Značné procento věřitelů, ať již občanů či podnikatelů a firem, se potýká s neuhrazenými pohledávkami po splatnosti vůči dlužníkům. Např. pokud někomu půjčíte peníze a ten je nevrátí, anebo pokud někomu dodáte zboží a ten za ně nezaplatí. Jaká jsou vybraná doporučení pro věřitele a jaký je základní postup při vymáhání dlužné částky?

Právní ošetření smluvních vztahů

Základem bezproblémového řešení pohledávek je prioritněvhodné právní ošetření a zajištění smluvních vztahů, ať již se jedná o smlouvy (občanskoprávní či obchodněprávní), objednávky, předávací protokoly apod. Ústně uzavřené smluvní vztahy se výslovně nedoporučují. Naopak lze doporučit prověření druhé smluvní strany minimálně v insolvenčním rejstříku a na internetu, u společností pak navíc také v obchodním rejstříku.

Včasné řešení pohledávek

Neřešení pohledávek po delší dobu, většinou obecně více jak několik měsíců po splatnosti,snižuje šanci na jejich vymožení. Nejde přitom pouze o promlčecí dobu. Dlužník se v mezidobí může např. zbavovat majetku, může se dostávat do větších finančních problémů, ale je nutno také upozornit, že vymáhání následnou exekucí se řídí obecně zásadou časové priority – tedy kdo dřív podá exekuční návrh, ten je dříve také na řadě se získáním vymoženého plnění.

Jak postupovat po splatnosti pohledávky

Podle povahy věci a druhé smluvní strany by se věřitel mělpokusit řešit pohledávku co nejdříve po splatnosti písemným či alespoň e-mailovým kontaktem dlužníka.Dále lze v této fázi doporučit pokusit se zlepšit svoji věřitelskou pozici získáním alespoňuznání dluhu či závazku, případně jiného zajišťovacího prostředku. Věřitel by si měl také hlídat insolvenční rejstřík z důvodu možného úpadku dlužníka. Důležité je však také tuto fázi zbytečně neprodlužovata nespoléhat se na neustálé pouhé přísliby dlužníka.

Když dlužník ani poté nesplácí

Pokud dlužník ani poté nesplácí, je vhodné již svěřit vymáhání pohledávek po splatnosti za dlužníky, obchodními partnery, odběrateli či zákazníky, specializované advokátní kanceláři. Již samotné převzetí zastoupení věřitele advokátní kanceláří a předžalobní upomínka má vůči řadě dlužníků svůj efekt. Pokud se i toto řešení v konkrétním případě mine účinkem, pak nezbývá většinou než přikročit k zajištění exekučního titulu na dlužníka.Zahájení kvalifikovaného vymáhání pohledávek po splatnosti, např. soudní cestou prostřednictvím podané žaloby, je v řadě případů zj. u podnikatelů i podstatnou podmínkou pro budoucí možné účinné opravné účetní položky a pro daňové odpisy pohledávek.

Soudní vymáhání, elektronický platební rozkaz


Standardní cestou k získání exekučního titulu vůči dlužníkovi je soudní řízení, které se zahajuje na základě žaloby, anebo návrhem na vydání platebního rozkazu či elektronického platebního rozkazu ve zkráceném rychlejším řízení bez jednání u soudu, je-li k dispozici dostatek písemných důkazů, pohledávka je prokazatelná a jsou splněny i další zákonné podmínky. Pokud dlužník podá proti platebnímu rozkazu tzv. odpor, následuje standardní soudní řízení s nařízeným jednáním.Naopak pokud odpor podán není, může být v soudním řízení získán exekuční titul poměrně velmi rychle. Některé advokátní kanceláře mohou navíc uvedený postup podle povahy konkrétní věci nabízet i za cenově zvýhodněných podmínek, anebo dokonce i bez jakýkoliv plateb či záloh předem s tím, že odměna může být hrazena až po úspěšném vymožení, a to převážně či zcela dlužníkem. Za předpokladu implementace platných rozhodčích doložek do smluvních vztahů je možno namísto soudního řízení realizovat řízení rozhodčí.

Rozdíly u některých vymáhacích agentur

Pokud jde o tzv. vymáhací agentury, pak je třeba si dát pozor především na ty, které mohou postupovat někdy i způsobem hraničícím s legalitou, čímž se i věřitel může vystavovat určitému právnímu riziku, případně může ohrožovat své dobré jméno. Jinak totiž vymáhací agentury obecně nemají ani zdaleka tolik legálních možností postupu vůči dlužníkovi jako má soudní exekutor, kterého může zajistit např. právě advokátní kancelář. U těch typů agentur, které se pak soustředí spíše jen na mimosoudní inkaso pohledávek, se navíc může tímto postupem i ztratit čas důležitý z hlediska výše uvedené zásady časové priority následné exekuce. Poměrně často se lze také v praxi setkat s tím, že ústní tvrzení některé vymáhací agentury o výlučné úhradě odměny až podle úspěšného výsledku vymáhání není ovšem vůbec souladné s tím, co se pak písemně dává podepsat věřiteli.

Exekuce
Na základě exekučního titulu, tj. např. pravomocného a vykonatelného soudního rozhodnutí (platební rozkaz, rozsudek) či rozhodčího nálezu, lze pověřit k provedení exekuce vůči dlužníkovi soudního exekutora, a to prostřednictvím exekučního návrhu. Ze všech výše uvedených důvodů je třeba vždy řádně zvažovat, koho věřitel vymáháním pohledávky či pohledávek pověří.

Více informací v případě zájmu naleznete např. na webu www.advokat-zlinsko.cz.

KOMERČNÍ PREZENTACE