ji jako pouliční prodavač z vědra, které nosil zavěšené na krku ulicemi Starého Města spolu s malými koflíky a třtinovým cukrem. A tady nejspíš začíná stopa českého turka. Jiří Deodát získal roku 1714 měšťanské právo a povolení k provozování první kavárny na našem území, kterou otevřel v Praze pod Malostranskou mosteckou věží.

Jihlavanka káva

Jak na českého turka
I dnes, po více než 300 letech, je český turek stále fenoménem hodným pozornosti. A jak si doma připravíte českého turka, na kterém si opravdu pochutnáte? Do nahřátého hrnku (stačí jej vypláchnout horkou vodou) vložte 7 − 9 g, tedy dvě vrchovaté lžičky kávy Jihlavanka Standard nebo Jihlavanka Standard Extra Jemná. Přelijte kávu asi 1,5 dcl čerstvé vody, kterou necháte zahřát těsně k bodu varu, nejlépe na teplotu 98 °C. Zalévejte postupně – nejprve do jedné třetiny a pak nadvakrát dolijte zbytek vody krouživým pohybem. Zlehka třikrát zamíchejte, poklepejte lžičkou o okraj šálku, aby kávové částečky začaly klesat a počkejte asi tři minuty, než se sedlina usadí na dně.

Pro přípravu v ručním presovači se nejlépe hodí Jihlavanka Extra Special ze 100% kávy Arabica, mleté na středně hrubý stupeň, A pokud spěcháte, bude pro vás tou pravou volbou některá z rychle rozpustných instantních káv Jihlavanka.

Další tipy pro přípravu chutné kávy
Ať už připravujete kávový nápoj z pražené mleté kávy na způsob českého turka, v ručním presovači nebo sáhnete po instantní kávě, kvalita a teplota vody zásadně ovlivňují to, zda si na černém moku opravdu pochutnáte. Používejte čerstvou vodu a nechejte ji dobře odtéci. Pokud doma nemáte opravdu kvalitní mlýnek, raději kupujte kávu mletou a balenou v ochranné atmosféře nebo vakuově balenou a sáček kávy uchovávejte uzavřený sponou v hermetické dóze v chladničce. Velmi záleží i na teplotě vody, kterou kávu zaléváte. Pro přípravu českého turka použijte vodu mírně pod bodem varu, asi 98 °C. Pro přípravu v ručním presovači je ideální teplota kolem 95 °C a pokud máte čas jen na šálek nápoje z instantní kávy, ohřejte vodu jen na 90 °C, abyste kávu nespálili.

Více o značce, recepty a další tipy najdete na www.jihlavanka.cz.

Jihlavanka kávová zrna

KOMERČNÍ PREZENTACE

Autor: MixMedia

30.11.2012
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hasiči na brnířovské návsi čerpají vodu pro boj s ohněm.
AKTUALIZUJEME
14

Požár na Domažlicku zasáhl asi tři hektary lesa

Ilustrační foto.
29

Provozovatel kiosku u Pekla skončil kvůli EET. Hledá se náhrada

Poslední rozhovor Věry Špinarové pro Deník: Stále miluji živá vystoupení

/ROZHOVOR/ Připomeňte si spolu s námi Věru Špinarovou v posledním velkém rozhovoru, který poskytla Deníku loni v prosinci - tři dny před svými půlkulatými narozeninami. Rozjímala tehdy například nad vánoční svátky, které měla moc ráda. Jen se jí nelíbil ten shon a nakupování…

DOTYK.CZ

Zbloudilé kulky v Riu: Násilí v brazilských ulicích má čím dál více obětí

Jedné letní noci šla brazilská rodina do restaurace v Iraja, v severní části Ria de Janeira. Pár nechal svoji dvouletou dceru Sofii hrát si na venkovním hřišti. Prostor byl chráněn od ulice bránou, takže se zdál ve městě s šokující mírou kriminality ještě relativně bezpečný. Bezpečí je v Riu stále jedním z hlavních témat. Iraja, kde bydlí hlavně příslušníci střední třídy, je obklopena nejvíce násilnými oblastmi a zločinci jsou tam poměrně aktivní.

Sexuální asistentky poskytly postiženým zatím 250 asistencí

Pětice sexuálních asistentek, jejichž služby využívají lidé s postižením či senioři, poskytla za téměř rok a půl svého působení na 250 asistencí. Na speciálně vyškolené pracovnice se obracejí nejen přímo klienti, ale také jejich příbuzní i zařízení pro handicapované. Společnost počítá do budoucna s vyškolením dalších asistentek, ale také asistentů.

Útočník z Londýna neměl vazby na IS

Britská policie nenašla žádné důkazy svědčící o tom, že by útočník z Londýna Khalid Masood měl vazby na radikály z takzvaného Islámského státu (IS) nebo Al-Káidy. Muž, který minulou středu u britského parlamentu zabil čtyři lidi a dalších 50 zranil, se ale zajímal o džihád, uvedla policie.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies