Partnery ELEKTROWINu budou krajské úřady a v jednotlivých regionech také oblastní muzea. Od 5. do 28. září se vydá napříč celou Českou republikou unikátní pojízdné Recyklatorium a postupně vybídne návštěvníky 12 muzeí k odložení drobného vysloužilého elektrospotřebiče, a to za odměnu. Za odevzdaný spotřebič čeká návštěvníky vybraných muzeí sleva na vstupném a dárek jako odměna za šetrný přístup k životnímu prostředí.

Staňte se hrdiny recyklace!

„Už tradičně se během září zvyšuje množství spotřebičů odevzdaných k recyklaci, Železný týden je pro naše spoluobčany velkou výzvou, během něj se vždy provětrají sklepy, garáže i půdy, kam se někdy během roku staré spotřebiče odkládají," říká generální ředitel ELEKTROWIN a.s. Roman Tvrzník.

„Každý, kdo přinese spotřebič, se zároveň stane ‚hrdinou recyklace'," dodává Tvrzník s tím, že příchozí si také mohou otestovat své znalosti recyklace ve vědomostním kvízu přímo v Recyklatoriu. „Kromě dalších dárků si odnesou i upomínkovou fotografii s Recyklatoriem nebo dokonce jedinečný výtisk časopisu s vlastní fotografií na titulní straně," doplňuje Tvrzník.

Předkové neznali, co je odpad

„Naši předkové sice slovo ‚recyklace' neznali, v každodenním životě se ale chovali velmi ekologicky," upozorňuje Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. „Ještě zhruba před 150 lety zejména na venkově domácnosti neprodukovaly prakticky žádný zbytkový odpad, protože zužitkovaly téměř vše beze zbytku," dodává Ondruš.

Ani zámožnější městské domácnosti dlouho neřešily, kam s vysloužilými elektrospotřebiči. Ještě ve 30. letech 20. století byl totiž například nákup ledničky velký luxus a i když taková lednice dosloužila, zůstávala v bytě jako kus nábytku.

I díky tomu se například pražskému Národnímu technickému muzeu daří získávat cenné přírůstky. Jen během loňského zářijového „recyklačního víkendu" sem návštěvníci přinesli zhruba stovku spotřebičů, z nichž kurátoři vybrali ty nejzajímavější do sbírek muzea. Byly mezi nimi například dvě ledničky ze 30. let 20. století.

Chybí exponáty z 80. a 90. let

„Přelom 80. a 90. let už ale tak dobře zdokumentovaný nemáme, alespoň ne v oblasti elektrotechniky, informatiky a akustiky," upozorňuje Hynek Stříteský, ředitel Muzea elektrotechniky a médií, které je součástí NTM. Vysvětluje, že s nástupem tržní ekonomiky si domácnosti pořizovaly náhle dostupnou elektroniku i jiné spotřebiče z dovozu, zároveň se výrazně zrychlila jejich další obměna. Historickou hodnotu vyřazovaných spotřebičů si tehdy nikdo neuvědomoval.

Všechny staré spotřebiče se ovšem do muzeí nevejdou. Díky systému jejich zpětného odběru a recyklace, který v ČR funguje od roku 2005, se ale daří při výrobě nových využít většinu materiálů obsažených ve vyřazených výrobcích.

Vysloužilce z domácností může každý zdarma odevzdat nejen během zářijových „Železných týdnů" v regionálních muzeích, ale na kterémkoli ze sběrných míst v celé ČR, a to po celý rok. Jen ELEKTROWIN už jich ve spolupráci s městy a obcemi, prodejci elektra nebo třeba dobrovolnými hasiči vytvořil na 12 000.

Kde se v září zastaví Recyklatorium

Termín Místo konání
5.-7.9. Muzeum Vysočiny Jihlava
Valašské muzeum v přírodě Rožnov p. Radhoštěm
Východočeské muzeum v Pardubicích
12.-14.9. Slezské zemské muzeum Opava
Muzeum východních Čech - Hradec Králové
Technické muzeum Brno
19.-21.9. iQlandia science center Liberec
Muzeum Lega Tábor
NTM Praha
26.-28.9. Muzeum Ústí nad Labem
Techmania Science Center Plzeň
Vlastivědné muzeum Olomouc

Více informací na http://www.elektrowin.cz/cs/aktuality-a-akce/aktuality.html/3_379-stan-se-hrdinou-zelezneho-tydne/1