VYBERTE SI REGION

Porotu zaujala jarní kedlubnová polévka

Ostrava - V projektu Česko vítá jaro a jeho soutěži o nejlepší jarní recept vybrala odborná porota za náš region ještě jeden pokrm. Rázem dostal označení Divoká karta Deníku. 

29.3.2012
SDÍLEJ:

Eva Marťáková s výhrou.Foto: Deník/Miroslav Kucej

Paní Eva Marťáková ze Staříče totiž poslala svůj rodinný předpis na jarní kedlubnovou polévku. Proč právě tento recept paní Eva vybrala?

„Máme rádi zeleninové, kedlubnové, květákové polévky, vařím je hodně často. A obecně polévky připravuji každý druhý den. Proto padla volba právě na chutnou kedlubnovou, která k jaru neodmyslitelně patří,“ říká kuchařka Eva.

K vaření se dostala jako devatenáctiletá, když se provdala a osamostatnila. „Měla jsem dvě malé děti, takže mi nic jiného než denně vařit nezbývalo. A to mi zůstalo až dodnes. Vdaná jsem osmatřicet let… Navíc manžel odmítal chodit do závodní jídelny. Když byly děti malé, vařila jsem i teplé večeře. Moučníky ale peču jen o víkendech, kdy většinou dorazí nějaká návštěva,“ dodává paní Eva.

Důchodkyně Eva, původním povoláním zdravotní sestra, se narodila ve znamení Panny, žije se svým manželem Petrem a mladší dcerou v rodinném domku ve Staříči. Má ještě jednu vdanou dceru. Kromě vaření ráda čte historické knihy, surfuje na počítači, luští křížovky. Jak sama s úsměvem říká: „Dělám to, co klasický český důchodce.“

Na své první jídlo, které sama uvařila, si dobře pamatuje.

„Byla to žemlovka s jablky. Nechala jsem ji v hrnci vychladnout a šla jsem za kamarádkami. Když jsem se vrátila domů, našla jsem už jen prázdný kastrol. Tatínkovi strašně moc chutnala,“ vzpomíná paní Marťáková.

Velikonoce a jaro má spojeno ještě s dalšími typickými jídly. Patří mezi ně například plecovník. „Připravuje se z mletého masa jsou to vlastně takové rohlíky z kynutého těsta, do kterých se balí podušené mleté maso. Ještě to vylepšuji, protože kromě kynutého těsta vše balím navíc do těsta listového,“ vysvětluje paní Eva.

Podle kuchařských knih a receptů už dnes nevaří, vše má v oku, jen moučníky „váží“ na hrníčky. Snad jediné, co v rodině Marťákových na stole neuvidíte, jsou omáčky. „Ty se u nás nevaří, jinak se snažíme stravovat zdravě bílé maso, ryby, zapečené těstoviny, pochoutky z řecké kuchyně.“

Paní Eva si sama nejraději pochutná na číně, kterou také často připravuje. Mezi nejsložitější jídla, která „vyráběla“, patřil babiččin moučník.

„Snažila jsem se dvě hodiny, bylo to velmi pracné, ale nakonec to stejně nikomu nechutnalo, takže od té doby už tento moučník nedělám.“

Paní Eva Marťáková má z multifunkční trouby, kterou v soutěži získala, velkou radost. „Na podzim chystám velkou rekonstrukci své kuchyně, takže se mi trouba bude moc hodit,“ dodává spokojená kuchařka.

Recept na její jarní kedlubnovou polévku najdete na www.ceskovitajaro.cz pod číslem 2.

Autor: Hana Porebská

29.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Miloš Zeman během návštěvy Plzeňska
39 16

Zeman v Plzni: Proti šíleným zeleným aktivistům je nutné vytvořit koalici

Sedmidenní válka o Těšínsko,

Proč republika nekončí u Ostravy? Před 98 lety Češi uspěli v bitvě o Těšínsko

Iráčtí uprchlíci, kteří žijí v Českém Těšíně, našli práci

Český Těšín - Pro všechny dospělé irácké křesťanské uprchlíky, kteří loni přijeli do Moravskoslezského kraje a nakonec se usídlili v Českém Těšíně na Karvinsku, se podařilo najít práci. V kraji z původních čtyř rodin nakonec zůstaly tři, celkem 13 lidí, řekla dnes novinářům Zuzana Filipková ze Slezské diakonie, která křesťanským uprchlíkům pomáhá s integrací.

Odsouzený politik Petr Wolf se už čtyři roky ukrývá před spravedlností

Policisté věří, že hledaný politik dříve či později udělá chybu. Postupem času může být méně obezřetný, své by mohl udělat i pocit nepolapitelnosti.

Střechu haly v České Třebové nadzvedne jeřáb

Česká Třebová – Kolem nové sportovní haly Na Skalce, na které se před týdnem v sobotu během florbalového turnaje zřítila střecha, je stále napilno. Stavební firma tu odklízí cihly, suť a části plachty u obvodových zdí. Policisté v pondělí informovali, že zahájili přípravné práce, které předcházejí nadzdvihnutí zřícené střešní konstrukce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies