O hodnotách nejen firemních, ale i rodinných Denik.cz hovořil s Janem Kučírkem ml., ředitelem společnosti a také s jeho sestrou Kamilou Hejdukovou, která je zodpovědná za marketing.

Firmu jste převzali po otci, který ji před osmnácti lety založil. Budete pokračovat v nastoupené linii nebo chcete společnost a její vnitřní integritu nějak měnit?
Otec firmou žil, obětoval jí naprosto vše a bohužel nakonec i své zdraví. Měl obrovský respekt a úctu svých zaměstnanců a i dnes tři roky po jeho smrti se o něm na firmě často mluví. Náš otec vždycky říkal: "Nač měnit to, co funguje?!" a tímto výrokem se od jeho odchodu snažíme oba řídit. Čím dál tím více zjišťujeme, že jím nastavený modul opravdu funguje. Samozřejmě investujeme do technologií a inovujeme, jak nám možnosti dovolí, ale v základu je společnost taková, jakou ji založil. Cítíme obrovskou vděčnost a pokoru jeho píli a pracovitosti, jsme tu oba jen díky němu.

Výroba


Je těžké převzít po otci-zakladateli roli lídrů ve firmě? A jak k podnikání přistupujete coby zástupci generace Y?
Ani jeden z nás nepředpokládal, že otec opustí firmu tak záhy a tak pro nás tato role ze začátku zaskočila. Oba jsme se hned od začátku shodli na tom, že firmu chceme udržet a otcův odkaz vést dál tak, aby na nás mohl být hrdý. Věříme tomu, že i podnikání stojí na kvalitních mezilidských vztazích. Občas stojíme na rozcestí a jeho rada by nám v tu chvíli moc pomohla, ale snažíme se řídit selským rozumem. Děláme věci, jak nejlépe umíme. Věříme v poctivost a to, že se k nám stále zákazníci vrací, je pro nás ujištěním, že právě tato cesta je tou nejlepší. Výhodou rodinné firmy je možnost rozhodovat vždy rychle a o všem jen dle svého vlastního úsudku. A tak se nám spolu daří dělat rychlá a správná rozhodnutí.

Nástrojárna


Na co se momentálně nejvíc soustředíte a jaká je vaše dlouhodobá vize společnosti Kovosreal?
Cílem a základem naší firemní filozofie je stoprocentní orientace na potřeby zákazníka. Především děláme vše proto, abychom si udrželi své dlouhodobé zákazníky. Technologicky posouváme výrobu o další stupeň výš. Rádi bychom si udrželi tým kvalitních, zodpovědných a loajálních lidí, na které se můžeme spolehnout. Uvědomujeme si, že jsou to právě naši zaměstnanci, kteří stojí za kvalitou našich výrobků. Proto investujeme i do jejich pracovního prostředí.


Jak vůbec vnímáte postavení středně velké rodinné firmy na trhu? Co vám brání dosahovat ještě lepších výsledků (obecná situace v podnikatelském prostředí, legislativa, podpora či nepodpora státu) a co naopak vašemu úspěchu pomáhá?
Momentálně máme 80 zaměstnanců. Fakt, že je u nás téměř nulová fluktuace, jistě svědčí o tom, že jsou naši zaměstnanci spokojeni a to se samozřejmě odráží i na kvalitě práce, kterou vykonávají. Věříme v loajalitu a poctivost. Spoléháme se zejména sami na sebe, podpora státu je bohužel minimální. Věříme sami v sebe a své schopnosti řídit firmu tak aby si udržela své místo na trhu. Zatím se nám to daří a každý další rok je úspěšnější než rok předchozí.

Lakovna

Důležitým pojmem je pro vás společensky odpovědné podnikání, podporujete řadu organizací a charitativních akcí, proč?
Člověk by neměl být zahleděn jen sám do sebe a svých potřeb. Už náš otec podporoval nemocné a opuštěné děti a orientoval se na podporu sportu zejména u mládeže. A my v této činnosti velice rádi pokračujeme. Je správné pomoci, kde je to třeba, pokud máte prostředky a možnosti. Je to dobrý pocit, pomáhat. Snažíme se zapojit i naše zaměstnance a jednou do roka pořádáme sbírku pro konkrétní nemocné dítě. Vždy jsme mile překvapeni, že ani naši lidé nejsou lhostejni k neštěstí druhých.
www.kovosreal.cz

KOMERČNÍ PREZENTACE