Jedním z typů smluv, u kterých je vyhledáváno často řešení online, jsou převody nemovitostí, ať již se jedná o koupi – prodej, směnu, vypořádání spoluvlastnictví či darování nemovitostí apod.

Zejména u hodnotnějších nemovitostí (domy, byty, hodnotnější pozemky atp.) je na místě v takovém případě zvýšená opatrnost, protože i smlouva, která tzv. prošla katastrem, může být zpochybňována nebo z ní mohou vyplynout zásadní problémy, které katastrální úřad při zápisu vkladu vlastnictví neřeší. Řešit tyto problémy a hledat kde se stala chyba až zpětně, může často znamenat ovšem řešit je již pozdě.

Možnosti jsou obecně především tyto :

1) vzor z internetu zdarma: v tomto případě není ručeno za nic. U darovacích smluv mohou nastat např. spory budoucích dědiců, spory o obsah věcných břemen apod. U kupních smluv může hrozit dokonce i ztráta vlastnictví nemovitosti nebo naopak kupní ceny. Řada takových vzorů na internetu je právně zcela nedostatečná, jen velmi obecná, a některé ani neodpovídají platné právní úpravě.

2) vzor z internetu placený - ke stažení a vyplnění nebo automaticky generovaný: zde je ručeno jen za vzor jako takový, a to pouze pokud je jeho autorem advokát (jiné vzory nemá smysl si ani platit). Vzor je navíc jen obecným základem, který nemusí být vhodný pro daný konkrétní případ. Neručí se za výsledek pro daný konkrétní případ, za správné doplnění, použití či za vhodnost pro specifika daného případu, pokud s využitím vzoru není současně spojena právní služba typu odpovídající konzultace a právní revize vyplněného dokumentu. I relativně dobrý vzor můžete totiž špatně vyplnit nebo nějakou podstatnou souvislost opomenout, což se poměrně často stává.

3) komplexně zpracovaná smlouva garantovaná advokátní kanceláří: v tomto případě je ručeno komplexně za smlouvu zpracovanou na míru danému případu i za výsledek, včetně dostatečného právního zajištění, nejen za to, že smlouva tzv. projde katastrem. Součástí služby jsou běžně v takovém případě i odpovídající upozornění, poučení a konzultace, a to i v případech převodů nemovitostí online.

Ať již se jedná o darovací smlouvu na nemovitost, kupní smlouvu na nemovitost či jiný typ převodní smlouvy, tak je rozhodně na místě využití obecných vzorů a možná právní rizika z toho vyplývající velmi dobře zvážit, mimo jiné i s přihlédnutím k hodnotě převáděných nemovitostí. Jen kladné rozhodnutí příslušného katastrálního úřadu o zápisu vkladu vlastnictví k nemovitosti není z pohledu právní jistoty zdaleka vše. Katastrální úřad povoluje sice vklad vlastnictví, ale smlouvu zkoumá pouze z omezených hledisek co do její platnosti a prakticky vůbec pokud jde o dostatečná právní zajištění té které smluvní strany nebo o specifické souvislosti toho kterého případu.

www.advokat-zlinsko.cz

KOMERČNÍ PREZENTACE