Dnes je diskuse už jinde. Nediskutuje se o tom, zda-li kolagen ano či ne, ale zda-li kolagen hydrolyzovaný či nativní. Rozdíl mezi nativním kolagenem a kolagenními peptidy je velký a to jak v makromolekulární struktuře, tak i využitelnosti organismem a bioinformační paměti.
Nativní kolagen, a to je nejprve každý kolagen různých až 27 typů, je jakoby lano stočené ze tří vláken, které podléhá v trávicím traktu nespecifickému štěpení, jehož výsledkem jsou nahodile různé dlouhé řetězce aminokyselin.
Kolagenní peptidy, tj. kolagen štěpený specificky kolagenózou. Výsledkem této hydrolýzy jsou opakovaně stejné malé kolagenní peptidy s molekulovou hmotností méně než 10,000 g/mol.Sestávají z 2 až 100 aminokyselin. Tyto molekuly jsou označovány jako kolagenní peptidy.

Biologická aktivita nativního kolagenu a kolagenních peptidů je rozdílná. Oesser a kol. zjistili, že kolagenní peptidy stimulují buňky, např. chondrocyty a ty pak zvyšují syntézu kolagenu typu II o 100%, tj. zdvojnásobují ji již po 11 dnech podávání. Vedle zvýšené syntézy kolagenu způsobené kolagenními peptidy je možno prokázat i zvýšenou syntézu proteoglykanů v buňkách. Tyto výsledky mohou být zajímavé pro vysvětlení účinku kolagenního hydrolyzátu u degenerativních kloubních chorob. Naproti tomu nativní kolagen takový vliv na biosyntézu kolagenu nevykazuje. Žádnou studií nebylo prokázáno, že by nativní kolagen ovlivňoval činnost chrupavkových či kostních buněk, resp. vyživoval chrupavky, vazy, šlachy, kloubní pouzdro, kosti a další pojivové tkáně.

Hnědá barva na obrázku detekuje biosyntézu kolagenu typu II, který tvoří kloubní chrupavky a dodává jim jejich pevnost. Horní polovina ukazuje syntetickou činnost chrupavkových buněk bez stimulace kolagenními peptidy. Dolní polovina ukazuje zvýšenou syntetickou činnost chrupavkových buněk o 100 %po jejich stimulaci kolagenními peptidy. (Oesser et al, 2003, Cell and Tissue Res. No3,Voll:311, Vliv kolagenních peptidů na metabolismus extracelulární hmoty chrupavky, Oesser a kol., Compendium patologie a léčby chorob pojiva, Společnost pro výzkum a využití pojivových tkání, Praha, 2004).
Skutečnost je taková, že nativní kolagen se dostává do žaludku, třeba jako chrupavky z kuřete, Je ho tolik, kolik chrupavek, vazů šlach, anebo jiných zdrojů kolagenu stravou přijmeme. Tyto tkáně jsou tráveny žaludeční kyselinou chlorovodíkovou a enzymem pepsinem, tj. hydrolyzovány a štěpeny. Výsledek tohoto štěpení není specifický, proto jsou získané štěpy různorodé a dlouhé. Tyto štěpy se jen velmi obtížně vstřebávají a nemají žádnou biologickou aktivitu. Asi proto vizionářka sv. Hildegarda z Bingenu doporučovala polévku z telecích nožiček, což je vlastně kolagenní hydrolyzát, ale nespecifický. Štěpy jsou dlouhé, proto želírují a vytvářejí pevný sulc.

Třeba kolagenní kloubní výživa Geladrink® obsahuje a dodává 3,3 až 9,2 g specifických malých kolagenních peptidů v denní dávce. Jen pro představu, 10 g kolagenních peptidů představuje 4,5 kg telecích nebo vepřových nožiček. Denní dávka Geladrinku tedy obsahuje kolagenu ze 1,5 až 4,1 kg telecích či vepřových nožiček. To asi nelze denně sníst. To, že je klouby třeba vyživovat, už dnes ví skoro každý. Kloubních výživ je celá řada a výběr té správné je obtížný. Jak se mezi kloubními výživami orientovat?

Zakladatel evropské medicíny Hippokrates, jehož přísahu skládají lékaři dodnes, považuje naši stravu za náš lék a říká nám: „Tvoje strava budiž Tvým lékem". Dobře víme, že zdravá a vyvážená strava nás může uzdravit, anebo z té nezdravé můžeme onemocnět. Dobrá kloubní výživa by měla, dle výzkumu prof. MUDr. Milana Adama, DrSc. a řady dalších vědců, splňovat následují čtyři kriteria:
1) Měla by obsahovat kolagen a to ve formě kolagenních peptidů, které jsou vstřebatelné a dostávají se do chrupavkových či kostních buněk, kde ovlivňují jejich biologickou aktivitu a stimulují syntézu kolagenu typu II či I. Obsah kolagenní bílkoviny v kloubní výživě je důležitým kritériem, neboť právě ona je výživou kostí i kloubů a přispívá k udržování jejich normální funkcí. Co víc si všichni můžeme přát, než aby nám klouby fungovaly normálně!
2) Obsah kolagenu v dávce 3000 až 10000 mg v denní dávce
3) Dále je dobré, pokud kloubní výživa obsahuje další látky s nutričním a fyziologickým účinkem – vitamíny, minerály, bylinné extrakty, látky tělu vlastní, atd., které doplňují metabolickou kaskádu kolagenu a kloubních tkání.
4) Obsahy těchto látek by měly být významné, blížící se 100 % doporučené denní dávky, mnohdy i více.Třeba vitamínu C by mělo být alespoň 80 mg, méně je v podstatě k ničemu.
Je dobré, obsahy fyziologicky účinných látek v jednotlivých přípravcích porovnat, neboť na jejich obsahu opravdu záleží. Pokud naše klouby potřebují kloubní výživu, pak nechceme redukční dietu, ale skutečnou komplexní výživu kloubů.
Všem výše uvedeným kritériím odpovídá Geladrink®, který představuje ucelený a komplexní systém výživy kloubů, podle toho, v jakém stavu se vaše klouby nacházejí či jak velkou zátěž mají. Vliv Geladrinku na výživu kloubních tkání byl mnohokrát ověřen a publikován v odborných časopisech. Např. studie s Geladrinkem FORTE dle zásad „medicíny založené na důkazech" byla provedena na 150 lidech, publikována v odborném časopise Ortopedie a přijata k prezentaci na kongresu Evropské ligy proti revmatismu v Barceloně 2007.
Geladrink® je doporučován odbornými lékařskými společnostmi, Společností pro pojivové tkáně při České lékařské společnosti J.E:P: či České společnosti tělovýchovného lékařství a je určen lidem s namáhanými klouby, tj. seniorům, lidem s nadváhou, fyzicky pracujícím, sportovcům, tanečnicím a tanečníkům, zkrátka všem lidem s pohybovými obtížemi či potřebou hýbat se. Má-li se projevit fyziologický a nutriční účinek, podávání musí být: včasné, dostatečné a dlouhodobé.
Geladrink ®, originální český doplněk stravy, obsahuje kolagenní bílkovinu, resp. kolagenní peptidy, které přispívají k udržování normálních kostí a vitamín C přispívající k normální formaci kolagenu pro normální funkci kostí a chrupavek. Dále obsahuje řadu dalších látek s příznivým nutričním a fyziologickým účinkům. Vše minimálně v doporučených denních dávkách, aby výživa kostí, chrupavek a kloubních tkání byla co nejvydatnější a nejkomplexnější.

Geladrink® je možné užívat trvale nebo v různých kombinacích vhodných pro kolenní nebo kyčelní klouby, a také drobné klouby rukou, které jsou vyživovány velmi obtížně. Jednotlivé specifické kombinace, resp. kúry najdete na www.orling.cz, je možné jej zakoupit v každé lékárně či na bezplatné lince 800 108 999.

KOMERČNÍ PREZENTACE