Podle statistik měl náš kraji v minulém programovacím období 2007-2013 v rámci vlastního regionálního operačního programu (ROP) k dispozici 20 miliard korun. Doposud bylo podpořeno více než 830 projektů v celkové výši 18 miliard korun, což je jistě významná částka. Moravskoslezský kraj vykázal podprůměrnou míru chybovosti žádostí ve srovnání s celorepublikovým průměrem, což je dobrá vizitka. Dále náš kraj vykázal ve srovnání s dalšími ROPy třetí nejvyšší hodnotu certifikovaných nákladů uznaných Evropskou komisí, což prokazuje vysokou efektivnost a správnost použití prostředků na projekty financované ze strukturálních fondů EU. Problémem zůstává nedočerpání fondů, které na celorepublikové úrovni loni dosáhlo 10 miliard korun, v Moravskoslezském kraji významné nedočerpání naštěstí nehrozí.

A kam že se podělo těch 18 miliard pro Moravskoslezský kraj? Pozitivní výsledky projektů financovaných z EU fondů vidíme kolem nás na každém kroku: opravené komunikace (např. okolo nádraží Svinov), modernizace vozového parku ostravské i opavské MHD, nákup příměstských vlaků, modernizace letiště v Mošnově i přístrojového vybavení ostravské Fakultní nemocnice, zateplení veřejných budov (např. mateřských a základních škol), regenerace brownfields, nová sportoviště, cyklostezky i městská zeleň. Letos se dokončují projekty Trojhalí Karolina, kulturní památka Petrin v Bruntálu, výstavba nových kolejí Vysoké školy báňské nebo nový pavilon evoluce v ostravské ZOO. Je tedy patrné, že politika soudržnosti v našem kraji funguje a fungovat bude.

A co čeká fondy evropské fondy v další sedmiletce? Budou to kvantitativní i kvalitativní změny. Za prvé, dostaneme z fondů EU o jednu třetinu prostředků méně, což je jedno z nelichotivých dědictví bývalé Nečasovy euroskeptické vlády. Česká republika bude mít v období 2014-2020 k dispozici cca 550 miliard korun, což je téměř o třetinu méně, než s 800 miliardami korun v předešlém období 2007-2013, která vyjednala sociálně-demokratické vláda Jiřího Paroubka. Za druhé, dojde ke kvalitativnímu posunu v oblasti podporovaných aktivit směrem k posílení konkurenceschopnosti ekonomiky. Jak to bude vypadat v praxi? Již nebude tolik peněz na opravu silnic a výstavbu školek, ale peníze budou více směřovat například na podporu výzkumu, nových technologií a spolupráci na regionální i mezinárodní úrovni. Moravskoslezský kraj bohužel nebude mít vlastní ROP v dalším období, neboť bude pouze jeden ROP na národní úrovni místo dosavadních sedmi. Nicméně i tak se naskytne plno příležitostí financování projektů. Například vyšší využití superpočítače IT4 Innovations na VŠB TU Ostrava pro výzkum v oblasti životního prostředí a optimalizaci dopravy. Další možností je prohloubení spolupráce s příhraničními regiony v Polsku (v rámci projektu Silesia) a na Slovensku.

Co říci závěrem? Strukturální fondy a politika soudržnosti EU má pozitivní efekty na občany, firmy, cestovní ruch a vůbec na celou ekonomiku, a proto je třeba tomuto tématu věnovat pozornost. Náš kraj má poměrně dobrou startovací pozici pro efektivní využití těchto fondů a byla by velká škoda ji do budoucna nevyužít.

Vojtěch Mynář
Poslanec Evropského parlamentu
www.vojtechmynar.cz
www.facebook.com/vmynar

KOMERČNÍ PREZENTACE