VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velikonoce s bramborovým předkrmem a prvním chodem s příchutí králíka

recept zaslala Radomíra Hailová, ÚStí nad Labem

7.3.2012
SDÍLEJ:

jarní receptyFoto: Bürgerová

Předkrm: 4 velké brambory, 1 vejce, pórek, slanina, tvrdý sýr, pepř, sůl

Brambory rozkrojíme napůl, po krajích lehce nařízneme, aby se potom lépe sloupla tvrdá vrstva, která se vytvoří, položíme do pekáčku a dáme do trouby na 220° zhruba na 2 hodiny, dokud nezměknou. Poté sloupneme tvrdší kůrku, která se nahoře vytvoří a vydlabeme střed brambory. Vzniklé bramborové těsto smícháme s vejcem, nakrajeným pórkem, pokrájenou slaninou a nastrouhaným tvrdým sýrem, opepříme a osolíme. Vzniklou směs vratíme zpět do vydlabané brambory, dáme ještě na 15 minut zapéct a můžeme podávat!

První chod: 350 g fettuccine (ploché dlouhé nudle v šířce asi 1 cm), 400 g čerstvých rajčat, 200 g hříbků, 150 g králíka, 1 tlustý plátek sýrové šunky (prosciutto), 1/2 cibule, 1 stroužek česneku, máslo, sýr parmazán, 1/2 skleničky bíleho vína, olivový olej, pepř, sůl

Očistíme houby a nakrájíme na kousky; poté svaříme rajčata, sundáme slupku a nakrajíme na kousky. Nakrajíme cibuli a šunku a osmažíme je v kastrůlku spolu se zmáčknutým česnekem a čtyřmi lžičkami oleje. Poté vyndáme česnek a přidáme houby, necháme nějakou minutu smažit a přidáme rajčata. Při občasném míchání necháme 30 minut povařit. Nakrájíme králíka na kousky a smažíme na másle, poté přidáme víno, snížíme plamen a necháme 15 minut povařit. Králíka přidáme k omáčce s houbami, osolíme, opepříme a necháme povařit na silném plamnei 5 minut při stálém míchání. Uvaříme fettuccine v osolené vodě, přidáme k připravené omáčce a posypeme sýrem.
Dobrou chut!

Autor: Kristýna Bürgerová

7.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš
16 7

Median: Drahoš by ve druhém kole prezidentské volby porazil Zemana

Lithium na Cínovci - průzkumné vrty
2 10

Sobotka řekl Japoncům, že budeme lithiové centrum Evropy

Krev v mobilech? Suroviny pro baterie se těží v drastických podmínkách

Věděli jste, odkud pochází suroviny pro mobily, notebooky, nebo televize? Přichází totiž nová doba železná. O kontrolu nad těžbou a obchodem s kovy, ze kterých se vyrábí plošné spoje do elektronických přístrojů, se vedou tvrdé boje, na jejímž počátku jsou zubožené děti v afrických dolech a na konci spokojení uživatelé se smartphony. Z celosvětového byznysu profituje Čína, zásoby ale nejsou nekonečné.

Zeman má dalšího soupeře. Pana Škodu Vratislava Kulhánka

Miloši Zemanovi přibývají silní soupeři. Vedle bývalého předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše je to Vratislav Kulhánek, bývalý šéf mladoboleslavské Škody Auto. Jako prezidentského kandidáta ho zítra představí Občanská demokratická aliance podnikatele Pavla Sehnala.

DOTYK.CZ

První světovou válku roznítil nedomrlý intelektuál, který dožil v Čechách

Jeho kulka rozpoutala válku, které podlehlo 40 milionů nešťastníků. Sarajevský atentátník Gavrilo Princip byl bystrý chlapec, v Srbsku dodnes obdivovaný – jmenují se po něm ulice a náměstí. Ovšem mučedníkem se nestal, v době atentátu byl totiž nezletilý a tudíž nemohl dostat oprátku. Princip dožil v Čechách, v terezínské pevnosti, kde jeho tělo rozežírala tuberkulóza a duši sžírala samota i zlé zprávy o válečném osudu jeho milované země.

Stížností na zubaře přibývá, lidem vadí špatná čeština a drahé služby

Jsme zahlceni stížnostmi od pacientů, hlásí Česká stomatologická komora. Každý měsíc jich prý dostanou několik. Stížnosti směřují hlavně na kolegy z cizích zemí. Důvody: zubaři nerozumí dobře česky, další lidem nutí příliš drahé výkony. U některých lékařů se navíc provalilo, že nemají specializaci, kterou uvádějí na vizitce. To by mělo skončit, slibují stomatologové.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies