VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Porotu zaujala jarní kedlubnová polévka

Ostrava - V projektu Česko vítá jaro a jeho soutěži o nejlepší jarní recept vybrala odborná porota za náš region ještě jeden pokrm. Rázem dostal označení Divoká karta Deníku. 

29.3.2012
SDÍLEJ:

Eva Marťáková s výhrou.Foto: Deník/Miroslav Kucej

Paní Eva Marťáková ze Staříče totiž poslala svůj rodinný předpis na jarní kedlubnovou polévku. Proč právě tento recept paní Eva vybrala?

„Máme rádi zeleninové, kedlubnové, květákové polévky, vařím je hodně často. A obecně polévky připravuji každý druhý den. Proto padla volba právě na chutnou kedlubnovou, která k jaru neodmyslitelně patří,“ říká kuchařka Eva.

K vaření se dostala jako devatenáctiletá, když se provdala a osamostatnila. „Měla jsem dvě malé děti, takže mi nic jiného než denně vařit nezbývalo. A to mi zůstalo až dodnes. Vdaná jsem osmatřicet let… Navíc manžel odmítal chodit do závodní jídelny. Když byly děti malé, vařila jsem i teplé večeře. Moučníky ale peču jen o víkendech, kdy většinou dorazí nějaká návštěva,“ dodává paní Eva.

Důchodkyně Eva, původním povoláním zdravotní sestra, se narodila ve znamení Panny, žije se svým manželem Petrem a mladší dcerou v rodinném domku ve Staříči. Má ještě jednu vdanou dceru. Kromě vaření ráda čte historické knihy, surfuje na počítači, luští křížovky. Jak sama s úsměvem říká: „Dělám to, co klasický český důchodce.“

Na své první jídlo, které sama uvařila, si dobře pamatuje.

„Byla to žemlovka s jablky. Nechala jsem ji v hrnci vychladnout a šla jsem za kamarádkami. Když jsem se vrátila domů, našla jsem už jen prázdný kastrol. Tatínkovi strašně moc chutnala,“ vzpomíná paní Marťáková.

Velikonoce a jaro má spojeno ještě s dalšími typickými jídly. Patří mezi ně například plecovník. „Připravuje se z mletého masa jsou to vlastně takové rohlíky z kynutého těsta, do kterých se balí podušené mleté maso. Ještě to vylepšuji, protože kromě kynutého těsta vše balím navíc do těsta listového,“ vysvětluje paní Eva.

Podle kuchařských knih a receptů už dnes nevaří, vše má v oku, jen moučníky „váží“ na hrníčky. Snad jediné, co v rodině Marťákových na stole neuvidíte, jsou omáčky. „Ty se u nás nevaří, jinak se snažíme stravovat zdravě bílé maso, ryby, zapečené těstoviny, pochoutky z řecké kuchyně.“

Paní Eva si sama nejraději pochutná na číně, kterou také často připravuje. Mezi nejsložitější jídla, která „vyráběla“, patřil babiččin moučník.

„Snažila jsem se dvě hodiny, bylo to velmi pracné, ale nakonec to stejně nikomu nechutnalo, takže od té doby už tento moučník nedělám.“

Paní Eva Marťáková má z multifunkční trouby, kterou v soutěži získala, velkou radost. „Na podzim chystám velkou rekonstrukci své kuchyně, takže se mi trouba bude moc hodit,“ dodává spokojená kuchařka.

Recept na její jarní kedlubnovou polévku najdete na www.ceskovitajaro.cz pod číslem 2.

Autor: Hana Porebská

29.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

PETR JAŠEK. V Súdánu je 
od roku 2015.
AKTUALIZOVÁNO
3

Čech odsouzený v Súdánu byl propuštěn, přiletí se Zaorálkem

Věra Jourová
7 30

Věra Jourová: Na prezidenta by měl kandidovat Martin Stropnický

Bouřlivák Johnny Cash přežil bitku s pštrosem i požár národního parku

/VIDEO, FOTOGALERIE/ - Přízvisko legenda si dnes vysloužil kdekdo. Ovšem Johnny Cash jí doopravdy byl. Napsal přes 1500 písní a v žebříčku Billboardu mu figuruje zhruba obdobný počet hitů jako Ro-lling Stones. Muž v černém vypil tisíce lahví alkoholu, vyzkoušel všechny drogy, zapálil národní park, napadl ho pštros a celý život ho strašila předčasná smrt jeho bratra. V neděli by oslavil 85. narozeniny.

Šéfové stran: ANO směřuje k vůdcovskému řízení

Hnutí ANO dnešní změnou stanov, která posiluje pravomoci předsedy, míří k vůdcovskému či autoritářskému řízení hnutí. Shodují se šéfové sněmovních stran. Podobné změny ve svých stranách vylučují, demokratické strany podle nich mají být postaveny na rozhodování kolektivních orgánů.

Karneval v sušickém klubu skončil tragédií

Sušice – Páteční karnevalové veselí skončilo v jednom ze sušických klubů tragicky. Podle informací Deníku tam svůj život ukončil jeho provozovatel.

AKTUALIZOVÁNO

Krpálek patří mezi favority, na medaili v sobotu nedosáhnul

Judista Lukáš Krpálek při premiéře v nejvyšší váhové kategorii ukázal, že bude znovu patřit mezi hlavní favority. Olympijský vítěz sice nakonec skončil na Grand Prix v Düsseldorfu pátý bez medaile, ale v průběhu turnaje porazil světovou dvojku Daniela Nateu, Rumuna vážícího přes 170 kilogramů. Krpálek prohrál až poslední dva zápasy - v semifinále s mladým Japoncem Kokorou Kageurou a v boji o bronz s Kazachem Jeržanem Šynkejevem, přestože byl v obou aktivnější než soupeři.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies