VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Porotu zaujala jarní kedlubnová polévka

Ostrava - V projektu Česko vítá jaro a jeho soutěži o nejlepší jarní recept vybrala odborná porota za náš region ještě jeden pokrm. Rázem dostal označení Divoká karta Deníku. 

29.3.2012
SDÍLEJ:

Eva Marťáková s výhrou.Foto: Deník/Miroslav Kucej

Paní Eva Marťáková ze Staříče totiž poslala svůj rodinný předpis na jarní kedlubnovou polévku. Proč právě tento recept paní Eva vybrala?

„Máme rádi zeleninové, kedlubnové, květákové polévky, vařím je hodně často. A obecně polévky připravuji každý druhý den. Proto padla volba právě na chutnou kedlubnovou, která k jaru neodmyslitelně patří,“ říká kuchařka Eva.

K vaření se dostala jako devatenáctiletá, když se provdala a osamostatnila. „Měla jsem dvě malé děti, takže mi nic jiného než denně vařit nezbývalo. A to mi zůstalo až dodnes. Vdaná jsem osmatřicet let… Navíc manžel odmítal chodit do závodní jídelny. Když byly děti malé, vařila jsem i teplé večeře. Moučníky ale peču jen o víkendech, kdy většinou dorazí nějaká návštěva,“ dodává paní Eva.

Důchodkyně Eva, původním povoláním zdravotní sestra, se narodila ve znamení Panny, žije se svým manželem Petrem a mladší dcerou v rodinném domku ve Staříči. Má ještě jednu vdanou dceru. Kromě vaření ráda čte historické knihy, surfuje na počítači, luští křížovky. Jak sama s úsměvem říká: „Dělám to, co klasický český důchodce.“

Na své první jídlo, které sama uvařila, si dobře pamatuje.

„Byla to žemlovka s jablky. Nechala jsem ji v hrnci vychladnout a šla jsem za kamarádkami. Když jsem se vrátila domů, našla jsem už jen prázdný kastrol. Tatínkovi strašně moc chutnala,“ vzpomíná paní Marťáková.

Velikonoce a jaro má spojeno ještě s dalšími typickými jídly. Patří mezi ně například plecovník. „Připravuje se z mletého masa jsou to vlastně takové rohlíky z kynutého těsta, do kterých se balí podušené mleté maso. Ještě to vylepšuji, protože kromě kynutého těsta vše balím navíc do těsta listového,“ vysvětluje paní Eva.

Podle kuchařských knih a receptů už dnes nevaří, vše má v oku, jen moučníky „váží“ na hrníčky. Snad jediné, co v rodině Marťákových na stole neuvidíte, jsou omáčky. „Ty se u nás nevaří, jinak se snažíme stravovat zdravě bílé maso, ryby, zapečené těstoviny, pochoutky z řecké kuchyně.“

Paní Eva si sama nejraději pochutná na číně, kterou také často připravuje. Mezi nejsložitější jídla, která „vyráběla“, patřil babiččin moučník.

„Snažila jsem se dvě hodiny, bylo to velmi pracné, ale nakonec to stejně nikomu nechutnalo, takže od té doby už tento moučník nedělám.“

Paní Eva Marťáková má z multifunkční trouby, kterou v soutěži získala, velkou radost. „Na podzim chystám velkou rekonstrukci své kuchyně, takže se mi trouba bude moc hodit,“ dodává spokojená kuchařka.

Recept na její jarní kedlubnovou polévku najdete na www.ceskovitajaro.cz pod číslem 2.

Autor: Hana Porebská

29.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Napadení seniora.
6

Mladý cizinec zkopal seniora na zastávce. Nechtěl se nechat okrást

Pohár pro mistry play off extraligy patří hráčům Komety Brno.
7

Tour de Brno. S pohárem jsme chodili po hospodách, směje se kapitán mistrů

S prezidentem je spokojena více než polovina Čechů, tvrdí průzkum

S prací prezidenta republiky jako instituce je spokojeno 57 procent Čechů. Podle nadpoloviční většiny lidí Miloš Zeman plní předvolební sliby a je prezidentem všech občanů. O tom, že Zeman vytváří dobrý obraz Česka v zahraničí, je přesvědčeno 42 procent občanů. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který provedla agentura Kantar.

Nelegální tunningový sraz: policie musela zasahovat

Kvílení pneumatik, řev trápených motorů a hlasitá muzika. V Mladé Boleslavi, na parkovišti marketů Obi a Albert v ulici Na Radouči, si dali nenahlášený sraz příznivci tunningu, aby se navzájem pochlubili svými vyšperkovanými vozy. 

Jablonec selhal, od Příbrami dostal čtyři góly. Opět jí pomáhá zachránit ligu

Jablonec nad Nisou – Nejhorší tým fotbalové ligy si vyšlápl na Jablonec. Příbram nasázela na Střelnici čtyři góly, zvítězila 4:2 a po 25. kole opustila poslední příčku.

Akce Kulak, pak samota, vypráví pamětnice

Ze třiaosmdesátihektarového statku v Mistříně na Hodonínsku se museli přestěhovat za jeden den. V roce 1951 jim ho totiž vzali komunisté při akci Kulak. Při ní zabavovali majetek všem velkým statkářům, aby vytvořili státní hospodářství. „Bylo nás devět. Vojáci nás převezli na samotu u Jestřabice na Kroměřížsku, která měla jen jednu místnost," vzpomíná šestaosmdesátiletá Eliška Kolečkářová na dobu, kdy jí bylo osmnáct let. Jejího otce letos hodonínský okresní soud rehabilitoval a očistil jeho jméno.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies